recenzija osvetnici završnica

Avengers: Endgame je kulminacija više od desetljeća Marvelovog blockbuster filmskog stvaralaštva.  Endgame je blockbuster svih blockbustera u kojemu tri sata pratimo desetak isprepletenih podradnji i hrpu poznatih likova iz prethodnih dvadesetak filmova ove franšize.

Infinity War završio je Thanosovim  prikupljanjem svih šest Infinity Stoneova kojima je ubijena polovica svih živih bića u svemiru, uključujući i neke Avengerse poput Black Panthera, Star-Lorda, Spider-Mana i Scarlett Witch.

Radnja novoga filma počinje nekoliko tjedana nakon Thasonovog „snapa“ i prati preostale Avengerse koji pokušavaju pronaći način kako da isprave Thanosovo nedjelo i vrate svijet u normalu.

Avengers: Endgame cast

Za razliku od Infinity Wara u kojemu smo pratili tridesetak likova, Endgame se fokusira na originalnih šest Avengersa: Iron Man, Captain America, Hulk, Thor, Black Widow i Hawkeye koji su i započeli cijelu ovu priču davne 2008. godine s prvim Iron Man filmom. Najviše do izražaja dolaze dva glavna lika ove franšize – Iron Man i Captain America čije su priče dodatno produbljene, a Robert Downey Jr. i Chris Evans u ovome su filmu pružili vjerojatno najbolje glumačke izvedbe u cijelome Marvelovom Filmskom Svemiru.

Puno više o radnji vam ne možemo reći bez da spoilamo film ali možemo reći da film ima nekoliko neočekivanih twistova, te da je zadnjih sat vremena filma čisto savršenstvo i redatelji Joe i Anthony Russo na najbolji mogući način spojili su priče o preko pedesetak likova iz 21 filma i završili Infinity Sagu na način koji neće nikoga ostaviti ravnodušnim.

Chris Evans in Avengers: Endgame

Redatelji su vrlo spretno spojili tradicionalan Marvelov humor sa vrlo mračnim i emocionalnim elementima priče.

Film naravno nije savršen i najveća mana su mu razni plot holeovi odnosno nelogičnosti u radnji koje su neizbježne kada se spaja radnja iz toliko filmova koji svaki na svoj način krše zakone fizike, vremena i prostora.

Ovo je prvi Marvelov film bez after credits scena na koje smo sada već toliko naviknuti. Na samom kraju creditsa uz pojavljivanje Marvel loga može se čuti misteriozan zvuk metala koji udara u metal, međutim nema nikakvih dodatnih scena. Umjesto dodatnih scena, vrlo brzo po završetku Endgamea kreće kratka posveta svim važnijim likovima Marvel Cinematic Universe-a s naglaskom na originalnih šest Avengersa.

Scarlett Johannson and Jeremy Renner in Avengers: Endgame

Sve u svemu, Avengers: Endgame je odličan završetak jedne posebne i ambiciozne priče dosad neviđene u Hollywoodu i preporučamo ga svima, a pogotovo fanovima filmova o superjunacima. Film djeluje kao zabavna ali i emocionalna posveta MCU-u i sudeći po kritikama, fanovima se vrlo sviđa što potvrđuje i činjenica da film već ruši rekorde gledanosti.

Ostale filmske recenzije pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights