Recenzija WandaVision

Nakon mnogo vremena vratio nam se MCU, ali ne s novim filmom već sa serijom. WandaVision prva je Marvelova igrana serija koja je izašla na Disneyjevoj streaming platformi i službeno je povezana s filmskim svemirom kojeg trenutno čine 23 filma od Iron Mana (2008) do filma Spider-Man: Far From Home (2019).

WandaVision je doista drugačija od svega što smo mogli vidjeti od Marvela posljednjih 13 godina. Da, imali smo i ranije fantastične serije kao što je Daredevil, ali za njega nikada nismo dobili službenu potvrdu da je dio ovoga svijeta i nismo vidjeli njegov prelazak u filmove, a koji smo svi željeli. Naravno, to je još uvijek moguće, pogotovo s novim Spider-Manom.

No WandaVision je posebna i po činjenici da je riječ o dobro nam poznatim likovima koji su s filmskog platna prešli na televizijske, odnosno ekrane naših laptopa. Treća stvar koju valja istaknuti je i činjenica koja je potvrđena prije nego što je sama serija izašla, a to je da će se WandaVision prije svega direktno vezati na novi Spider-Man i Doctor Strange film.

Ali krenimo ispočetka. U valu najava raznih projekata koje nam je Marvel pripremio u ovom desetljeću, WandaVision se možda ni ne bi toliko istaknuo da nismo obaviješteni o dvije stvari. Prva je da je cijeli koncept serije izašao isključivo iz glave Kevina Feigea. Druga je da će ova serija biti snimana u stilu sitcoma, odnosno humoristične serije. Vjerojatno smo svi u tom trenutku znali kako ovo mora biti ili potpuni promašaj ili potpuni hit. I da vam odmah kažem, u pitanju je ovo drugo.

WandaVision počinje kao crnobijela serija iz 1950-ih godina i smještena je u grad Westview u koji doseljavaju novopečeni mladenci Wanda i Vision. Oni žive potpuno idiličnim životom koji tek ponekad prekine pojedina nelagodna situacija. A kada kažem nelagodna, zapravo mislim kako vam je nelagodno i tjeskobno gledati odigravanje dijela scena. I to je ono što WandaVision jako dobro radi. U više navrata događaju se postupni, a ponekad i nagli prijelazi. Ovisno o tome želi li se ostvariti osjećaj nelagode ili šoka. Moglo bi se reći i kako ima određene horor elemente, no oni su ubačeni na kapaljku.

Recenzija WandaVision

Tako u prve dvije epizode ne znamo što se zapravo događa, ali znamo da nešto nije uredu. Okej, okej, znamo to otpočetka jer bi Vision trebao biti mrtav… Nakon kraja druge epizode, zbog kojeg ćete otvoriti usta i podići obrve pitajući se što se ovdje događa, stvari polako počinju dobivati boju. Doslovno. Od treće epizode dolazi nam boja i nova era sitcoma koji se oponašaju, kao i nova doza pitanja koju si gledatelji počinju postavljati. Prve odgovore počinjemo dobivati tek sa četvrtom epizodom, no čini se da za svaki odgovor dobijemo i dva nova pitanja.

Zbog toga je teško iskomentirati radnju, a da se ne oda dobar dio iznenađenja u kojima će gledatelji uživati. Pogotovo oni koji vjerno prate Marvelove likove u svim oblicima i inkarnacijama, jer eto, Marvel se jednostavno voli igrati s nama budući da zna da to može. Ono što se može i mora reći je kako su Elizabeth Olsen (Wanda Maximoff) i Paul Bettany (Vision) zasjali kao nikad prije. Njihov glumački talent u ovoj seriji pokazan je u svom raskošu, od komedije do tragedije. Doista nisu bili bolji ni u jednom drugom Marvelovom projektu.

Za one koji su čitali House of M, ovo naravno nije doslovna adaptacija stripa, ali nijedan strip nikada nije doslovno interpretiran. WandaVision svakako vuče dio inspiracije iz House of M, kao i dio likova. Ono što se posebno mora priznati je da je u formatu serije ova priča doista odlično odrađena. Likovi su razrađeni, njihove motivacije i unutarnji konflikti su nam sasvim jasni. Gledatelj doista suosjeća s protagonistima serije što ga dodatni drži u iščekivanju svake iduće epizode.

Recenzija WandaVision

Mnogi su se pitali zašto Disney+ jednostavno nije izbacio sve epizode odjednom umjesto da one izlaze svaki tjedan. Ali to je bila dobra odluka jer pitanje je bismo li jednako gledali na sve likove i priče koje se odvijaju kada bi ih imali priliku progutati u jednom danu. Ovako smo stalno bili u iščekivanju. Naravno, ima i onih koji su čekali da izađu sve epizode pa da tek onda pogledaju seriju (i prije toga pročitaju našu recenziju), a za njih ide jedna preporuka – pokušajte ne pogledati sve odmah.

Moguće je čak kako će dio gledatelja odustati nakon prve dvije epizode jer će im serija biti pre… čudna. I prve dvije epizode doista jesu drugačije, ali ako ste jedan ili jedna od tih, dajte joj priliku bar do četvrte ili pete epizode. Ako vas to ne zaintrigira, ništa neće. Te prve epizode svakako traju po otprilike 20-25 minuta pa nećete izgubiti mnogo vremena na njihovo gledanje.

U konačnici, možete očekivati hrpu iznenađenja, nešto komedije, ali još više tragedije i pozadinskih priča u koje do sada nismo imali uvid. WandaVision je tako doista udahnula svježi dah u Marvelova pluća i pokazala nam kako nas MCU i nakon 13 godina filmova i serija još uvijek može iznenaditi kvalitetnim i dobrim sadržajem.

Naše ostale recenzije serija možete pronaći OVDJE.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights