festival turističkog i etno filma

Započeo je Festival turističkog i etno filma koji je samim početkom naznačio da će dva dana u Krku biti doista odlična. Već po dolasku u zgradu gradskog poglavarstva osjetio se festivalski duh. Uz sjajne fotografije kao i uz degustacije odličnog vina Katunar, sireva OPG Magriž te delicija koje je ponudila Kašetica primorsko-goranska. Odlična atmosfera preselila se u gradsku vijećnicu gdje je održano svečano otvaranje festivala. Njega je izvedbom hrvatske himne otvorila ženska klapa Vejanke iz Krka. Nakon njih, vijećnicu su vizualno i zvukom obojili sopci, braća Nenad i Teo Polonijo, a potom je riječ preuzeo moderator Borna Šmer.

Prikazivanje 24 etno i 40 turističkih filmova

U ime organizatora, Udruge Tragom hrvatske baštine, nazočne je pozdravio Vjeko Alilović. On je najavio dva sjajna krčka dana uz dva panela i prikazivanje 24 etno i 40 turističkih filmova. Riječ je o filmovima koji su odabrani u uži izbor od preko stotinu prijavljenih video uradaka iz cijele Hrvatske. Alilović je izrazio zadovoljstvo ne samo brojem prijavljenih na prvo izdanje festivala već i podatkom da će na panel Turizam i baština te na proglašenje najboljih, pristići predstavnici iz cijele Hrvatske. Naime, svoj dolazak najavile su delegacije Lastova, Šibenika, Cavtata, Pašmana, Sinja, Dubrovnika, Čakovca, TZ Zagorje, Vinkovaca, Knina, Paga, Novalje, Kolana, Rijeke, Novog Vinodolskog, Opatije, Crikvenice, Kastva, Kostrene, Cresa, Bilja i Karlovca, a za očekivati je još sudionika što organizatore čini izuzetno ponosnima. 

Nakon Alilovića, nazočne su redom pozdravili predsjednik Gradskog vijeća, Nikša Franov te direktorica TZ Grada Krka, Ivana Kovačić. Zatim pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko-goranske županije, Izabela Linčić Mužić te ravnatelj Uprave za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Dominik Paparić. Svi su oni izrazili podršku festivalu uz želju da on postane tradicionalan.

Život i budućnost otoka

Nakon uvodnih pozdrava i izvrsnog nastupa Vejanki, održan je panel Otoci u struji. U njemu su sudjelovali ravnatelj Uprave za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Dominik Paparić, pročelnica Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Primorsko – goranske županije, Izabela Linčić Mužić, načelnik Općine Malinska – Dubašnica, Robert Anton Kraljić te gradonačelnik Grada Cresa, Marin Gregorović. Rasprava se dotaknula održivosti otoka kroz različite sfere. Gospodarski, ekološki, kvalitetu života, apliciranja prema Europskim fondovima te suradnji otočkih lokalnih samouprava, županija i državnih institucija. Govorilo se iskreno, a zaključak je jedinstven – suradnjom svih institucija na svim razinama svakako se može učiniti puno na održivosti i razvoju otoka.

Spoj baštine, turizma i filma

Publika je pljeskom pozdravila paneliste, a nakon kraće pauze započelo je prikazivanje 64 filma finalista. Podsjetimo, festival se nastavlja danas (četvrtak) u 11 sati panelom Baština i turizam. Na njemu će panelisti biti poznata etnologinja Mirela Ravas i direktorica TZ otoka Krka, Majda Šale. Osim njih, tu su i fotograf i filmski redatelj, Petar Trinajstić, publicist i književnik, Nikola Petković te filmski montažer, redatelj i producent, Igor Modrić. Prije samog panela održat će se predstavljanje filma Make your own movie, TZ Kvarnera te filma Camino Krk.

Nakon panela održat će se i svečana podjela nagrada najboljim filmovima. Tim činom će se i spustiti zastor na prvo izdanje ovog jedinstvenog festivala. Kako poručuju organizatori – dođite u Krk, bit će itekako zanimljivo!

Ostale filmske vijesti pročitaj ovdje.

+ ranije objave
Verified by MonsterInsights