završio festival turističkog i etno filma

Prvo izdanje Festivala turističkog i etno filma završeno je svečanom podjelom nagrada, a festival se pokazao punim pogotokom te je već u svom prvom izdanju prikupio više od stotinu filmova.

Nakon svečanog otvaranja te panela o održivosti otoka i prikazivanja filmova koji su ušli u uži krug, drugi je festivalski dan započeo pozdravima Vjeke Alilovića, u ime organizatora, Udruge Tragom hrvatske baštine, te gradonačelnika Grada Krka, Darija Vasilića. Obojica su izrazili zadovoljstvo što je upravo Krk bio domaćinom prvog izdanja ovog festivala. Uz to, gradonačelnik je izrazio želju da festival i ostane u „presvijetlom gradu Krčana“.

Nakon uvodnih riječi uslijedila je promocija turističkog filma Make your own movie, TZ Kvarnera te premijera filma Camino Krk, kojeg je predstavila direktorica TZ Grada Krka Ivana Kovačić.

Filmsko-turistički panel

Potom je voditelj Robert Ferlin poveo zanimljiv panel “Turizam i baština”. Panelisti su bili Mirela Ravas, etnologinja te Majda Šale, direktorica TZ otoka Krka. Uz njih su sudjelovali i Petar Trinajstić, fotograf i filmski redatelj, Nikola Petković, publicist i književnik te Igor Modrić, montažer, redatelj i producent.

Nakon panela i pauze u kojoj su sudionicima ponuđene authtone krčke slastice te izvrsno vino, uslijedila je i svečana podjela nagrada festivala. Osvajači Grand prix nagrada festivala su:

Nagrađeni filmovi

Grand prix festivala za dokumentarno-turistički film: Kopački rit – Blues delte (TZO Bilje)

Kategorija turistički film Grand Prix publike: Come home (TZO Konavle – Cavtat)

Kategorija turistički filma Grand Prix festivala: City is a stage (TZG Šibenik)

Kategorija etno Grand Prix publike: Lastovski poklad (TZO Lastovo)

Kategorija etno Grand prix festivala: Didi s Kamešnice (TZG Sinja)

Najava novog festivala

Dodjelom nagrada i zajedničkom fotografijom svih nagrađenih u vijećnici Grada Krka te potom i na krčkoj rivi, spušten je zastor na prvo izdanje Festivala turističkog i etno filma. Domaćini su potom organizirali vođeni obilazak gradom te prigodnu degustaciju autohtonih delicija.

TEF je već svojim prvim izdanjem ispunio očekivanja i pokazao se projektom koji ne samo da okuplja filmove, već razmijenjuje iskustva i otvara vrata novim saznanjima i smjerovima u produkciji turističkih i etno filmova te valorizaciji hrvatske baštine.

Organizatori, prema najavama, odmah započinju s pripremama za novo izdanje, što je ujedno i poziv na sudjelovanje svim zaintersiranima.

Festival su podržali:  

Grad Krk, TZ grada Krka, TZ otoka Krka, TZ Kvarnera

i pomogli:

Primorsko – goranska kašetica, Vinarija Katunar, OPG Magriž, Tiskara Aktuel, konoba Bracera, agencije Hola i Omnes.

Posebna zahvala upućena je ženskoj klapi Vejanke, sopilašima Nenadu i Teu Poloniju te gospođi Vesni Dunato iz Šila na izvrsnim autohtonim slasticama.

Ostale filmske vijesti pročitaj ovdje.

+ ranije objave
Verified by MonsterInsights