recenzija mandalorian treća sezona

Od trenutka kada je Disney preuzeo Lucasfilm pa sve do danas, serija The Mandalorian mi je jedna od najsvjetlijih točaka „novih“ Ratova zvijezda. Serija je počela donekle kao vestern u svemiru. Zatim se proširila kroz uvođenje popularnih likova iz animiranih serija. A naravno, direktno je vezana i na originalnu trilogiju. No ono što smo dobili u ovoj sezoni jest direktnije povezivanje sa sequel trilogijom. Odnosno, s posljednja tri filma iz svijeta Ratova zvijezda.

To je zapravo nešto što se već neko vrijeme najavljivalo i što je sasvim logično. Naime, The Mandalorian je radnjom smješten nakon pada Carstva koje se dogodi u filmu Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija. Isto tako, radnja Mandaloriana dolazi nam prije filma Ratovi zvijezda: Sila se budi. I upravo kroz Mandaloriana očito ćemo dobiti odgovore kako je točno Carstvo preživjelo i kako se sam Car Palpatine vratio.

Galaktička zavjera

Doktor Pershing

Stoga ne čudi kako je u pozadini treće sezone Mandaloriana upravo jedna zavjera. Ona se polako, ali sigurno otpetljava i dobivamo sve više odgovora oko toga gdje su završili brojni imperijalni zapovjednici nakon pada Carstva. Jer kao što Carstvo nije uspjelo uništiti sve Jedije, tako ni pobunjenice nisu uspjeli uništiti cijeli Imperij. Ali jesu ga slomili te su naivno vjerovali kako su ostaci tog Galaktičkog carstva tek međusobno nepovezani fragmenti. Iako su zapravo ti fragmenti od početka bili u dosluhu. U želji da jednog dana obnove Carstvo.

No treća sezona Mandaloriana nije izgubila ono što njen naslov nosi. Nije izgubila priču koja prati Dina Djarina. A nije ni maknula fokus s cijelog naroda Mandalora koji je razjedinjen, ali polako korača prema ponovnom ujedinjenju.

Poveznica između dvije trilogije

The Amrorer

Sa svim tim na umu, nije čudno kako se nekima ova sezona nije svidjela. Jer nije to više mala priča u jednom kutku galaksije koja je odvojena od glavne priče Ratova zvijezda. Ali sve ono što se događalo u drugoj i sada trećoj sezoni, logična je nadogradnja cijele priče. Dakle, The Mandalorian će biti poveznica između dvije trilogije. I ova serija postupno će nam pokazati što se događalo između originala i sequela. To je priča koja ne može stati u jedan film i mora biti prikazana epizodno.

Slično tome napravila je i animirana serija Ratovi zvijezda: Ratovi klonova koja je u mojim očima nevjerojatno produbila i poboljšala priču iz prequel trilogije. Tako da ako volite Ratove zvijezda, a među onima ste kojima prequeli nisu baš „legli“, svakako pogledajte animirane Ratove klonova. A sve o njima možete pročitati i u našoj recenziji.

Ova sezona Mandalorina poslužila je i kao uvod u seriju Ahsoka te je jasno kako će one biti međusobno isprepletene. A u Ahsoki ćemo vidjeti i brojne likove iz animirane serije Ratovi zvijezda: Pobunjenici. No jednog lika smo čak kratko vidjeli i u trećoj sezoni Mandaloriana. Iako on nije imenovan, svim fanovima Pobunjenika bilo je jasno kako je riječ o njemu. No o tome neću ovdje u detalje.

Neočekivani happy end

Bo Katan, Grogu & Din Djarin

Ako govorim o minusima ove treće sezone Mandaloriana, onda bih mogao istaknuti kraj. Posljednja epizoda, iako je donijela dramu i razrješenje određenih pitanja, nije me se dovoljno dojmila. No to je možda i jednostavno problem mojih očekivanja. Jer osobno sam očekivao vrlo dramatičnu posljednju epizodu. Ili bolje rečeno, da će ona donijeti određene nesretne rasplete. Ali ona je zapravo otišla u suprotnom smjeru i dala nam određeni happy end.

Naravno, ovo nije kraj priče o Mandalorianima ni o ovim likova. Serija će se nastaviti. No nekako sam sebe uvjerio da ona u konačnici neće imati sretan kraj za neke bitne likove. Zato, kada vidim da su oni okej i da su se izvukli iz određenih problema, vrlo sam sumnjičav i čekam kada će se nešto loše dogoditi. Ali kao što sam rekao, to je moj problem. Uostalom, sedam od osam epizoda u sezoni mi je bilo dobro, a to je izvanredan rezultat.

Za kraj mogu samo reći kako Mandalorian ipak i dalje nastavlja biti svijetla točka modernih Ratova zvijezda. I doista se nadam da će jednog dana ova serija uspješno završiti kao što je i uspješno počela. I naravno, da će nam kroz svoje priče poboljšati naš doživljaj sequel trilogije.

Recenziju prve sezone Mandaloriana možeš vidjeti OVDJE, a druge sezone OVDJE. Sve ostale recenzije serija pronaći ćeš na OVOJ poveznici.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights