recenzija Thor Ljubav i Grom

Thor: Ljubav i Grom, najnoviji je Marvelov film te je ujedno četvrti samostalni film kojeg je Chris Hemsworth dobio u ulozi Thora. Time je prestigao Roberta Downeya Jr. te Chrisa Evansa koji su dobili tek po tri samostalna filma za svoje likove.

Thor: Ljubav i grom definitivno je jedan od filmova kojima sam se najviše veselio ove godine. Bok uz bok s novim Batmanom i Doktorom Strangeom, ako govorimo samo o stripovskim filmovima.

To iščekivanje bilo je još i veće zbog činjenice kako se u redateljskoj stolici vratio Taika Waititi koji je režirao i Thor: Ragnarok. Traileri za ovaj četvrti Thor pokazali su kako će se radnja vrtjeti oko odnosa koji bog grmljavine ima sa svojom bivšom djevojkom, Jane Foster (Natalie Portman) dok se paralelno bori protiv Gorra, koljača bogova (Christian Bale).

Ono što mi se odmah svidjelo jest kako je većina scena iz trailera došla upravo sa samog početka filma. U prijevodu, nije bilo previše spoilera. Doduše, treba uzeti u obzir kako sam pogledao tek prvi trailer u strahu da ne otkrijem previše radnje gledajući ostale.

recenzija Thor Ljubav i Grom

Gorr, koljač bogova

Na početku tako dobijemo ubrzani „origin story“ Gorra i nakon toga, Bale je pušten da pokaže svu raskoš svog talenta. On, tj. njegov lik, vjerojatno mi je najdraži dio ovog filma. U potpunosti pomračen um Gorra, koljača bogova, kojeg zasljepljuje bijes i želja za osvetom, a koji u svom pohodu polako propada i fizički i psihički, bili su odlično prikazani od strane Balea.

No… imam dvije zamjerke vezane za njegov lik, a koje ne zadiru u područje spoilera. Prva je da je njegovog lika bilo premalo u filmu. Jednostavno su ga trebali utrpati u što više scena s obzirom na to da je on i glavni negativac i da je odlično odglumljen. Druga stvar koja me začudila i zasmetala bila je činjenica što kada on i jest na ekranu, on ne ubija bogove. Naravno, mi čujemo da ih on ubija. O tome se priča, spominju se imena nekih koje je usmrtio, čak se pokaže i koje truplo. Ali… on je Gorr, KOLJAČ bogova, a mi zapravo ne vidimo kako ikoga ubije, osim svoje prve žrtve. No dobro, valjda se prvi pamte.

Thorov identitet

Ali prijeđimo na samog Thora. Njega smo ostavili s Čuvarima galaksije i upravo tu ga i nalazimo u ovom filmu, ali oni ne ostaju predugo skupa. Thor je u Ragnaroku, kao i u svojim posljednjim pojavljivanjima u Marvelu, mnogo toga izgubio i kroz mnogo toga prošao. U tim filmovima, njegov lik bio je mješavina tragedije i komedije, iako se mora priznati da je sve češće naginjao komediji.

Ali osobno, nisam imao problema s tim. Shvatio sam to tek kao njegov način nošenja sa svim što mu se dogodilo. On nije bio spreman prihvatiti sve gubitke koje je doživio pa se odlučio nositi s tim tako da se često o šali o traumatičnim događajima iz svog života. I to je sasvim okej, postoje osobe koje se tako nose s tragedijom. S druge strane, shvaćam i one koji su već tada žalili za ozbiljnim Thorom.

I dalje smo imali scene u kojima smo mogli vidjeti njegovu sposobnost, ozbiljnost i snagu kao jednog od najjačih osvetnika. Ali toga više baš i nema… U Thor: Ljubav i grom, on i dalje jest iznimno snažan. U pojedinim scenama možda i jači nego ranije, ali teško je točno mjeriti snagu magičnog bića iz stripa. (znam, znam, on se ne koristi magijom, samo tako kažem)

Što bi bilo kad bi Thor bio priglup?

Ali ono što je Thor izgubio u ovom filmu jest njegov identitet. Ako ste gledali Marvelovu animiranu seriju What If…?, sjetit ćete se epizode u kojoj Thor dođe na Zemlju i počne sve uništavati. Ne zato što je negativac nego jer je u toj „što bi bilo kad bi bilo“ verziji, on prikazan kao klasični američki studen, član bratstva, koji se konstantno opija i partija. Na tragu tog lika, bio je i Thor u ovom najnovijem filmu.

Ali ova verzija Thora potonula je čak i dublje. Thor je ovdje pomalo… idiot. Ne na onaj način kad vas netko naljuti pa mu kažete da je idiot, glupan ili što već. Ne, on je ovdje doista… glupast. On ništa ne shvaća, a od publike se traži jeftini smijeh na račun toga što on uništi neku zgradu ili kuću dok, kao, pokušava pomoći.

I ne, to nije ono što se inače događa u ovakvim filmova kad se superheroj i supernegativac bore pa zbog njihove nevjerojatne snage nastradaju zgrade, pročelja, auti i sl. Ovdje je riječ tek o čistom nemaru Thora koji uništava sve oko sebe kao da je Steve Urkel.

recenzija Thor Ljubav i Grom

Odnos Thora i Jane

Osim Chrisa Hemswortha (Thor) i Christiana Balea (Gorr), u filmu se pojavljuje i Natalie Portman (Jane Foster). S obzirom na to kako nje dugo nije bilo u Thor ili drugim Marvelovim filmovima, Taika Waititi morao nas je sve skupa podsjetiti na odnos koji je ona imala s Thorom. Ne zato što smo zaboravili tko je ona, nego jer je mnoge prestalo biti briga za njihov međusobni odnos. Tako svako malo imamo flashback scene koje pokazuju vezu između nordijskog boga i zemaljske znanstvenice, ne bi li nas uvjerili kako je trenutak njihovog ponovnog susreta zapravo jako romantičan i poseban. Nije.

Ali, ipak mi se svidio njen osobni put i razvoj, odnosno priča u ovom filmu, ali to je već spoiler područje pa tu stajem.

Uz to, u filmu se ponovno pojavljuju i Tessa Thompson (King Valkyrie) te sam Taika Waititi (Korg). Osim njih, tu je i novopečeni marvelovac Russell Crowe koji glumi Zeusa i iz nekog razloga ima iritantan (grčki?) naglasak dok priča engleski.

Sve u svemu… bućkuriš

Sve u svemu, Thor: Ljubav i grom, vizualno je jako lijep film, doista, to se Waititiju i Marvelu mora priznati. Naročito se to odnosi na dio filma u kojem se prikazuje predio svemira u kojem obitava Gorr. No ovaj film u konačnici se čini kao bućkuriš nepotrebne komedije, poglupljivanja svojeg glavnog lika, te nedovoljne iskorištenosti svog glavnog negativca. A donekle i sudara dvaju žanrova: američke studentske/tinejdžerske komedije te horora. Jer ovaj film doista ima horor elemenata kada se na ekranu nađe Gorr, ali ni blizu kao Doktor Strange u multiverzumu ludila.

Ipak, recenziju ne mogu završiti tako da kažem kako je ovaj film loš. On to nije jer ima tu i zabavnih i dobrih elemenata te ima trenutaka i kada komedija jako dobro funkcionira. No, iako nije loš, ovaj film nije ni pretjerano dobar. Možda se može sumirati ovako: Ako vam se nije svidio Ragnarok, neće vam se svidjeti ni Ljubav i grom, a ako vam se Ragnarok svidio, šanse su 50:50 da vam se svidi i Ljubav i grom.

Naše ostale filmske recenzije pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights