recenzija čuvari galaksije 3

Čuvari galaksije 3 (Guardians of the Galaxy Vol. 3) su (zasad) posljednji film kojeg je James Gunn napravio za Marvelov filmski svemir. Naime, ako pratite filmsku scenu, točnije, superjunačke filmove, onda znate kako je Gunn napustio Marvel. I to je otišao kod najvećih rivala, DC-ja te tamo postao the big boss njihovog filmskog svemira.

Ne čudi stoga da cijeli ovaj film izgleda kao jedan veliki oproštaj. Kao „zbogom“. Ili možda ipak „doviđenja“? Čuvari galaksije 3 započinju tamo gdje je njihov holiday special film završio. Ali ako taj mali uradak niste pogledali, niste ni propustili mnogo toga vezanog za radnju ovog filma.

Još jednom, Čuvari se okupljaju kako bi obranili galaksiju, ali i kako bi spasili jednog od svojih članova – Rocketa (Bradley Cooper). Ovaj put suočavaju se s dva opasna neprijatelja. Oni su The High Evolutionary kojeg je jako dobro utjelovio Chukwudi Iwuji te (napokon) Adam Warlock kojeg je odglumio Will Poulter.

Film koji ima srce i dušu

recenzija čuvari galaksije 3

Kao i obično, film je ispunjen s dobrim humorom i šarenom akcijom. Ali uz to, imao je mnogo SRCA. Naime, na samom početku filma, Rocket nastrada te mu je potrebna dodatna medicinska pomoć zbog vrlo specifičnog načina na koji je on stvoren. Jer, kao što znamo od ranije, Rocket jest stvoren, no nikada nismo znali detalje.

Ovaj film prije svega je priča o Rocketu, o tome kako je postao ono što danas je. I njegova priča nije nimalo sretna ni ugodna. Upravo zbog toga, Rocket je nikada nije podijelio sa svojim prijateljima, sa svojom obitelji – Čuvarima.

Rocketova priča

recenzija čuvari galaksije 3

Film nije linearan jer nam uz radnju koja se odvija u ovom trenutku prikazuje i flashbackove Rocketovog nastajanja i odrastanja. Tako tek u trećem filmu po redu dobivamo njegov „origin story“. Ali da smo ga dobili ranije, vjerojatno nam ne bi bio toliko emocionalan. Gunn nas ovim filmom udara tamo gdje zna da nas najviše boli. Jer Rocket je sada već etablirani lik kojeg pratimo godinama. Jedan je od onih koji su preživjeli Thanosa. I nakon svega toga, dobio je potpuno novu dubinu i zacementirao se kao važan i omiljen lik u Marvelovom filmskom svemiru.

Naravno, dok pratimo Rocketovu prošlost, film nam pokazuje i stvarnost kroz koju prolaze Peter Quill (Chris Pratt), Mantis (Pom Klementieff), Drax (Dave Bautista), Nebula (Karen Gillan), Groot (Vin Diesel) te ostali novi i stari članovi Čuvara. Kao i „nova“ Gamora koju i dalje glumi Zoe Saldana. (Riječ je o Gamori iz prošlosti koja je ostala ovdje nakon Thanosovog dolaska u Osvetnici: Završnica).

Kraj jednog razdoblja

recenzija čuvari galaksije 3

Unatoč velikom broju likova i isprepletenosti priča, Gunn je ipak uspio ispričati jasnu priču i napraviti jedan od najboljih Marvelovih filmova u posljednje vrijeme. Nije ovdje u pitanju nikakva novost u filmografiji ni u načinu pričanja priča. Stvar je u tome što je to Jamesu Gunnu jednostavno pošlo za rukom.

Napravio je toplu priču o obitelji, dok je istovremeno skrenuo u mnogo mračniji teritorij. Ispričao je razumljivu priču, iako se ona događa u dva različita vremenska perioda. Film je ispunio dobrom glazbom i humorom, ali je također bio ozbiljan. I u konačnici nam je dostavio kraj priče o Čuvarima koji je „gorko-sladak“.

Ne, to ne znači da Čuvare više nikada nećemo vidjeti, no ovaj film je definitivno označio kraj jednog poglavlja za njih. Odveo ih u smjerovima kojima se nismo nužno nadali, ali koji imaju smisla.

I za kraj ostavio nas je u nadi da će Marvel nastaviti praviti filmove na ovoj razini te nas je ostavio u iščekivanju neke nove priče u kojoj ćemo sresti neke od ovih likova.

Naše ostale filmske recenzije pronađi ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights