recenzija loki

Kad se priča o Lokiju, uvijek se sjetim one scene iz filma Kad mrtvi zapjevaju (1998.) u kojoj Cinco zove svoju ženu nakon što je „umro“ pa joj govori: „Umro sam, al’ sam živ“. E pa isto tako je i Loki umro, ali je živ. No ovaj put, Loki nije lažirao svoju smrt iz Osvetnika: Rata beskonačnosti (2018). Ovaj put smrt je izbjegao kroz film Osvetnici: Završnica (2019). Sjetit ćete se kako je u jednoj sceni tijekom putovanja kroz prošlost Tesseract pao do Lokija, a on ga je brzo zgrabio i pobjegao od svojih tamničara.

Upravo tu započinje i serija Loki. No njegov bijeg završava jednako brzo kao što je i počeo. U prvim scenama serije po njega dolazi svojevrsna vremenska policija zvana „Time Variance Authority“ ili skraćeno TVA. Njihov zadatak je, kako ubrzo saznajemo, štititi svetu vremensku liniju kako ne bi nastajale velike varijacije u događajima unutar Marvelovog svijeta.

Sve je predodređeno

recenzija loki

Naime, serija Loki govori nam kako je sve u Marvelu predodređeno i napisano, a svime upravljaju mistična bića (Time-Keepers) koja odlučuju o svačijoj sudbini. Tako npr. Loki mora umrijeti u Ratu beskonačnosti. Zato ga TVA ovdje mora uloviti kako bi spriječila stvaranje paralelnog svemira u kojem se to ne dogodi. Zbog svojih „zločina protiv svete vremenske linije“, Loki mora biti pogubljen, no tu dolazi Mobius (Owen Wilson).

On je jedan od agenata u TVA te on zatraži da se Lokija ne smakne već da ga se uposli na slučaju na kojem on upravo radi. Jedan varijant (verzija osobe koja se nije smjela dogoditi, poput ovog Lokija) uspješno izbjegava uhićenje te ubija njegove agente. A Mobius upravo Lokija vidi kao savršenog pomoćnika pri hvatanju ovog zločinca. I zapravo tu počinje pravi zaplet ove serije koji se miješa sa Lokijevom željom da upozna Time-Keeperse. Tri bića koja navodno kroje sudbinu cijeloga univerzuma.

Serija Loki puna je obrata i izdaja kao što se i očekuje od serije kojoj je glavni lik upravo Loki. Naravno, više ni ne treba posebno isticati kako je Tom Hiddleston standardno dobar u ulozi posvojenog Odinovog sina. Ali i ostatak glumačke ekipe istaknuo se svojim izvedbama.

Uvod u multiverzum

recenzija loki

Loki je zapravo bio uvod u multiverzum sagu Marvela i pokazao nam je što ona sve može biti. U nekim dijelovima bila je i zanimljivija od Doktora Strangea u Multiverzumu ludila. Prije svega jer je prikazivala zanimljive varijante likova. Odnosno različite verzije istog lika, a meni osobno to je uvijek zabavno vidjeti.

No osim što je Loki na neki način bio prva multiverzumska serija/film u Marvelovom svijetu, stvari koje se dogode u serije doista otvore putove u razne svjetove. Bez da se puno otkrije, recimo samo kako je ono što pojedini likovi učine u toj seriji doslovno otvorilo vrata drugih svjetova u Marvelu. Osim toga, otvorilo je vrata i za dolazak nekih novih „glavnih negativaca“ koji će u nadolazećim serijama, filmovima i godinama mučiti Marvelove junake.

Dobri ili loši Loki?

recenzija loki

E sad, za kraj… mnogi su se pitali kojeg ćemo Lokija dobiti u ovoj seriji. Onog Lokija koji je bio negativac ili onog koji je tijekom godina postao pozitivac kojeg je Thanos ubio u Završnici. S obzirom na to da ovaj Loki pobjegne nakon što je uhvaćen u New Yorku, riječ je o onom Lokiju negativcu koji je izvršio invaziju na Zemlju. Međutim, u razgovorima s Morbiusom, njegov život i njegova psiha vrlo brzo i vrlo uspješno budu ogoljeni do kosti.

Lokiju doslovno pokažu koja je njegova svrha u Marvelovom svijetu i kako je on morao umrijeti. Praktički mu pokažu kratku kompilaciju najboljih scena iz Marvelovih filmova. Tako Loki dobije ubrzani razvoj lika i ponovno dođemo do otprilike istog onog Lokija kojeg smo imali prije njegove smrti u Ratu beskonačnosti.

Nakon ove prve sezone, očekuje nas i druga sezona Lokija. Razlog za to navodno je jer zbog pandemije nisu uspjeli snimiti sve što su htjeli i staviti sve to u jednu sezonu pa ćemo ipak dobiti dvije. Priča je svakako dovoljno zanimljiva da dobije svoj nastavak, a i doslovno je završila sa cliff-hangerom, tako će druga sezona biti dobrodošla da razriješi još neka neodgovorena pitanja.

Naše ostale recenzije serija pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights