77. festival u Cannesu

U utorak, 14. svibnja, službeno počinje 77. Filmski festival u Cannesu. Već drugog dana, 15. svibnja, na rasporedu je svjetska premijera manjinske koprodukcije Kad svane dane Rúnara Rúnarssona (Igor A. Nola, MP Filmska produkcija), koja otvara program Izvjestan pogled. U petak, 24. svibnja, svjetsku premijeru u službenoj konkurenciji imat će kratkometražni film Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića (Antitalent), a hrvatski filmaši sudjeluju i u industrijskim programima.

Film Nebojše SlijepčevićaČovjek koji nije mogao šutjeti, drugi je hrvatski film od osamostaljenja koji se na Filmskom festivalu u Cannesu prikazuje u glavnom natjecateljskom programu. Odnosno u konkurenciji kratkometražnih filmova (Short Film Competition). Prije njega, jedini je bio Ciao mama Gorana Odvorčića (Propeler Film) 2009. godine. 

Radnja filma prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti. Osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

U službenom natjecanju kratkometražnog filma ove se godine natječe 11 naslova, a jedan od članova žirija kratkometražne konkurencije je i Vladimir Perišić. Njegov dugometražni igrani film Lost Country, koji je realiziran u koprodukciji s Hrvatskom (Ankica Jurić Tilić, Kinorama), 2023. godine prikazan u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Semaine de la Critique). 

Kad svane dan otvara Izvjestan pogled

77. festival u Cannesu

Dugometražni igrani film islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona Kad svane dan u srijedu, 15. svibnja, otvorit će natjecateljski program Izvjestan pogled (Un Certain Regard) ovogodišnjeg, 77. Filmskog festivala u Cannesu.

Film je realiziran u koprodukciji s MP Filmskom produkcijom, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Hrvatski koproducent je Igor A. Nola. Prodajni zastupnik filma je francuski The Party Film Sales.

Kad svane dan priča je o Uni, mladoj studentici umjetnosti, koja od jednog zalaska sunca do drugog, susreće ljubavi, prijateljstvo, tugu i ljepotu. 

Tibor Keser na platformi Producers on the Move 2024.

Tibor Keser - 77. festival u Cannesu

Organizacija European Film Promotion, koja okuplja nacionalne filmske centre i agencije za promociju i promidžbu iz 37 europskih zemalja, svake godine odabire dvadeset producenata za sudjelovanje na platformi Producers on the Move. To čini na temelju njihovih, već priznatih, radova i međunarodnih koprodukcija. 

Tibor Keser za sudjelovanje na platformi odabran je zahvaljujući uspješnom producentskom opusu te radu na višestruko nagrađivanom dokumentarnom filmu El Shatt – nacrt za utopiju Ivana Ramljaka. Riječ je o filmu koji je bio najgledaniji hrvatski dokumentarac u 2023. godini. 

“Iskoristit ću vrijeme u Cannesu za promociju dugometražnog igranog filma “Glavonja” (Spacehead) koji produciram u suradnji s producenticom i redateljicom Marinom Andree Škop, a koji će se snimati kasnije ove godine. Radi se o igranom filmu prožetom animacijom, koji je namijenjen prvenstveno dječjoj public. A i koprodukcija je čak četiri zemlje pa već sada postoji velik interes europskih distributera za filmom. Nadam se osigurati mu plasman u kinima u čim više zemalja. Predstavit ću i novi film američko-hrvatske redateljice Daniele Repas ‘Pour the Water as I Leave’. Dugometražni animirani hibridni dokumentarac koji se bavi svjedočanstvima ljudi iz regije koji su bježali od rata prije 25 godina i kako je to povezano s izbjeglicama u današnjem svijetu. Predstavit ću i debitantski dugometražni dokumentarac “Kolo”, fotografa, snimatelja i redatelja Bojana Mrđenovića”  rekao je tim povodom Keser.

Lucija Perić na New Producers Roomu

Lucija Perić - 77. festival u Cannesu

Hrvatska producentica Lucija Perić sudjeluje na novoj platformi New Producers Room. Ona se odvija u sklopu jednotjednog programa Short Film Corner / Rendez-vous Industry namijenjenog profesionalcima koji se bave kratkometražnim filmovima. Spomenuti program održava se “u srcu” Filmskog sajma (Marché du Film), a traje od 14. do 22. svibnja. 

Cilj platforme New Producers Room je istaknuti nadolazeće mlade producentske talente te im ponuditi prostor u kojem mogu istraživati koprodukcijske mogućnosti te stvarati čvrste veze za budućnost. 

Lucija Perić, rođena 1999. godine, završila je studij novinarstva u Zagrebu. Nakon toga je upisala studij Produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti. Producirala je brojne kratke filmove, uključujući nagrađivani Nije zima za komarce Klare Šovagović i Josipa Lukića. Perić je sudjelovala na prošlogodišnjim izdanjima European Short Pitcha i Talents Sarajevo

Hrvatski audiovizualni centar u Cannesu

Hrvatski audiovizualni centar šesnaestu godinu za redom predstavlja hrvatsku kinematografiju na Filmskom sajmu (Marché du film). Predstavnici Centra će kroz publikacije, sastanke te digitalne platforme filmskim profesionalcima na sajmu (kupcima i festivalskim selektorima) ponuditi dovršene hrvatske filmove svih rodova i vrsta. Centar će također biti na raspolaganju, kao logistička i lobistička podrška, svim hrvatskim autorima i producentima koji će ove godine u Cannesu pregovarati o svojim tekućim i budućim poslovima.

U svrhu promocije kratkometražnog filma, Hrvatski audiovizualni centar osigurao je prostor za hrvatske naslove na Short Film Corneru. Platformi za susrete, umrežavanje, razmjenu ideja i promociju među profesionalcima s kratkometražne filmske scene.

Kao i svake godine, HAVC na sajmu predstavlja i program poticaja Filming in Croatia koji Hrvatski audiovizualni centar provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske.

Međunarodni filmski festival u Cannesu jedan je od najvećih i najvažnijih filmskih manifestacija na svijetu, a ove godine se održava od 14. do 25. svibnja. 

Naše ostale filmske vijesti pročitaj ovdje.

+ ranije objave
Verified by MonsterInsights