us

REDATELJ: Jordan Peele

ULOGE: Lupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss

ŽANR: Horor / Triler

Uvijek cijenim i hvalim kada netko uspije napraviti kvalitetan horor jer smatram da taj žanr, kao i komedije, najteže zadovolje sve naše emocije. Us je dokaz da horor može imati elemente drame, trilera, komedije i svejedno biti vrlo kvalitetan film. Jordan Peele se po drugi puta pokazao kao jedan od najboljih redatelja ovog žanra. Njegov prošli (ujedno i prvi) film Get Out, osvojio je Oscara za najbolji originalni scenarij, bio nominiran za još tri Oscara te osvojio publiku i kinodvorane diljem svijeta. Sumnjam da će Us ponoviti isti uspjeh, ali sa sigurnošću mogu reći da je Peele i dalje u vrhunskoj formi.

Lupita Nyong’o glumi Adelaide Wilson koja kao djevojčica doživi traumatično iskustvo zbog kojeg dvadesetak godina kasnije doživljava najstrašnije trenutke svog života. Lupita me podsjetila kako i dalje može odglumiti na najvišem nivou kada joj se ukaže prilika. Ona je glavni lik u ovom filmu te on ne bi bio isti bez njezine kvalitetne izvedbe. Njezinu obitelj počinje uhoditi obitelj koja im je izgledom potpuno jednaka. Tada počinju krvavi okršaji i neprestana napetost koju redatelj povremeno „gasi“ s humorom i odabirom glazbe. Ne mora vas biti strah humora u ovom filmu. On samo pridonosi većoj realnosti scena i daje publici malo odmora od ludosti situacije u kojoj se glavni likovi nalaze. Glazba se u ovom filmu koristi u dvije svrhe. U nekim trenucima povećava postojeću napetost dok se u drugim trenucima koristi kao još jedan način odmora od strašnijih scena. U filmu ništa ne skače pred vaše oči u čistoj namjeri da vas preplaši. U ovom filmu plaši vas samo razmišljanje o tome što će se sljedeće dogoditi.

Teško je pričati o negativnim stranama filma bez da otkrijem njegovu radnju. Mogu samo reći da se nakon gledanja, određene scene kroz cijeli film mogu smatrati nedosljednima samom kraju filma. Us nema puno scena u kojem likovi otkriju radnju filma umjesto da mi sami otkrijemo što se događa (tzv. exposition scenes), ali volio bih da nisu imali ni jednu takvu scenu jer bi film tako bio još veći misterij. Nekada je bolje da nas film natjera da razmišljamo i da sami dođemo do zaključka koji je redatelj imao u planu. Zbog tih stvari smatram da je Get out malo kvalitetniji film, dok je Us zasigurno kvalitetniji horor.

U budućnosti ću sigurno nestrpljivo čekati sve buduće projekte Jordana Peela. Dokazao je da ima odlične originalne ideje i iako mu zasigurno neće svi filmovi biti na dosadašnjoj razini, siguran sam da će svi imati barem nešto originalno i zanimljivo zbog čega će biti vrijedni gledanja. On je režirao, producirao i napisao scenarij za ovaj film! Us je još jedan njegov uspješan projekt u kojem je pokazao svu raskoš svog talenta. Preporučio bih ovaj film baš svima jer svatko može naći barem jedan element filma koji će mu se sviđati.

Ocjena: Obiteljska drama, triler, horor s elementima komedije sve u jednom filmu. Zvuči kao recept za katastrofalan film, ali Jordan Peele i dalje uspješno širi granice horor žanra. Pogledajte i podržite originalne ideje u današnje vrijeme remakeova i rebootova. Jedva čekam ponovno pogledati ovaj film kako bi otkrio sve detalje koje je Peele pripremio za nas.  

Ostale filmske recenzije možete vidjeti ovdje.

+ ranije objave

Magistar politologije. Zaljubljenik u filmove od kada sam prvi puta upoznao Donnieja Darka i Keysera Sozea. Obožavatelj psiholoških trilera i opusa Denisa Villeneuevea.

Verified by MonsterInsights