Recenzija What If...?

What If…? prva je Marvelova animirana serija na streaming platformi Disney+ na kojoj su ranije izašle WandaVision (2021), The Falcon and the Winter Soldier (2021) te Loki (2021). Od same najave ove serije, njen koncept mi se činio izuzetno zanimljivim. Taj „što bi bilo kad bi bilo“ način razmišljanja otvorio je ogromne mogućnosti za stvaranje najnevjerojatnijih priča, stavljajući dobro nam poznate likove u sasvim nepoznate situacije.

Naravno, ne mogu prepričati svaki zasebni događaj jer bi to bilo prepuno spoilera, ali neke od epizoda bile su javno najavljene u sklopu promocije pa su mnogi od vas vjerojatno čuli za njih. Seriju je tako otvorila epizoda u kojoj Peggy Carter spletom okolnosti primi serum namijenjen stvaranju Kapetana Amerika i tako ona postaje supervojnik.

Iskreno, ova prva epizoda bila mi je možda i najslabija u cijeloj seriji, ali nakon toga kvaliteta je samo rasla, a isto tako su rasle i mračne priče koje najvjerojatnije nikada ne bi mogle biti ispričane u live action verzijama, odnosno u igranim filmovima. Razlog tome je vrlo jednostavan – u filmovima se ne bi moglo ni isplatilo odjednom pobiti veliki dio najpopularnijih likova, a upravo se to često događalo u ovoj seriji pa jedna govori baš o tome što da Osvetnici nisu nikada formirani.

Međutim, animacija je dobro odrađena i svi su likovi prilično ili potpuno slični glumcima koji su ih tumačili u filmovima. Ipak, dio glumaca nije se vratio kako bi dao glasove likovima u What If…?. Tako npr. nema Davea Bautiste, Chrisa Pratta, Roberta Downeyja Jr. i Scarlett Johansson. Ali sve njihove zamjene dobro su odradile posao, pogotovo Mick Wingert kao Iron Man i Josh Keaton kao Kapetan Amerika za kojeg sam primijetio da nije zapravo Chris Evans tek pišući ovu recenziju. Ona „zamjena“ koja najviše odskače od originala je Ross Marquand koji je dao glas Ultronu u What If…? jer se James Spader nije vratio kako bi ponovio svoju ulogu iz Avengers: Age of Ultron. No nije ovo prvi put Marquandu da se pojavio nekom Marvelovom projektu jer on je dao glas Red Skullu u Avengers: Infinity War, kao i u Avengers: Endgame filmu.

Treba napomenuti kao je potvrđeno da je ova serija službeno smještena u MCU, odnosno dio je Marvelovog filmskog svemira tako da sve što se dogodilo u seriji, može imati efekt i na kasnije filmove. Tako se već naveliko nagađa kako će upravo jedna verzija Doktora Strangea završiti na velikom ekranu, možda već u idućem Spider-Manu ili u idućem filmu o samom Doktoru Strangeu.

Recenzija What If...?

No onaj tko je zapravo ukrao cijeli šou je Chadwick Boseman kojem je davanje glasa T’Challi u What If…? (koliko znamo) službeno zadnja uloga unutar Marvela. I doista ga je bilo lijepo vidjeti kroz cijelu seriju i svaki se puta nadati kako će možda u idućoj epizodi opet imati makar neku malu ulogu i tako sve do zadnje epizode. Srećom, kreatori serije odlučili su se kako će prva sezona What If…? imati jednu cijelu epizodu posvećenu njegovom liku, a koja je mnogima, uključujući i mene, jedna od najomiljenijih.

No, zanimljivo je kako je cijela serija zapravo narirana, a narator je kozmičko biće – The Watcher – kojem glas posuđuje Jeffrey Wright i kojem je zadatak nadgledati sve verzije svjetova unutar Marvelovog Multiversa. Ali samo GLEDATI, bez UPLITANJA, koliko god situacija ponekad bila loša. Pa makar i cijena njegovog neuplitanja bila i propast cijelog tog svemira.

Kako mu je to pošlo za rukom, najbolje da pogledate sami u devet epizoda koje traju po 25-30 minuta i osvježenje su unutar MCU-a. What If…? je doista bio zabavno iskustvo, a s obzirom na to kako je riječ o animiranom projektu koji se događa u raznim međusobno ne povezanim paralelnim svemirima, bilo je moguće ispričati razne nevjerojatne priče bez previše potrebe za objašnjavanjem kako je do određenih stvari došlo.

A ako vam to nije dosta da vas natjera na gledanje, recimo samo da u jednoj epizodi ima i zombija… jako puno zombija (bez brige, njihov nastanak su objasnili).

Naše ostale recenzije serija možete pronaći OVDJE.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights