mandalorian druga sezona

I prije nego sam napisao prve riječi ove recenzije, znao sam kako me očekuje izuzetno težak posao. Zašto? Jer gotovo je nemoguće recenzirati ovu sezonu bez teških spoilera kada se toliko neočekivanih stvari dogodilo. Mislim, pojavila se ****** ****, a da ne govorim o tome da smo dobili i **** *****. Fanovi serije Star Wars: Rebels prepoznali su i **-*****, a apsolutno svi smo poludjeli kad smo shvatili da nam je na ekranima i **** *********! 

Okej, sad kad sam to izbacio iz sebe, mogu početi.

Prije početka nove sezone serije The Mandalorian, internetom su kružile razne glasine o tome što se događa na setu, tko bi se mogao pojaviti, a tko otići iz serije. Jedna od priča tako je tvrdila kako na pola sezone ostajemo bez glavnog lika, Mandaloriana, jer Pedro Pascal navodno nije više želio glumiti pod maskom, odnosno kacigom. Mislim da je zato odmah bitno reći kako je on u svim epizodama ove sezone i nije glavom bez obzira pobjegao. 

Zapravo ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno da Pedro Pascal nosi kacigu, jer da ju je imao u Game of Thrones, Oberyn Martell još bi bio živ! No Mando je očito pametniji od Oberyna, a u ovoj sezoni nabavio je i koplje (uz kacigu) pa pusti treninzi koje je Pedro morao proći za GoT nisu bili uzalud.

Dojam kojem se nisam mogao oteti, pogotovo u prvoj polovici sezone, je taj da gledam radnju video igre. Ne mislim to u nekom negativnom smislu, već u strukturi serije. Gotovo svaku epizodu Mandalorian ide na zadatak, obavi taj zadatak, dobije nagradu i približi se svom krajnem cilju. No takva struktura nije učinila seriju niti predvidiljivom niti manje zanimljivom.

I ova sezona bila je puna interesantnih likova koje smo često imali priliku vidjeti u samo jednoj epizodi. Tako upoznajemo Cobba Vantha koji je svojevrsni šerif jednog naselja na planetu Tatooine. A kada je riječ o kul šerifu koji je brz na okidaču, tko bi ga bolje utjelovio od Timothyja Olyphanta (ako ne znate zašto sam ovo napisao, brzo morate pogledati Deadwood i Justified).

No osim što je Olyphant u gotovo svakoj ulozi sam po sebi zanimljiv, jedan “mali” detalj ovdje ga je učinio još zanimljivijim – on posjeduje odijelo Boba Fetta! Tako je odmah u prvoj epizodi nove sezone The Mandaloriana pomalo vraćen duh originalne trilogije. Da se razumijemo, Olyphantov lik nije Boba Fett, samo se dokopao njegovog odijela. Ubrzo se pokazalo kako to nije jedini hrabri korak prema uvođenju i podsjećanju na poznate likove, koji je ova serija odlučila napraviti.

Stvari se dodatno zakompliciraju jer Mando traži da mu Cobb preda odijelo s obzirom da ono pripada njegovom narodu. U ovoj sezoni ta je priča dodatno produbljena – pad planeta Mandalora, te plan za njegovo ponovno preuzimanje. Recimo samo da se Mando koji put susretne s grupicom ubojitih Mandaloriana koji se spremaju ponovno osvojiti i ujediniti svoj planet… Fanovi crtanog serijala Star Wars: The Clone Wars, kao i fanovi serije Star Wars: Rebels, tako će “doći na svoje” jer se kroz nekoliko epizoda u Mandalorianu pojavljuju neki od važnijih likova iz tih serijala. No ponovno je teško ulaziti u bilo kakve detalje bez da vam se oda previše.

Na kraju prve sezone, Mandalorian na put ide sa zadatkom da Dijete, odnosno baby Yodu, vrati „njegovoj vrsti“, a ta vrsta su Jedi. Već je u najavama ove sezone (ali ne i u trailerima) otkriveno koji to Jedi dolazi u seriju i tko će ga glumiti, no primijetio sam kako većina fanova ipak nije bila upoznata s tim pa neću ići u detalje. Mandalorian tako uspije pronaći Jedia, ali planovi se ponovno izjalove i ostave nam prostora za još jednu sezonu.

Druga sezona Mandaloriana doista je pokazala ambicioznost serije, pogotovo u zadnjoj epizodi (pojavi se netko neočekivan), ali i kroz redateljska imena koja su se našla u seriji, poput Roberta Rodrigueza. Osim novih likova, u seriji se pojavljuju i mnogi iz prošle sezone, poput Care Dune (Gina Carano), Greefa Karge (Carl Weathers) i Moffa Gideona (Giancarlo Esposito). No kraj sezone zapravo nas je ostavio i u velikom neznanju jer serija može otići u više smjerova, a ova godina pokazala nam je kako se mogu pojaviti mnogi neočekivani likovi i radnje. Ono što je ipak postalo prilično jasno jest kako se neki događaji iz ove serije (vjerojatno) direktno vežu uz novu Star Wars trilogiju i povratak Cara.

Mandalorian se tako još jednom pokazao kao jedan od najkvalitetnijih dijelova Star Wars svemira. Neki su mu zamjerali da nije toliko Star Wars jer nema Jedia, nema svjetlosnih sablji, nema dovoljno Carstva, no s ovom sezonom i takvi fanovi su djelomično dobili što su htjeli. Mandalorian je ove godine zaronio u sve dijelove Star Wars svijeta te pokazao više ili manje suptilne reference, na se tri trilogije filmova, crtane serije, ali i video igre. No budite bez brige, ne morate sve to prethodno znati kako bi u potpunosti uživali u seriji.

Treća sezona je već najavljena u sklopu brojnih Disneyjevih najava o kojima smo ranije PISALI, tako da jedva čekamo prosinac 2021. koji ćemo provesti uz Disney+ i prve epizode nove sezone.

PS Zadnja epizoda ima post credit scenu!

Naše ostale recenzije serija možete pronaći OVDJE.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights