Recenzija Avatar Posljednji gospodar vjetrova

Za recenziju Netflixove igrane serije Avatar: Posljednji gospodar zraka, klikni ovdje.

*animiranu seriju smo preveli kao Posljednji gospodar vjetrova, a igranu kao Posljednji gospodar zraka, kako bi lakše razlikovali dvije serije po nazivima

Avatar: Posljednji gospodar vjetrova (Avatar: The Last Airbender) animirana je serija koju je razvio Nickelodeon. I ne, nema nikakve veze s plavim avatarima koje poznajete iz blockbustera Jamesa Camerona. Ovdje je riječ o američkoj animiranoj seriji koja je mnogo svoje inspiracije povukla iz Azije i animea. Na neki način, ona je spoj anglosaksonske i azijske animacije.

Priča je smještena u svijet koji je podijeljen na četiri glavne nacije. Odnosno, na plemena vode, vatre, zemlje i vjetra. U svakoj od tih nacija postoje brojni gospodari tih elemenata. Odnosno, pripadnici tih nacija, mogu upravljati jednim od tih elemenata. Vodena plemena upravljaju vodom, vatrena vatrom i tako dalje. No ne mogu npr. svi iz vodenih plemena upravljati vodom, a isto vrijedi i za preostale tri nacije.

Kako bi se održala ravnoteža među svim nacijama postoji avatar. Riječ je o jedinoj osobi koja tijekom svog života svlada upravljanje sa sva četiri elementa te tako postaje daleko najjači pojedinac u ovom svijetu. Po smrti avatara, on se reinkarnira. A zanimljivo je kako svaki puta, avatar dolazi iz druge nacije.

Istrjebljenje gospodara vjetrova

U ovom slučaju, to je Aang, dječak koji dolazi iz zračne nacije te je on time rođeni gospodar vjetra koji mora savladati preostala tri elementa. No Aang se spletom okolnosti izgubio još kao dječak i ostao je zarobljen u ledu cijelo stoljeće. U tom vremenu, vatrena nacija pokrenula je rat kako bi osvojila svijet i proširila svoju kulturu među drugim nacijama. Jer, vjerovali su kako je upravo vatrena nacija superiorna u odnosu na sve ostale.

U vremenu dok je Aang bio zarobljen u ledu, vatrena nacija je uništila sve gospodare vjetra znajući kako će novi avatar doći upravo iz njihovih redova. Drugim riječima, počinila je genocid neviđenih razmjera u ovom svijetu. Nakon što brat i sestra Sokka i Katara, članovi južnog vodenog plemena slučajno otkrivaju i oslobađaju Avatara, određeno vrijeme prođe dok on ne prihvati svoju sudbinu. Naime, njegov narod je uništen jer njega nije bilo da ga obrani. A uskoro bi mogao biti uništen i ostatak svijeta jer kroz orbitu će za godinu dana proći vatreni komet koji će pojačati sposobnost svih gospodara vatre te im omogućiti da poraze preostale nacije i završe rat.

Vrlo ozbiljne teme u vrlo razigranoj seriji

Recenzija Avatar Posljednji gospodar vjetrova

Avatar: Posljednji gospodar vjetrova po svom izlasku dosta je bio hvaljen ne samo zbog svoje animacije. Već i zbog tema koje je obrađivao. Njegove epizode često zamagljuju ili brišu liniju između dječjeg i odraslog. I iako Aang jest tek zaigrano dijete, on je ujedno i osoba koja mora živjeti s teretom saznanja da je cijeli njegov narod istrijebljen. I uz to, on ja taj koji jedini može spriječiti da se isto ne dogodi i vodenim i zemljanim plemenima i kraljevstvima.

Osim ovih troje likova, Aanga, Sokke i Katare, koji su glavni protagonisti i koji se postupno razvijaju kroz cijelu seriju, bitni su i antagonisti. Od samog početka tu je princ Zuko, sin vladara vatrene nacije, a koji je prognan. Kako bi isprao ljagu sa svog imena i kako bi mu otac dopustio da se vrati, odlučio je uloviti Avatara i dovesti ga svome ocu. Njega u toj misiji prati njegov ujak Iroh. Iako ga prevode kao ujaka, zapravo je riječ o njegovom stricu. A pogledi na svijet i na ovaj rat koje imaju Zuko i Iroh su dijametralno suprotni.

Ovih pet likova zapravo su okosnica cijele serije i sve se svodi na njihove odnose i njihove obiteljske priče. Iako naknadno dobivamo još neke protagoniste i antagoniste, ovu petorku pratimo od samih početaka. Stoga ne čudi kako je njihov rast i razvoj daleko najveći u cijeloj seriji, a ponekad nas i iznenadi u kojim smjerovima taj razvoj ode.

Avatar: Nepresušni izvor priča

Sama serija pametno je podijeljena na tri „knjige“, odnosno tri sezone. I svaka sezona odnosi se na jedan od elemenata koje mladi Avatar Aang mora savladati prije nego se suoči s gospodarom vatre i vođom vatrene nacije, Ozaiom. Iako se glumci koji daju glasove likovima neprimjetno promjene u jednom dijelu serije, vrijedi napomenuti kako je Ozaiju glas davao i Mark Hamill. Svima vama dobro poznat kao Luke Skywalker.

No, kao što sam rekao, serija je podijeljena na tri sezone. Prvu o vodi, drugu o zemlji i treću o vatri. A na žalost mnogih, prva knjiga dobila je i filmsku adaptaciju koju je režirao M. Night Shyamalan, a koju su i fanovi i kritika proglasili vrlo lošom. Osim toga, u međuvremenu je pokrenuta i nova animirana serija, Legenda o Korri, koja se događa 70 godina nakon završetka serije Avatar: Posljednji gospodar vjetrova. Osim toga postoje i brojni planovi za nove serije, filmove, stripove, igre, knjige i što već ne…

Ali u istraživanje što sve još postoji trebate se upustiti tek nakon što pogledate Avatar: Posljednji gospodar vjetrova. I da, svakako preporučujem da bacite oko na njega.

Naše ostale recenzije serija pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights