vječnici

Redatelj: Chloe Zhao

Glumci: Gemma Chan, Richard Madden, Angelina Jolie, Salma Hayek, Kit Harington, Kumail Nanjiani, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Ma Dong-seok

Vječnici su treći film iz četvrte faze Marvelovog filmskog svemira. Film nas uvodi u svijet ogromnih svemirskih stvorenja Celestialsa (nebesnici) i besmrtnih heroja Eternalsa (vječnici). Skupina vječnika koju mi pratimo u filmu dobiva zadatak od svojeg nadređenog nebesnika da dođu na planet Zemlju kako bi ju obranili od Devijanata i kako bi osigurali miran život stanovnicima našeg planeta. Njihov zadatak traje nekoliko tisuća godina (otprilike od 5000 godina prije Krista do 500 godina pr.Kr.), a nakon toga im je naređeno da nastave živjeti normalnim životom na Zemlji bez ikakvog uplitanja u svijet ljudi. Tako trebaju živjeti sve do primitka novog zadatka, a upravo dobivanje te informacije pokreće radnju Vječnika.

vječnici

Film je imao mnogo bitnih zadataka (upoznavanje s mnogo novih likova, ideja i svemirskog života Marvelovog filmskog univerzuma), ali i ogromnu priliku da unese potrebnu svježinu u Marvelove filmove. Nažalost Vječnici nisu uspjeli iskoristiti tu priliku. Ipak, prvo ću spomenuti neke pozitivne strane ovog filma. Glumačka postava uključuje sve rase i manjine bilo koje vrste, a što je još važnije puna je glumačkog talenta. Svoju priliku najbolje su iskoristili Kumail Nanjiani u ulozi Kinga – vječnika koji postane zvijezda u Bollywoodu i Barry Keoghan u ulozi Druiga – vječnika koji u sebi nosi najzanimljivije i najintrigantnije ideje. Vječnici također rade solidan uvod u novu dimenziju Marvelovog filmskog svemira koja će sigurno imati utjecaj na daljnje filmove u serijalu. Posebice ovdje mislim na sam koncept Celestialsa i Eternalsa koji će biti vrlo važni za budućnost Marvelovih filmova.

Iako sam naveo da je glumačka postava puna talenata i da su neki od likova vrlo zanimljivi, film te činjenice nikako ne uspijeva iskoristiti. Za početak treba napomenuti da je film vrlo konfuzan u samom tijeku radnje. Konstantno prelazimo u različite godine i različite lokacije što vrlo otežava koncentrirano praćenje radnje filma. Nadalje, talentirana glumačka postava nije uopće iskorištena. Za Angelinu Jolie i njezinog lika Thenu sam u više navrata zaboravio da uopće postoji jer se vrlo često isključuje iz radnje filma. Isto vrijedi za Phastosa (Bryan Tyree Henry), Druiga (Barry Keoghan), Makkari (Lauren Ridloff) i Gilgamesha (Ma Dong-sek). Imam osjećaj da bi film bio puno uspješniji da se studio odlučio koncentrirati na jednog ili na manji broj Vječnika. Tako bi se i dalje uspjela prikazati nova dimenzija Marvelovog filmskog svemira, a možda bi kao publika mogli više biti investirani u priči o jednom ili manjem broju vječnika. Teško je u trenutnoj fazi Marvelovih filmova biti emotivno investiran u nove nepoznate likove kada smo samo prije nekoliko godina svjedočili vrhuncu prve tri faze filmova gdje je polovica života bila izgubljena od strane Thanosa pa ponovno spašena od Osvetnika.

vječnici

Vidio sam neke kritike Vječnika u kojima se tvrdi da je ovo film koji ne izgleda kao da ga je radio Marvel i da zato unosi potrebnu svježinu u serijal. S takvim tvrdnjama se ne slažem. Prema mojem mišljenju, ovaj film najviše ostavlja osjećaj kao da ga je napravio studio bez ikakvog kreativnog inputa. Stoga moram jedan dio krivice za ovaj neuspjeh prebaciti na režiserku Chloe Zhao. Taika Waititi, Kenneth Branagh, Ryan Coogler i većina redatelja koji su režirali Marvelove filmove su u njih uspjeli dati nešto iz svojeg redateljskog stila. To ne mogu reći da je istina za ovaj film koji djeluje kao da ga je režirao studio, a ne redatelj.

Za kraj bih rekao da su Vječnici film koji je najlakše opisati konfuznim neredom. Nisam bio nimalo emotivno investiran u glavne likove i radnju filma. Svi nedostaci su još više naglašeni jer film traje dva sata i trideset šest minuta tijekom kojih konstantno prelazimo u druga vremenska razdoblja i lokacije. Jednostavno rečeno, najviše od svega mi je falilo kreativnosti. Da se ne bi krivo shvatilo, film nije užasan ili negledljiv, ali je zasigurno jedan od najslabijih Marvelovih filmova do sada.

Ocjena: 55/100

Naše ostale filmske recenzije možete pročitati ovdje.

+ ranije objave

Magistar politologije. Zaljubljenik u filmove od kada sam prvi puta upoznao Donnieja Darka i Keysera Sozea. Obožavatelj psiholoških trilera i opusa Denisa Villeneuevea.

Verified by MonsterInsights