Sinoć je održana 80. dodjela nagrade Golden Globes, odnosno Zlatni Globusi na kojima se nagrađuju najbolji filmovi i serije prethodne godine. Najveći favoriti među filmovima bili su Everything Everywhere All at Once sa šest i The Banshees of Inisherin s čak osam nominacija. Posljednji film s osam nominacija bio je Cold Mountain davne 2004. Kod serija, Abbott Elementary je predvodila s pet nominacija.

The Fabelmans je osvojio nagradu za najbolji dramski film, a Steven Spielberg za redatelja. The Banshees of Inisherin je osvojio nagradu za najbolji film u kategoriji mjuzikla ili komedije. Banshees je osvojio i nagrade za najbolji scenarij i Colin Farrell za najboljeg glavnog glumca u komediji ili mjuziklu te Banshees s tri nagrade predvodi dobitnike.

Nagrade za najbolje glavne glumce u drami osvojili su Austin Butler za Elvis i Cate Blanchett za Tár, a Michelle Yeoh je nagradu za glumu u komediji ili mjuziklu osvojila za Everything Everywhere All at Once. Njezin kolega iz filma Ke Huy Quan osvojio je nagradu za sporednog glumca, a Angela Bassett je za Black Panther: Wakanda Forever osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Pinocchio je osvojio nagradu za najbolji animirani film, a Argentina, 1985 za najbolji strani film što je bio najveći šok večeri.

House of the Dragon osvojila je nagradu za najbolju dramsku seriju, a Abbott Elementary za komičnu seriju, dok je The White Lotus osvojio nagradu za najbolju mini-seriju.

Najboljim glumcima u dramskoj seriji proglašeni su Kevin Costner za Yellowstone i Zendaya za Euphoriju. Jeremy Allen White je za The Bear osvojio nagradu za najboljeg glumca u komičnoj seriji, a Quinta Brunson za najbolju glumicu za Abbott Elementary. Nagrade za najbolje sporedne uloge pripale su Juliji Garner za Ozark i Tyleru James Williamu za Abbott Elementary. Najbolji glumci u mini-serijama bili su Jennifer Coolidge za The White Lotus i Paul Walter Hauser za Black Bird.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.