recenzija cuvari

Watchmen je nova HBO-ova serija iz 2019. koja je kontinuacija istoimenog grafičkog romana. Grafički roman je deset godina ranije adaptiran u dugometražni igrani film kojeg je režirao Zack Snyder. Za one koji nisu čitali strip, valja naglasiti kako su dijelovi priče bili izmjenjeni za film, poglavito njegov kraj. No bez brige, iako je serija nastavak stripa, a ne filma, ona vas polako uvodi u sve svoje tajne i zaplete te nakon odgledanih devet epizoda saznate što se to dogodilo nekoliko desetljeća ranije u Sjedinjenim Američkim Državama. Zbog toga zapravo nećete biti na gubitku čak ni ako uđete u seriju bez ikakvog predznanja – bilo filmskog ili stripovskog – no ovu recenziju pišem iz pozicije osobe koja je odgledala i pročitala „polazni materijal“.

Većina radnje Watchmena odvija se u američkom gradu Tulsi koji se nalazi u saveznoj državi Oklahoma, dok je manji dio radnje na lokaciji koja veći dio sezone ostaje nepoznata. Godina je 2019. te je prošlo nekoliko desetljeća od napada divovskog čudovišta kojeg je stvorio Adrian Veidt kako bi ujedinio svijet u borbi protiv zajedničkog neprijatelja te tako spriječio nuklearni holokaust između SAD-a i SSSR-a. Veidta u seriji tumači Jeremy Irons koji u ovoj ulozi nije dao ništa manje od očekivanog – odličnu izvedbu. Upravo je Veidt jedan od dvoje likova oko kojih se početna radnja serije vrti te je on taj koji se nalazi na nepoznatoj lokaciji, u dvorcu s dvoje sluga. Drugi i veći dio radnje je u Tulsi i u njegovom središtu je Angela Abar koju glumi Regina King. Angela ima i tajni identitet, ona je detektivka i krije se iza imena Sister Night. Naime, u Tulsi je uveden zakon po kojem policajci moraju nositi maske kako bi sakrili svoje identitete i zaštitili svoje obitelji. Istovremeno, superheroji su stavljeni izvan zakona te je njihovo djelovanje zabranjeno.

Čuvari - Sedma konjica
Sedma konjica

Situacija u Tulsi dolazi do usijanja kada jednog policajca ubije pripadnik rasističe grupacije pod nazivom Sedma konjica, čiji pripadnici nose Rorschachove maske. Nedugo nakon toga, Angelu Abar posjećuje starac koji zna njezin tajni identit te joj govori kako u Tulsi postoji velika zavjera. Upravo zbog ove mreže tajni i isprepletenih događaja, teško je recenzirati seriju bez da se previše toga otkrije stoga ću ovdje stati s opisom radnje. No osim spomenutih Ironsa i King, potrebno je naglasiti da su vrlo dobre izvedbe pružili i Yahya Abdul-Mateen II (Cal Abar), Louis Gossett Jr. (Will Reeves), Jean Smart (Laurie Blake), Tim Blake Nelson (Wade Tillman) i James Wolk (Joe Keene) koji tumače kompleksne i zanimljive likove.

S obzirom da ne mogu mnogo toga reći o radnji, govorit ću o samoj strukturi serije. Ona se sastoji od devet epizoda koje otprilike traju 55 minuta. Način na koji je serija rađena vrlo je sličan grafičkom romanu. Naime, strip Watchmen unutar sebe sadrži još jedan strip te dijelove knjige koju jedan od likova piše. Tako i serija unutar sebe sadrži još jednu seriju koju likovi gledaju. Zanimljivo je i da se radi o povijesnoj seriji koja govori o prvim superjunacima koji su se zvali Minutemen te prikazuje sve njihove navodne tajne. Njen stil je sasvim drugačiji od Watchmena tako da gledatelj jasno može razlučiti kada gleda seriju, a kada seriju unutar serije. Potrebno je naglasiti da ova serija unutar serije nije tu samo da bi fanovi grafičkog romana mogli reći “ovo je kao u stripu“ već ima svoju narativnu svrhu koju je, kao i ostatak serije, teško objasniti, a da se ne oda previše toga. No bez brige, ako ste slučajno i saznali dio radnje, vjerojatno će vas 99% toga svejedno iznenaditi. I sam sam slučajno saznao tajni identit jednog od likova prije gledanja serije, a kada sam došao do epiozode u kojoj se on otkriva, shvatio sam da većinu stvari ipak ne znam ili da sam imao potpuno suprotna očekivanja.

Čuvari - Looking Glass
Looking glass

Osim ovog kvalitetnog pisanja zbog kojeg ni nakon pola odgledanih epizoda nećete točno znati tko su pozitivci, a tko negativci i što se to točno događa, serija je i vizualno doista dojmljiva. Već sam spomenuo dva različita stila snimanja koja se koriste ovisno gledamo li Watchmen ili Minutemen. Slično se događa i u epizodi u kojoj otkrivamo prošlost jednog od likova, no to činimo skačući kroz tri vremenska razdoblja koja su ponekad spojena u jednu scenu, ali su odvojena bojama. Tj. dijelovi su u boji, a dijelovi su crnobijeli.

Sve u svemu, Watchmen je serija koja svakako zaslužuje vašu pažnju, pogotovo ako ste već od ranije fan ovog svijeta, no nije nemoguće da vam već nakon nekoliko epizoda bude jednostavno prečudna, ali to nećete znati prije nego je počnete gledati.

Naše ostale recenzije serija možete pronaći ovdje.

Trailer Čuvari

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights