S nedjelje na ponedjeljak očekuje nas najvažnija noć godine u Hollywoodu. Pred nama je 94. dodjela nagrada Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, odnosno Oscari. Dodjela će imati voditelja (odnosno tri voditeljice) prvi puta od 2018., a ove godine je novost da će nagrade u osam kategorija biti dodijeljene prije ceremonije uživo, a zatim istaknute i ubačene u ceremoniju tijekom prijenosa.

U ovome tekstu prognozirat ćemo tko će pobijediti u sve 23 kategorije. Svi koji prate Oscare znaju da su Oscari jako predvidivi i da u većini kategorija postoji očiti favorit koji na kraju i osvoji zlatni kipić. Ipak, svake godine se nađe nekoliko kategorija koje su neizvjesne i u kojima nekoliko nominiranih ima jednake šanse za pobjedu, a često i netko od favorita kiksa. The Power of the Dog prednjači s 12 nominacija, a slijede Dune s 10, West Side Story i Belfast sa 7 i King Richard sa 6 nominacija. Prema svemu sudeći, najviše Oscara osvojit će Dune koji će dominirati u tehničkim kategorijama, a underdog CODA bi mogao pomrsiti račune The Power of the Dogu i ostaviti ga na samo jednom Oscaru. Ipak, The Power of the Dog ima najviše nominacija i ima velike šanse za nagrade u pet kategorija.

P.S. Ako ti se ne da sve čitati, na dnu teksta je slika sa svim našim predviđanjima na jednom mjestu.

Najbolji film
Počet ćemo s najvažnijom nagradom, onom za najbolji film koja je ujedno i najneizvjesnija kategorija ove godine. Od kada su objavljene nominacije, The Power of the Dog je bio uvjerljivi favorit za osvajanje kojemu je Belfast bio jedini konkurent koji bi eventualno mogao iznenaditi. Na većini lista CODA je bila tek sedma na listi mogućih pobjednika. The Power of the Dog je osvojio nagradu za najbolji film na Golden Globes, Critics Choice Awards i BAFTA dodjelama ali CODA je iznenadila i osvojila nagradu za najbolji glumački ansambl na SAG (Screen Actors Guild) dodjeli i nagradu za najbolji film na PGA (Producers Guild of America) dodjeli. Ove pobjede su značajne za CODA-u zato što u Akademiji ima najviše glumaca, a PGA dodjela jedina koristi preferencijalno glasanje kao i Oscari te su PGA pobjednici slavili i na Oscarima 22 puta u posljednje 32 godine. Ipak, CODA-i na ruku ne ide što ima samo tri nominacije i nema nominaciju za režiju i niti jednu nominaciju u tehničkim kategorijama. Od 1934. kada je uvedena kategorija najbolje montaže, svi osvajači Oscara za najbolji film imali su nominacije za režiju ili montažu (najčešće oboje), a u cijeloj povijesti Oscara samo pet filmova osvojilo je nagradu bez nominacije za režiju i deset bez nominacije za montažu. S druge strane, The Power of the Dog ima čak 12 nominacija u svim važnim kategorijama ali ipak, to je film koji ili obožavate ili vam nije uopće legao te će ga članovi Akademije staviti ili na vrh ili na dno svoje glasačke liste. Zbog preferencijalnog glasanja za najbolji film, postoji šansa da nagradu odnese popularniji film koji nije toliko podijelio publiku i kod većine glasača se neće naći na prvome mjestu ali će kod svih biti dosta visoko na listi. Upravo to se desilo na nedavnim dodjelama kada su Spotlight, Moonlight, Green Book i Parasite pobijedili favorite The Revenant, La La Land, Romu i 1917. Uz to, The Power of the Dog ima IMDb ocjenu samo 6.9 što bi ga svrstalo među devet Oscar osvajača s najgorom ocjenom, a film s ocjenom manjom od 7 posljednji je put osvojio Oscar 1964.

Sve u svemu, The Power of the Dog vjerojatno ima veće šanse za osvajanje najvažnije nagrade ali mi ipak mislimo da bi autsajder CODA mogla biti iznenađenje večeri i osvojiti sve tri nagrade za koje je nominirana.

Najbolja režija
Jedan od najvećih zicera večeri je da će Jane Campion osvojiti Oscara za najbolju redateljicu i postati tek treća žena u povijesti kojoj je to pošlo za rukom. Campion je nagradu za najbolju režiju osvojila na doslovno svim važnijim dodjelama i postoji mogućnost da će ovo biti jedina nagrada za The Power of the Dog koji ima 12 nominacija. Zadnji film koji je osvojio Oscar samo za režiju bio je The Graduate 1968.

Glumačke nagrade
Favoriti za glavne uloge su Will Smith za ulogu u King Richard i Jessica Chastain za The Eyes of Tammy FayeAriana DeBose je još jedan zicer večeri za osvajanje nagrade za sporednu ulogu u West Side Story, a sporedna uloga Troya Kotsura vjerojatno će CODA-i donijeti još jednoga Oscara.

Najbolji originalni i adaptirani scenarij
Obje kategorije za najbolji scenarij su ove godine neizvjesne. U kategoriji originalnog scenarija bore se Kenneth Branagh s Belfastom i Paul Thomas Anderson s Licorice Pizza. Zanimljivo je da ni Anderson ni Branagh nisu nikada osvojili Oscara iako je Andersonu ovo jedanaesta nominacija, a Branaghu osma. Također, ove su godine oboje nominirani i za najbolju režiju i film. Bit će gusta borba ali predviđamo da će Branagh za Belfast u nedjelju osvojiti svoj prvi Oscar.

Za najbolji adaptirani scenarij su favoriti The Power of the Dog i CODA. Budući da predviđamo da će CODA osvojiti nagradu za najbolji film onda ju moramo prognozirati i za najbolji scenarij ali je vrlo lako moguće da favorit za najbolji film The Power of the Dog osvoji i nagradu za najbolji scenarij.

Najbolji strani, animirani i dokumentarni film
Sve tri kategorije imaju izrazite favorite. Za najbolji film na stranome jeziku to je japanski Drive My Car, za animirani film Disneyev Encanto, a za dokumentarni Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised).

Tehničke nagrade za Dune
Od deset nominacija za Dune, čak ih je osam u takozvanim tehničkim kategorijama, a mi mislimo da ih Dune može osvojiti šest. Lagano bi trebao osvojiti nagrade za najbolju glazbu (legendarni Hans Zimmer), zvuk, vizualne efekte i kameru. Probleme bi mu mogao zadati Nightmare Alley u kategoriji najboljeg produkcijskog dizajna i King Richard, tick, tick…BOOM! ili The Power of the Dog u kategoriji najbolje montaže koja je jedna od neizvjesnijih na ovogodišnjoj dodjeli.

Najbolja šminka i frizura / Najbolji kostimi
Dvije kategorije koje Dune neće osvojiti su one za najbolje kostime i šminku i frizuru. Za najbolje kostime predviđamo Cruellu, a za šminku i frizuru The Eyes of Tammy Faye.

Najbolja originalna skladba
Favorit je popularna Billie Eilish za pjesmu No Time To Die iz istoimenog Bond filma. Ovo bi bio treći uzastopni James Bond film koji je osvojio ovu nagradu nakon Adele za Skyfall i Sama Smitha koji je nagradu osvojio za Spectre.

Kratkometražni filmovi
Nagrade za shortove odnosno kratkometražne filmove uvijek je teško pogoditi jer nisu vezane niti za jednu drugu kategoriju niti važniju dodjelu nagrada. Najveći favorit je The Long Goodbye za igrani short. U kategoriji dokumentarnog shorta prednost dajemo The Queen of Basketball  ispred Audible, a za animirani short predviđamo Robin Robin.


Radi preglednosti evo favorita u svim kategorijama na jednome mjestu.

Sve u svemu, u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje nas još jedna zanimljiva i napeta dodjela. Prijenos sa crvenog tepiha i predstavljanje nominiranih filmova počinje u 00:30 na drugom programu Hrvatske radiotelevizije, a sama dodjela oko 2 sata. Da ostanete budni pobrinuti će se već uigrana ekipa koju čine Nenad KorkutMario Kozina i Boško Picula.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights