S nedjelje na ponedjeljak očekuje nas najvažnija noć godine u Hollywoodu. Pred nama je 93. dodjela nagrada Akademije filmskih umjetnosti i znanosti, odnosno Oscari. Akademija se i ove godine odlučila da dodjela neće imati voditelja što se pokazalo uspješnim prethodnih godina, a producenti su najavili da će ovogodišnja dodjela izgledati više kao film nego klasična ceremonija dodjele. Nadamo se da to znači da će ceremonija kraće trajati.

U ovome tekstu prognozirat ćemo tko će pobijediti u sve 23 kategorije. Svi koji prate Oscare znaju da su Oscari jako predvidivi i da u većini kategorija postoji očiti favorit koji na kraju i osvoji zlatni kipić. Ipak, svake godine se nađe nekoliko kategorija koje su neizvjesne i u kojima nekoliko nominiranih ima jednake šanse za pobjedu, a često i netko od favorita kiksa. Kako je prošle godine zbog pandemije odgođeno nekoliko blockbustera koji bi se borili za nagrade, tako su sada u konkurenciji “manji” filmovi koji bi inače pokupili nominaciju ili dvije. Ove godine čak je sedam filmova skupilo šest ili više nominacija te će samim time ovogodišnja dodjela će biti puno neizvjesnija nego prijašnjih godina i samo je nekoliko kategorija koje su ziceri. Prema svemu sudeći, najviše Oscara osvojit će Nomadland i Ma Rainey’s Black Bottom, dok će gubitnik večeri biti Mank koji bi nakon deset nominacija mogao otići sa samo jednom osvojenom nagradom.

P.S. Ako ti se ne da sve čitati, na dnu teksta je slika sa svim našim predviđanjima na jednom mjestu. 

Najbolji film
Počet ćemo s najvažnijom nagradom, onom za najbolji film. Najveći favorit je Nomadland koji je osvojio doslovno sve dosadašnje nagrade za najbolji film koje je mogao. Ipak, Nomadland je film koji ili obožavate ili vam nije uopće legao te će ga članovi Akademije staviti ili na vrh ili na dno svoje glasačke liste. Zbog preferencijalnog glasanja za najbolji film, postoji šansa da nagradu odnese popularniji film koji nije toliko podijelio publiku i kod većine glasača se neće naći na prvome mjestu ali će kod svih biti dosta visoko na listi. Upravo to se desilo na posljednje dvije dodjele kada su Parasite i Green Book pobijedili favorite 1917 i Romu. Tu svoje šansu vide The Trial of the Chicago 7, Promising Young Woman i Minari.

Najbolja režija
Jedan od najvećih zicera večeri je da će Chloé Zhao osvojiti Oscara za najbolju redateljicu i postati tek druga žena u povijesti kojoj je to pošlo za rukom. Osim za režiju i najbolji film, svestrana Zhao nominirana je i za najbolji scenarij i montažu te će vrlo vjerojatno biti najveća zvijezda ovogodišnje dodjele.

Glumačke nagrade
Glavni favoriti za sporedne uloge su Youn Yuh-jung iz Minarija i Daniel Kaluuya iz Judas and the Black Messiah. Chadwick Boseman će vrlo vjerojatno osvojiti posthumnu nagradu za glavnu ulogu u Ma Rainey’s Black Bottom, međutim mnogi smatraju da je Anthony Hopkins u The Father ostvario najbolju ulogu karijere i da bi baš on osvojio nagradu da Boseman nije tragično preminuo. S druge strane, utrka za najbolju glumicu je jedna od najneizvjesnijih u povijesti Oscara. Naime, Carey Mulligan je osvojila Critics’ Choice Award, Andra Day Golden Globe, Viola Davis SAG, a Frances McDormand BAFTU. Upravo to su četiri najvažnije nagrade koje prethode Oscarima i prema kojima se predviđaju pobjednici na Oscarima. Nagrada bi bez problema mogla otići u ruke bilo koje od ove četiri glumice ali izgleda da najviše šansi ipak imaju Mulligan za Promising Young Woman i Davis za Ma Rainey’s Black Bottom. Mi blagu prednost dajemo Carey Mulligan.

Najbolji originalni i adaptirani scenarij
Favoriti za osvajanje scenarističkih nagrada su Nomadland za adaptirani i Promising Young Woman za originalni scenarij. Glavna konkurencija su im The Father i The Trial od the Chicago 7, a upravo za The Father smatramo da će iznenaditi i u ovoj kategoriji osvojiti svoj jedini Oscar.

Najbolji animirani film
Još jedan zicer je da Pixarov Soul osvaja nagradu za najbolji animirani film.

Najbolji film na stranome jeziku
Another Round gotovo sigurno, možda iznenadi Quo Vadis, Aida.

Najbolji dokumentarni film
Glavni favorit je My Octopus Teacher ali mogli bi iznenaditi i Crip Camp i Time.

Najbolja montaža
Jedna od najneizvjesnijih kategorija je i ona za najbolju montažu. U utrci za nagradu su Sound of Metal i The Trial of the Chicago 7. Od ove godine Akademija je spojila kategorije najboljeg miksa i montaže zvuka, a upravo montaža zvuka briljira u Sound od Metal i bit će zanimljivo vidjeti koliku ulogu glasačima igra zvuk u ukupnoj montaži. Blagu prednost dajemo The Trial of the Chicago 7 u kojem je montaža najočitija, ali ovo bi vrlo lako mogao osvojiti i Sound of Metal. Ako Trial osvoji nagrade za najbolju montažu i scenarij, postat će ozbiljna konkurencija Nomadlandu za najbolji film.

Najbolja kamera
Favorit je Nomadland, a jedina konkurencija mu je Mank.

Najbolji zvuk
The Sound of Metal
, pa doslovno ima zvuk u imenu. Šalu na stranu, Sound of Metal je na impresivan način prikazao gubitak sluha mladog bubnjara i to najviše zahvaljujući upravo montaži i miksanju zvuka u filmu.

Najbolji vizualni efekti
Borba između Teneta i Midnight Sky no Tenet je ipak u velikoj prednosti.

Najbolja originalna skladba
Žustra borba se vodi između pjesama Speak Now iz filma One Night in Miami, Io Si iz talijanskog filma The Life Ahead i Husavik iz komedije Eurovision Song Contest. Za razliku od ostalih pjesama koje sviraju u završnim špicama filmova, Husavik je integralni dio svoga filma i mnogi zato misle da će pobijediti. Diane Warren je za Io Si ostvarila četvrtu uzastopnu i ukupno čak dvanaestu nominaciju za Oscara kojega još uvijek nije osvojila i mnogi joj zato daju prednost. Mi ipak prednost dajemo Leslie Odomu Jr. koji je osim za najbolju pjesmu Speak Now, nominiran i za najbolju sporednu ulogu u istome filmu.

Najbolja originalna glazba
Zicer su Trent Reznor, Atticus Ross i Jon Batiste za jazz glazbu iz animiranog filma Soul, a zanimljivo je da su Reznor i Ross u istoj kategoriji nominirani i za Mank. Članovi su popularnog rock benda Nine Inch Nails, a glazbu za filmove počeli su skladati prije deset godina kada su skladali glazbu za Fincherov The Social Network za koji su osvojili Oscara.

Najbolji produkcijski dizajn
Izgleda da će ovo biti jedini Oscar od deset nominacija za Mank.

Najbolja šminka i frizura / Najbolji kostimi
Obje nagrade idu u ruke timu iz Ma Rainey’s Black Bottom.

Kratkometražni filmovi

Nagrade za shortove odnosno kratkometražne filmove uvijek je teško pogoditi jer nisu vezane niti za jednu drugu kategoriju niti važniju dodjelu nagrada. Najveći favorit je If Anything Happens I Love You za animirani short. U kategoriji dokumentarnog shorta prednost dajemo A Concerto Is a Conversation ispred A Love Song for Latasha, a za igrani short favoriti su Two Distant Strangers, The Letter Room i Feeling Through.

Radi preglednosti evo favorita u svim kategorijama na jednome mjestu.

Sve u svemu, u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje nas još jedna zanimljiva i napeta dodjela. Prijenos sa crvenog tepiha i predstavljanje nominiranih filmova počinje u 00:30 na prvom programu Hrvatske radiotelevizije, a sama dodjela oko 2 sata. Da ostanete budni pobrinuti će se već uigrana ekipa koju čine Nenad KorkutMario Kozina i Boško Picula.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights