recenzija secret invasion

Secret Invasion Marvelova je mini serija od šest epizoda koja je na male ekrane donijela jednu od najzanimljivijih stripovskih priča. U središtu radnje je velika zavjera koja uključuje vanzemaljsku rasu koja se naziva Skrull. Oni su nam poznati iz filma Kapetan(ica) Marvel iz 2019. godine. Riječ je o mjenjolikoj rasi. Odnosno, o bićima koja mogu mijenjati svoj izgled i kopirati bilo koga, koga su vidjeli.

Nakon događaja iz filma iz 2019., Nick Fury Skrullima je obećao kako će im naći novi dom. Naime, dugogodišnji rat protiv vrste Kree ih je osakatio i uništio. Oni su ljudi bez doma. U zamjenu za Furyjevu pomoć, oni prihvaćaju biti njegovi tajni agenti na Zemlji. Nema boljeg špijuna od onog koji može kopirati izgled bilo kojeg čovjeka, zar ne?

No serija Secret Invasion događa se nekih 30-ak godina nakon Kapetanice Marvel. Tri desetljeća kasnije, Fury je napredovao uz pomoć Skrulla, a oni su i dalje bez doma. Stoga dođe do radikalizacije dijela ove izvanzemaljske rase kojoj je dosta čekanja. Dio mlađih Skrulla koji su odrasli na Zemlji, odluči Zemlju uzeti za sebe.

Oni su među nama…

recenzija secret invasion

I to nije novi plan koji započinje tek na početku ove serije. Ne, taj plan su davno skovali i počeli ga implementirati. Kako? Iskoristivši svoju sposobnost mijenjanja, počeli su se infiltrirati u sve svjetske vlade i organizacije. Jer za njih je to relativno jednostavno. Samo trebaju oteti osobu i zauzeti njezino mjesto. Čak su i otkrili način na koji mogu zadržati sva sjećanja osobe koju zamijene. Došli su tako u vrh američke i britanske vlade, vrh UN-a i NATO-a, a ušli su i među Osvetnike. Kada sazna što se događa, na Nicku Furyju je da prepozna tko su mu saveznici, a tko su uljezi i spriječi plan koji Skrulli imaju za Zemlju.

Ideja ovakve priče je nevjerojatna… u vrlo pozitivnom smislu. Čini se kao savršena podloga za teški psihološki triler. To je priča u kojoj gledatelj ni u jednom trenutku ne bi trebao znati tko mu je pred očima. Jer Skrull će pokazati svoj pravi oblik tek kad je ubijen ili ranjen. Znajući što bi Secret Invasion trebao biti, očekivao sam izuzetno zanimljivu priču. Nešto što bi bilo mješavina Kapetana Amerike: Ratnika zime i Stvora iz 1982.

Naravno, nisam očekivao seriju koja bi doista bila na razini Stvora kojeg smatram jednim od najboljih filmova ikada snimljenih. No smatrao sam da bi Secret Invasion mogla biti na tragu njegove ideje. Ideje u kojoj sve do samog kraja ne znamo tko je tko.

Izvedba ispod očekivanja

recenzija secret invasion

Nažalost, Marvel, odnosno Disney+, ovom serijom su podbacili. Reći će neki, nije im prvi put u posljednjih nekoliko godina da su snimili „promašaj“,  a ne „pogodak“. Istina, Marvel i MCU kao da se nisu u potpunosti održali na onoj razini na koju smo navikli. No to ne znači kako u posljednjih nekoliko godina, odnosno nakon Rata beskonačnosti i Završnice, nisu imali nekoliko hitova. Spider-Man: No Way Home i Čuvari galaksije 3 su odlični filmovi. Baš kao što su Loki i WandaVision odlične serije.

No prevladava dojam kako je takvih filmova i serija sve manje. Kao da je više onih koji nas ostavljaju ravnodušnima ili u potpunosti razočaranima. Ali, to nije tema ovog teksta. Tema je Secret Invasion koji se nažalost uklapa u narativ kako Marvel trenutno nije na istoj razini na kojoj je bio prije samo nekoliko godina.

Dobar početak, neuvjerljiva sredina i loš kraj

recenzija secret invasion

Početak ove serije donekle je napet i daje blagu nadu kako bi se nešto zanimljivo moglo dogoditi. Ali polako kroz epizode vidimo kako smo se uzalud nadali. Ipak, istaknuo bih dodatak Olivije Colman u MCU kao pogodak. Doista je ukrala svaku scenu u kojoj se pojavila kao lik Sonye Falsworth. U svojim starim ulogama vratili su nam se i Samuel L Jackson (Nick Fury), Ben Mendelsohn (Talos), Cobie Smulders (Maria Hill), Martin Freeman (Everett Ross) i Don Cheadle (James Rhodes). Dodatak ovoj talentiranoj grupi je bio i Kingsley Ben-Adir kao vođa Skrull terorista, Gravik te Emilia Clarke kao Talosova kćer G’iah.

Među njima, moram se posebno dotaknuti najpoznatijeg imena, Samuela L. Jacksona. Od toliko puta koliko je utjelovio Nicka Furyja, Jackson nikada nije više sličio na sebe… Bio je više Jackson, nego Fury. Ne kažem da je to ni loše ni dobro. Jednostavno sam to primijetio pa sam odlučio to podijeliti s vama.

U konačnici, sav ovaj talent nije pomogao da Secret Invasion bude serija koju ćemo voljeti. Pa čak ni da postane serija koja će nam se svidjeti. Secret Invasion možda je još i mogla proći s nekom osrednjom ocjenom da nije bilo finalne epizode koja je dodatno pokvarila cijeli dojam.

Najjači lik u Marvelovom svemiru???

secret invasion radnja

Da ne ulazim u previše detalja, na kraju Secret Invasion dobili smo novog suludo jakog lika koji je stvoren kroz ovu seriju. Dakle, govorimo o uvjerljivo najjačem liku unutar Marvelovog filmskog svemira. Nešto sasvim nepotrebno i u konačnici loše. Jer nikada nije dobro kada imate lika koji je, što bi Amerikanci rekli, OP. Odnosno, presnažan da bi bio zanimljiv. A to je upravo ono što nam je Secret Invasion donio.

Kao da sama činjenica da je takav lik stvoren nije dovoljna, nego je još je loše odrađen. Jer način na koji se sposobnosti ovog pojedinca manifestiraju više izgleda kao parodija nego kao ozbiljan Marvelov projekt. Da je riječ o liku koji je poznat po svojoj komičnosti, možda bi ovo i moglo proći. Ali ovako… ispalo je jednostavno loše.

U konačnici, Secret Invasion vjerojatno će poslužiti kao ulazak u neke nove Marvelove projekte kao što su Secret Wars ili Armour Wars. Ali bez obzira na to što će odigrati ulogu za budućnost Marvelovih projekata, Secret Invasion nažalost neće ostati u dobrom sjećanju.

Naše ostale recenzije serija možeš pronaći ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights