pobjednici 12. dubrovnik film festival

Završen je još jedan Festivala filma djece i mladih – Dubrovnik Film Festival. Ovo, 12. po redu izdanje Dubrovnik Film Festivala iznjedrilo je nekoliko zanimljivih internacionalnih pobjednika. O njima je odlučivao tročlani žiri u sljedećem sastavu. Martina Meštrović, diplomirana kiparica, scenografkinja i animatorica te dvojica redatelja Neven Hitrec i Stefano Cipani. Svečanost zatvaranja održala se u Kinu Sloboda, a žiri je najbolje birao među 59 filmskih naslova iz dvadeset zemalja svijeta.

Grand prix festivala tako je otišao u Izrael za film pod nazivom Blind City (Slijepi grad), kojeg je radila Udruga Wild kids Animation. Njima je pripala i nagrada za najbolji animirani film u kategoriji od 16 do 20 godina.

Publika je pak svojim glasovima odlučila kako je nagradu zaslužio kratki igrani film The ball is mine (Lopta je moja). Riječ je o filmu iz Grčke, mladog autora Pabla Sote. Uz to, ovaj film je pobijedio i u kategoriji igranog filma uzrasta do 15 godina.

Za najbolji film u animiranoj kategoriji, također uzrasta do 15 godina, izabran je Legend of Velebaba (Legenda o velebabi), slovenskog društva SLON. U istoj kategoriji, posebno priznanje osvojio je Sick wind (Bolesni vjetar), grupe autora iz zagrebačkog Narodnog sveučilišta Dubrava.

Najbolji dokumentarni film stigao iz Hrvatske

Film I (don’t) believe  [(Ne) vjerujem], pobjedio je u kategoriji dokumentarnog filma uzrasta do 15 godina, grupe autora iz OŠ dr. Ivana Novaka Macinec.

Nadalje, najboljim filmom u dokumentarnoj kategoriji od 16 do 20 godina proglašen je What is it about windows (Što je to u prozorima), autora Ante Rukavine iz zagrebačke Humanističke gimnazije. Posebno priznanje otišlo je u ruke Ludovici Liparoti za film The ideal of the oyster (Ideal kamenice).

U igranoj kategoriji za uzrast od 16 do 20 godina najboljim filmom je proglašen Coffee makes me sleepy (Od kave mi se spava), autora Alexandera Relića iz udruge Blank_filmski inkubator iz Zagreba.

Pobjednik u otvorenoj kategoriji je film The table (Stol), britanskog autora Corrana Gourlayja. Posebno priznanje pripalo je filmu Nature attack (Napad prirode), francusko-ukrajinskog autora Erika Sémashkina.

Tematska kategorija, ove godine se bavila ekologijom. Najboljim filmom u njoj proglašen je Mire (More) kineskog autora Yang JinYua.

Za više ovakvih vijesti klikni ovdje!

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights