recenzija mandalorian

Nako što je Disney 2012. godine kupio Lucasfilm za nešto više od četiri milijarde dolara, fanovi serijala imali su velika očekivanja. Ubrzo je najavljeno da će Disney stvoriti novu trilogiju, a uz nju i nekoliko spin-off filmova koji će pratiti poznate likove ili događaje. I kako je vrijeme prolazilo, tako su se Disneyjeve najave samo gomilale. Film o ovom liku, trilogija o onom, serija o trećem… no filmovi koji su izlazili nisu pokupili tako velike simpatije javnosti. Neki su bili bolji, neki lošiji. Najzagriženijim fanovima su ili svi bili apsolutno fantastični ili aspolutno loši, dok se većina gledatelja našla na spektru koji vodi od „meh“ do „ok“.

Naravno, teško je udovoljiti svim fanovima, dapače, nemoguće je, pogotovo kada je riječ o ovako kultnom serijalu uz kojeg su odrastale generacije. To možda i jest dio problema, što su odrastale uz filmove i sada im svi filmovi koji nisu vezani uz njihovo djetinjstvo nisu jednako dobri. No u cijelom tom vrtlogu nezadovoljstva i ravnodušnosti, ukazao se junak koji će vratiti balans Disneyjevoj Star Wars sili – baby Yoda. Dobro, nije baby Yoda zaslužan za potpuni uspjeh Mandaloriana, ali je svakako pripomogao da svaki korisnik interneta čuje za seriju gledajući memeove o njemu. Mandalorian je tako doista postao pomiritelj zaraćenih frakcija Star Wars fanova koje su se napokon mogle složiti oko nečega. Važnu ulogu u tome svakako je odigrao i kreator serije, Jon Favreau, redatelj prvog Iron Mana.

Glumačku postavu Mandaloriana predvodi Pedro Pascal, a uz njega se u seriji pojavljuju Carl Weathers (da, Apollo Creed je živ), Nick Nolte (kojeg nećete prepoznati), Giancarlo Esposito, Omid Abtahi, Taika Waititi i Werner Herzog. Serija je radnjom smještena u vrijeme nakon pada Carstva, a prati jednog Mandaloriana, tj. lovca na glave nalik Bobba Fettu, a kojeg glumi Pedro Pascal. Ovaj Mandalorian je najbolji od najboljih pa ga stoga bivši carski činovnik zapošljava da pronađe i da mu dovede jednu osobu – mrtvu ili živu. Zaplet serije događa se u trenutku kada ju Mandalorian pronalazi i sažaljeva se nad njom te tako upada u probleme.

recenzija mandalorian

Cijela serija ispunjena je s pregršt zanimljivih likova koji se odlično uklapaju u širi Star Wars svijet. Bilo da je riječ o čudnim izvanzemaljcima, droidima ili pak o raznim carskim trooperima. Svojim tonom ona je vrlo slična seriji Firefly, a cijelo vrijeme imate osjećaj da ste u svemirskom vesternu. Glavni lik kojeg tumači Pedro Pascal svojim ponašanjem tako podsjeća na likove kao što su Blondie u Dobar, loš, zao ili ostali Eastwoodovi likovi u filmovima Sergija Leonea. On je lovac na glave koji gotovo nikako ne priča te ima „soft spot“ za slabe i nemoćne pa ipak ne gleda isključivo na svoju korist već nastoji učiniti pravu stvar. Tako su u Mandalorianu dijalozi minimalni, a veliku ulogu igra ono što likovi rade, a ne što govore.

Iako serija ima jednu prevladavajuću radnju, epizode se ponekad čine kao zasebne priče koje bi mogle funkcionirati bez previše šireg konteksta. Tako tek u zadnje dvije epizode (od njih devet) dolazi do kulminacije i razrješenja radnje koja je započela u prve dvije. I da… baby Yoda je VAŽAN za radnju, nije postavljen tamo tek da prodaje igračke. To je već pokazatelj ozbiljnosti cijele serije te se odmah poslala poruka da njen jedini cilj nije zarada i fan service. Dapače, serija zapravo daje originalnu priču i ne pokušava nas kupiti poznatim likovima i poznatim mjestima već stvara novi svijet unutar nama poznatog svijeta. Naravno, tu i tamo ćemo nešto prepoznati iz filmova ili ćemo doći do scene kao što je ona u kojoj dva troopera vježbaju gađanje, ali ne mogu pogoditi metu. I za kraj svakako treba odati počast svim redateljima koji su sudjelovali na seriji jer su se morali nositi s činjenicom da im glavni lik nema gotovo nikakvog dijaloga te mu samo u jednoj sceni jedne epizode vidimo lice. Naravno, pohvale time idu i Pedru Pascalu koji je uspio odglumiti sve emocije isključivo fizički. U konačnici, Mandalorian se pokazao dostojnim nasljednikom svojih najboljih filmskih prethodnika i uspio je uspostaviti priču koja očito ima jasan dugoročni cilj, tj. zna što želi i koju priču misli ispričati.

Naše ostale recenzije serija možete pogledati ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights