dvanaest majmuna

Dvanaest majmuna (1995) režirao je Terry Gilliam kojem su neki od prvih filmova uključivali suradnju s Monthy Pythonom u The Meaning of Life ili Monthy Python and the Holy Grail. Ako je to sve što znate o njemu, onda bi vas izbor njega za redatelja znanstveno-fantastičnog, misterijskog trilera mogao zbuniti, ali bez brige Gilliam je odradio posao na razini.

U glavnim ulogama našle su se zvijezde poput Brucea Willisa i Brada Pitta, a glavnu žensku ulogu ima Madeleine Stowe koja je tada možda nešto i značila u svijetu glume dok je danas “ha?” najuzbudljivija reakcija koju njeno spominjanje može proizvesti. Radnja filma prati Willisa, odnosno Jamesa Cola koji se nalazi u nekoj vrsti zatvora u distopijskoj budućnosti. U jednom trenutku on bude prisiljen “volontirati” na vrlo opasnom zadatku kako bi pomogao znanstvenicima prikupiti podatke o virusu koji je poharao svijet još kada je on bio dijete. Taj virus usmrtio je veliku većinu čovječanstva dok se ostatak koji je preživio povukao u podzemlje. Na svojem zadatku donošenja uzoraka s površine, Cole otkrije staru poruku vojske Dvanaest Majmuna koja kaže “uspjeli smo”. Znanstvenici tada odluče poslati Colea u prošlost kako bi prikupio dodatne informacije o vojsci i njihovom planu u nadi da mogu zaustaviti njihov napad kako do katastrofe nikada ne bi došlo.

Njegov odlazak u prošlost možemo nazvati pravim početkom radnje ovog filma i tada polako počinjemo shvaćati što se događa. …ili barem tako mislimo. U prošlosti Cole upoznaje psihijatricu Kathryn Railly koju glumi ranije navedena Stowe, a koja, kao i svi ostali, misle da je James Cole jednostavno lud. No osim Railly, Cole upoznaje još nekoga – Jeffreyja Goinesa kojeg glumi Brad Pitt. …i to kako ga glumi. Jednostavno nemam riječi za njegovu izvedbu ovdje. Da ne znam da se radi o Pittu, pomislio bih da su na filmski set dovukli stvarnog duševnog bolesnika i jednostavno ga počeli snimati. Pitt je za ovu ulogu te godine pokupio hrpu nominacija, a jedna od njih bila je čak i Oscar za mušku sporednu ulogu (kojeg sada napokon ima).

Kroz susrete i interakciju između Colea, Goinesa i Railly (ali i nekih drugih sporednih likova) polako dobivamo sve jasniju sliku događaja koji su se odvili i doveli do širenja smrtonosnog virusa, a kojeg Cole sada pokušava spriječiti. Sve u svemu, Twelve Monkeys odličan je ZF triler i na ponos je svojem žanru. Ako volite teme putovanja kroz vrijeme i vremenskog paradoksa te trilere u kojima pokušavate riješiti misteriju dok ih gledate, ovo je film za vas.

Naše ostale filmske recenzije možete pročitati ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights