S nedjelje na ponedjeljak očekuje nas najvažnija noć godine u Hollywoodu. Pred nama je 95. dodjela nagrada Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, odnosno Oscari. Dodjelu će po treći puta voditi Jimmy Kimmel.


U ovome tekstu prognozirat ćemo tko će pobijediti u sve 23 kategorije. Počet ćemo s takozvanim above the line, glavnim kategorijama, zatim prelazimo na tehničke nagrade i završavamo kratkometražnim filmovima. Svi koji prate Oscare znaju da su Oscari jako predvidivi i da u većini kategorija postoji očiti favorit koji na kraju i osvoji zlatni kipić. Ipak, ove godine nas napokon očekuje neizvjesna borba u glumačkim i nekoliko tehničkih kategorija te će ovo biti najneizvjesniji Oscari u posljednjih nekoliko godina. Everything Everywhere All at Once prednjači s 11 nominacija, a slijede All Quiet on the Western Front i The Banshees of Inisherin s 9 i Elvis s 8 nominacija. Prema svemu sudeći, najviše Oscara osvojit će Everything Everywhere All at Once koji bi vrlo lako mogao slaviti u čak 6 kategorija. Zadnji best picture winner koji je osvojio 6 Oscara bio je The Hurt Locker prije 13 godina. Najveći gubitnik prema svemu sudeći će biti The Banshees of Inisherin koji najveće šanse za Oscar ima u najneizvjesnijoj kategoriji pa je vrlo lako da kući ode praznih ruku.

P.S. Ako ti se ne da sve čitati, na dnu teksta je slika sa svim našim predviđanjima na jednom mjestu.

Najbolji film i najbolja režija

Nakon što smo najavili kako će ovo biti jedna od najneizvjesnijih dodjela, ironično je da su dvije glavne nagrade, koje su obično najneizvjesnije, ove godine najveći ziceri. Everything Everywhere All at Once i Daniel Kwan i Daniel Scheinert, poznatiji kao Danielsi, ove su godine osvojili više-manje sve nagrade za najbolji film i režiju, stoga predviđamo da će isti uspjeh ponoviti i na Oscarima.

Glumačke nagrade

Ke Huy Quan za najbolju mušku sporednu ulogu za EEAAO jedina je sigurna glumačka nagrada te također jedan od najvećih zicera večeri.

Angela Bassett je na početku sezone zaredala nekoliko nagrada te su mnogi mislili da će postati prva glumica nagrađena za glumu u Marvel filmu. Kerry Condon iz The Banshees of Inisherin zatim je osvojila BAFTA, a Jamie Lee Curtis iz EEAAO SAG nagradu te sada sve tri imaju skoro pa podjednake šanse u kategoriji najbolje sporedne glumice. SAG je obično najbolji pokazatelj toga tko će osvojiti Oscar budući da SAG dodjeljuju glumci, a najviše članova Akademije su glumci. Mi ipak smatramo da će nagradu osvojiti Kerry Condon i da će to biti jedini Oscar večeri za The Banshees of Inisherin. Jedna zanimljiva statistika je da je od 2014., svaka dobitnica u ovoj kategoriji bila jedini osvojeni Oscar za svoj film.

U kategoriji najboljeg glavnog glumca bore se Brendan Fraser iz The Whale i Austin Butler iz Elvisa. Butler je osvojio Critic’s Choice i SAG nagrade, a Butler BAFTA i Golden Globe. Fraser ima odličan narativ budući da se napokon vratio glumi nakon što je bio jedna od najvećih zvijezdi devedesetih, a zbog osobnih razloga je posljednjih dvadesetak godina slabo glumio. Na ruku mu ide i impresivna transformacija (uz pomoć prostetike) u osobu od preko 270 kilograma ali najveći minus i razlog zašto nije očiti favorit je činjenica da The Whale nije nominiran za najbolji film. Butler glumi stvarnu osobu što Akademija obožava i film mu je nominiran u čak 8 kategorijama uključujući i onoj za najbolji film. Mladom Butleru je najveći minus što mu je ovo prva veća uloga i s 31 godinom bi bio jedan od najmlađih pobjednika u povijesti ove kategorije. Iako kladionice predviđaju Frasera, mi ćemo blagu prednost ipak dati Austinu Butleru.

U kategoriji najbolje glavne glumice mrtvu utrku vode Cate Blanchett iz Tár i Michelle Yeoh iz EEAAO. Blanchet je otpočetka bila veliki favorit i osvojila je najviše nagrada koje prethode Oscarima. Yeaoh je osvojila onu posljednju, SAG, što joj je dalo veliki vjetar u leđa. Yeoh je ovo prva nominacija i ako osvoji postat će prva azijatkinja koja je osvojila Oscar za najbolju glavnu glumicu. S druge strane, Blanchett bi ovo bio treći Oscar i ovo joj je impresivna osma nominacija. Glasači će možda zato odlučiti nagraditi Yeoh Oscarom ne samo za ovaj film već i za dugogodišnju karijeru znajući da joj je ovo možda jedina šansa za Oscar, dok će Blanchett u sljedećih dvadesetak godina skupiti još nekoliko nominacija a vjerojatno i Oscara. Zbog snage Everything Everywhere All at Once, blagu prednost ćemo dati Michelle Yeoh iako Blanchett vjerojatno ima veće šanse za osvajanje.

Najbolji originalni i adaptirani scenarij

Favoriti su Everything Everywhere All at Once za originalni i Women Talking za originalni scenarij. Račune bi im mogli pomrsiti The Banshees of Inisherin i All Quiet on the Western Front.

Najbolji strani, animirani i dokumentarni film

Svi su bili uvjereni da će južnokorejski Decision to Leave vrlo lako osvojiti kategoriju najboljeg stranog filma i da bi mogao biti nominiran i za najbolji film i režiju. Međutim, nakon što Decision to Leave nije ostvario nominaciju, njemački All Quiet on the Western Front preuzeo je titulu očitog favorita nakon nominacija u još osam kategorija.

Još veći favorit je Guillermo del Toro’s Pinocchio za animirani film. Nakon dodjele će meksički majstor del Toro postati prvi redatelj s Oscarima za najbolji film i najbolji animirani film, a za Pan’s Labyrinth je skoro osvojio i nagradu za najbolji strani film.

U kategoriji dokumentarnog filma, u favorita se promaknuo Navalny, iako mu All the Beauty and the Bloodshed puše za vratom.

Tehničke kategorije

Nagradu za najbolju kameru predviđamo All Quiet on the Western Front, a među favoritima je i Elvis. Ako Elvis pobijedi, Mandy Walker će postati prva žena koja je osvojila Oscar u ovoj kategoriji.

Mislimo da će u kategoriji najbolje montaže slaviti Everything Everywhere all at Once, a glavni konkurent mu je Top Gun: Maverick kojemu predviđamo Oscara za najbolji zvuk.

U kategoriji najboljeg produkcijskog dizajna favorit je Babylon, a Avatar: The Way of Water sigurno osvaja nagradu za najbolje vizualne efekte.

Najbolja glazba, kostimi, šminka i frizura

Iako je Babylon favorit u kategoriji najbolje glazbe i osvojio je Golden Globe, sumnjamo da će film bez nominacije za najbolji film osvojiti i ovu i nagradu za produkcijski dizajn protiv konkurencije koja je nominirana za najbolji film. Stoga blagu prednost dajemo All Quiet on the Western Front koji je osvojio BAFTA-u za najbolju glazbu.

Favorit za najbolju pjesmu je zarazna Naatu Naatu iz indijskog hita RRR. Naatu Naatu se u ovoj kategoriji bori sa zvijezdama Rihannom, Lady Gagom, Davidom Byrneom iz Talking Headsa i Diane Warren kojoj je ovo čak četrnaesta. nominacija u ovoj kategoriji.

Oscara za najbolju kostimografiju predviđamo Catherine Martin za film Elvis. Martin je žena redatelja Buza Luhrmanna i radi samo na filmovima svoga muža. Za njegove filmove Moulin Rouge! i The Great Gatsby je osvojila Oscare za najbolje kostime i produkcijski dizajn i sa 4 osvojena Oscara je najnagrađivanija osoba iz Australije. Ove godine je ponovno nominirana u obje kategorije ali i kao producentica za najbolji film ali mislimo da će osvojiti “samo” jedan Oscar.

U kategoriji najbolje šminke i frizure velika borba vodi se između Elvisa i The Whale. Elvis je Butlera i Hanksa uvjerljivo pretvorio u Elvisa i Toma Parkera, a The Whale Frasera u morbidno pretilog učitelja. Film koji osvoji ovu nagradu često kasnije osvoji i glumačku nagradu stoga Oscara predviđamo Elvisu za kojega smo prognozirali da će osvojiti nagradu za najboljeg glumca.

Kratkometražni filmovi

Nagrade za shortove odnosno kratkometražne filmove uvijek je teško pogoditi jer nisu vezane niti za jednu drugu kategoriju niti važniju dodjelu nagrada. prema kladionicama, favoriti su The Boy, the Mole, the Fox and the Horse za animirani short, The Elephant Whisperers za dokumentarni i An Irish Goodbye za igrani short. Mi ćemo ipak predvidjeti Stranger at the Gate za dokumentarni kratkometražni zbog ozbiljnije teme i bolje poruke te Le Pupille za igrani short zato što iza njega stoji Disney+ i producirao ga je Alfonso Cuarón. Cuarónu je ovo jedanaesta nominacija u osmoj različitoj kategoriji i ako osvoji ovo bi mu bio peti Oscar u četvrtoj kategoriji, odnosno šesti Oscar u petoj različitoj kategoriji ako računamo Oscar za najbolji strani film koji tehnički ide zemlji, a ne redatelju.

Radi preglednosti evo favorita u svim kategorijama na jednome mjestu.

Sve u svemu, u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje nas još jedna zanimljiva i napeta dodjela. Prijenos sa crvenog tepiha i predstavljanje nominiranih filmova počinje u 00:15 na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, a sama dodjela oko 2 sata. Da ostanete budni pobrinuti će se već uigrana ekipa koju čine Nenad KorkutAlemka Lisinski i Boško Picula.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights