recenzija zvijezda je rođena

A Star Is Born – recenzija redateljskog debija Bradleyja Coopera

Iz nekoliko razloga sam odlučio kako će Zvijezda je rođena biti moja prva filmska recenzija na portalu. Prvi razlog je svakako taj da je ovo moj najdraži film 2018. godine. Kada kažem najdraži, pod tim mislim i najbolji! Jer svi moji pogledi na filmove su i subjektivni i objektivni. Samo ne uvijek u istoj mjeri.  

No drugi razlog za pisanje ove recenzije je onaj koji me doista pokreće. To je uvjerenje da Zvijezda je rođena, moj najdraži ovogodišnji film, neće osvojiti više od jednog Oscara i to onog za najbolju pjesmu i stoga mu u ovoj recenziji moram ispjevati hvalospjev. Dio mene se i dalje nada da su Filmopedijina predviđanja iz prvog članka bila netočna.

Podsjetnik zašto volimo filmove

Zvijezda je rođena

No da se vratimo na ono bitno – film. Ovaj redateljski prvijenac Bradleyja Coopera jedan je od onih filmova koji me podsjete zašto toliko volim sedmu umjetnost. Radnja prati popularnog pjevača na zalasku karijere, Jacka, koji ima problema s alkoholom (između ostalog), a tumači ga sam Cooper. On vrlo brzo u svojoj potrazi za što jačim pićem naleti na mladu pjevačicu, Ally, koju glumi Lady Gaga. U tom trenutku počinje ovo fantastično filmsko putovanje koje prati njihove privatne živote, ali i karijere.

Bradley Cooper je u ovom filmu jednostavno odličan i što više otkrivate o njegovom liku to je cijela priča uvjerljivija. Gledajući Zvijezda je rođena ne možemo nego biti sretni što se Cooperova glumačka karijera neće pamtiti isključivo po Hangover (Mamurluk) filmovima već i po ozbiljnim, dubokim ulogama. Coopera u stopu s izvrsnom izvedbom prati i njegov brat na velikom platnu, Sam Elliot, u ulozi Bobbyja.

U jednom intervjuu koji je ovaj dvojac davao u promociji filma, Cooper je ispričao kako je Elliot bio izbor broj jedan za ovu ulogu. Bradley je otišao toliko daleko da je prije nego ju je ponudio Elliotu, dugo vremena uvježbavao svoj govor kako bi ga učinio što sličnijim Elliotovom prirodnom glasu.

Da se potvrdi kako je sve to bilo vrijedno truda, dovoljna je samo jedna scena iz ovog filma. Ne želim previše otkriti, ali za one koji će tek pogledati film nakon što pročitaju ovaj osvrt, neka obrate pozornost na scenu u kojoj Elliot odveze Coopera kući i nakon razgovora s njim, vozi auto unatrag. Samo pratite Elliotovo lice dok gleda preko ramena i to će biti dovoljno da vidite o koliko kvalitetnom glumcu i izvedbi je riječ.

Lady Gaga – odlična vokalistica (i glumica)

Zvijezda je rođena

I naravno, ono što svakog zanima i od čega su mnogi strepili… Lady Gaga. Ako je itko ikada sumnjao u njezine pjevačke sposobnosti, nakon njezinih izvedbi u filmu će morati priznati da je nevjerojatna vokalistica. Tu se mora naglasiti još nešto, a to je da su se pjesme u filmu izvodile uživo i to na nagovor same Gage koja je željela da nastupi izgledaju uvjerljivo i to se doista postiglo.

A sada njezina gluma… iako će neki možda reći da Lady Gaga nikada više neće dobiti ulogu koja je ovako skrojena po njenoj mjeri, to nije bitno jer ona je jednostavno bila dobra. Pogotovo u sceni kada se prvi put pokazuje njezin izlazak na binu. Ona je nervozna. Ona se bori sama sa sobom. Treba li to učiniti ili ne? Je li dovoljno dobra da zapjeva pred tolikom publikom? Sva ta pitanja i emocije možete vidjeti na njoj kao i trenutak u kojem shvati da je to “sad ili nikad”. Sve ovo, Lady Gaga je odglumila isključivo svojim govorom tijela i to se treba cijeniti.

Uz to, kemija (ne nužno samo filmska) između nje i Coopera je neporeciva. Upravo o tome se najviše i pričalo kada se govorilo o ovom filmu.. To je u konačnici samo još jedan dokaz kvalitete scenarija i glume te je film svakako vrijedan gledanja! No u cijeloj ljubavnoj priči, te priči o usponima i padovima ne smijemo zanemariti kako je ovaj film pokazao funkcioniranje današnje glazbene industrije što se najbolje vidi na transformaciji koju je kroz film prošao lik Ally.

Film Zvijezda je rođena prepun je dobre glazbe, nevjerojatne glumačke kemije i sadrži veliku dozu drame. Možda će za neke dijelovi radnje biti prebrzi ili prepatetični, ali od mene ipak dobivaju veliku preporuku.

Naše ostale filmske recenzije možete pročitati ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights