Robinson Crusoe film iz 1997.

Više od 300 godina, priča o Robinsonu Crusou zabavljala je generacije čitatelja, ali i gledatelja. Naročito onih koji su ljubitelji velikih pustolovina. Upravo tome u čast, utemeljen je Robinson Crusoe dan.

Autor ove knjige je Daniel Defoe, a izdana je 25. travnja 1719. godine. I od tada Robinson Crusoe postao je lektira u mnogim zemaljama. U čast tom uspjehu i njegovim velikim pustolovinama, 1999. uspostavljen je i ovaj dan – Robinson Crusoe dan.

Istinita priča?

Robinson Crusoe lektira

Zanimljivo je kako je ova knjiga originalno objavljena pod imenom autora „Robinson Crusoe“. To je dovelo do toga da mnogi čitatelji pomisle kako je riječ o autobiografiji. No zapravo postoje određene naznake kako je priča doista djelomično utemeljena na istinitim događajima. Odnosno, događajima iz života stvarne osobe – škotskog mornara po imenu Alexander Selkirk. On je četiri godine zapeo na pustom otoku koji pripada Čileu, a koji od 1966. i službeno nosi ime “otok Robinson Crusoe“.

A s obzirom na to da je baš danas dan ovog fiktivnog lika, trebalo bi ga nekako proslaviti. Najbolji način, naravno, jest uzeti ovu knjigu u ruke i malo čitati. I ne, ne računa se ako umjesto traženja i čitanja knjige proguglate „Robinson Crusoe kratki sadržaj“, „Robinson Crusoe bilješke tijekom čitanja“ ili „Robinson Crusoe fabula“.

Popularne ekranizacije

Brodolom života film iz 2000.

No ako ste knjigu već čitali ili jednostavno tražite još neki način proslavljanja ovog dana, možete se okrenuti i filmu ili serijama. Postoji nekoliko ekranizacija ovoga klasika. Kao i nekoliko filmova / serija koje su inspirirane njime, a ovo su neke od njih.

Robinson Crusoe (1997) – riječ je o najpoznatijoj direktnoj ekranizaciji ove priče u kojoj naslovnu ulogu tumači Pierce Brosnan. Nažalost, film se ne može pohvaliti visokom ocjenom na IMDb-ju gdje ima tek 5.9 ocjenu.

Crusoe (2008–2009) – nešto što je malo bolje primljeno kod šire publike bila je serija Crusoe koja se emitirala na NBC-ju te također priča popularnu priču o Robinsonu Crusou.

Brodolom života / Cast Away (2000) – naravno, najpopularnija priča koja donekle podsjeća na premisu Robinsona Crusoa je Brodolom Života s Tomom Hanksom u glavnoj ulozi. Film je nominiran za dva Oscara i svakako je najkvalitetnije filmsko štivo za proslaviti ovaj dan.

Naše ostale filmske vijesti pronađi ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights