Svi smo već svjesni kaosa koji je trenutna pandemija prouzročila u svijetu, a koronavirus će dovesti do ogromnih i nenadoknadivih gubitaka i u filmskoj industriji.

Prema istraživanjima stručnjaka, koronavirus je u Hollywoodu do sada već stvorio gubitke od oko 7 milijardi dolara, a predviđa se da će se ta brojka popesti i do 20 milijardi, pa čak i više, ovisno o duljini trajanja virusa.

Studiji su odlučili slijediti primjer Jamesa Bonda te su odgodili velik broj filmova koji su uskoro trebali imati premijere. Među odgođenim filmovima su Fast & Furious 9 koji je odgođen za čak godinu dana, A Quiet Place Part II koji je odgođen par dana prije premijere, uskršnji film Peter Rabbit 2 koji ćemo gledati u kolovozu, te Disneyevi Mulan, New Mutants i Antlers koji su svi trebali izaći u narednih mjesec dana, a još se ne zna za kada su odgođeni. Odgođene su i neke serije, a najpoznatija od njih je 4. sezona serije Fargo, koja je trebala izaći 19. travnja.

Kao mjere opreza zaštite od zaraze i širenja koronavirusom, zaustavljena su snimanja mnogih filmova i serija. Među filmovima koji su pauzirali produkciju su The Batman, Marvelov Shang-Chi, The Little Mermaid, The Last Duel Ridleya Scotta, Jurassic World: Dominion i Matrix 4, te serije Stranger Things, The Witcher i Riverdale.

Također, nekoliko glumaca je u posljednjih tjedan dana obavilo da je zaraženo koronom. Najpoznatiji od njih su bračni par Tom Hanks i Rita Wilson, Idris Elba, Olga Kurylenko i Kristofer Hivju (Tormund iz Game of Thronesa).

Koronavirus ipak ima jednu pozitivnu stvar za sve filmoljupce. Naime zbog zatvaranja kina, studiji su odlučili neke filmove učiniti dostupnima na streaming servisima puno ranije nego je to inače običaj. Tako su Frozen II i Star Wars IX – The Rise of Skywalker već sada dostupni na Disney+ streaming platformi. Universal i Warner Bros su otišli korak dalje te će filmovi koji još uvijek igraju u kinima, za par dana biti dostupni kao digitalni download. Tako će The Invisible Man, Emma i The Hunt za 20$ biti dostupni online 20. ožujka, a Birds Of Prey 24. ožujka. Animirani film Trolls 2 koji u kinima izlazi 10. ožujka, isti dan će biti dostupan i online. Izgleda da bi streaming servisi mogli itekako profitirati od većeg broja ljudi koji su zarobljeni u svoja četiri zida.

S obzirom na to da je većina kina zatvorena, a ona koja rade, rade skraćeno i s limitiranim broj gledatelja po projekciji, te da su prikazivanja velikog broja filmova odgođena, Hollywood je proteklog vikenda zabilježio najmanju zaradu na kino blagajnama u posljednjih 20 godina. Zarada u domaćim i stranima kinima negdje je pala i do 80% u odnosu na prošli vikend. U Sjevernoj Americi na prvom mjestu gledanosti je animirani film Onward sa samo 10 milijuna dolara i slijede ga novi naslovi I Still Believe s 9,5 milijuna dolara i Bloodshot s 9,3 milijuna dolara.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights