the last duel

Redatelj: Ridley Scott

Glumci: Matt Damon, Adam Driver, Jodie Comer, Ben Affleck

Posljednji puta kada su Matt Damon i Ben Affleck napisali scenarij za film dobili smo jedan od najboljih filmova 2000-ih godina. Naravno, riječ je o filmu Good Will Hunting za kojeg je spomenuti dvojac dobio nagradu Oscar za najbolji originalni scenarij. Uz njih, iza kamere na režiserskoj poziciji, imamo legendarnog Ridleya Scotta, za kojeg se ipak treba priznati da u posljednje vrijeme ne snima konstantno kvalitetne filmove. Za svaki solidan film, poput The Martiana, dobivamo jedan loš film poput The Counselora. The Last Duel pripada nasreću, ovoj solidnoj grupi filmova i pruža određena zadovoljstva svojoj publici, ali nije bez svojih očitih mana. Film se bavi dvobojem (održanim 1386.godine) koji je uzrokovan optužbom da je Jacques Le Gris (Adam Driver) silovao Marguerite (Jodie Comer), ženu od Jeana de Carrougesa (Matt Damon).

Na početku bih se koncentrirao na glumce i njihove izvedbe. Tri su velike muške glumačke zvijezde u ovom filmu: Matt Damon, Adam Driver i Ben Affleck. Damon i Driver su svoje uloge odradili vrlo dobro i nema im se što zamjeriti, ali Affleck mi nikako nije odgovarao u svojoj ulozi kneza Pierrea. Ne mogu reći da se nije potrudio dati svoje najbolje u ovoj ulozi, ali većinu vremena mi je ispadao smiješan sa svojom plavom perikom i napadnom glumom. Jednostavno rečeno, njega sam jedinog i dalje gledao kao glumca, a ne kao lika kojeg glumi. Istaknuo bih, od svih glumačkih zvijezda, Jodie Comer koja mi je najpozitivnije iznenađenje ovog filma. Treba reći da je njezin lik Marguerite zapravo i središte cijele radnje pa nije čudno što njezinu glumu najviše zapažamo u filmu. Ipak, stvarno moram naglasiti kako je Comer odradila svoju ulogu na najvišoj mogućoj razini te da je zasjenila i Damona i Drivera. Nadalje, sviđala mi se kinematografija u filmu (posebice zimske scene), lokacije su stvarno prekrasne i vidi se da je uloženo puno truda kako bi se vjerno prikazao život u Francuskoj krajem 14. stoljeća.

Pomalo sam već i sam sebi dosadan, ali ponovno za jedan veliki studijski film, moram reći da traje predugo (dva sata i trideset i dvije minute). U ovom filmu je to još izraženije nego u nekim drugim jer smatram da se vrlo lako moglo izbaciti pola sata filma bez da izgubi bilo kakvu vrijednost. Zapravo bi film dobio na kvaliteti jer ne bi imao toliko problema u pacingu, odnosno tempu kojim se razvija radnja. Zanimljiv mi je način na koji je Scott snimio i montirao ovaj film. Naime, radnja nam je ispričana iz pogleda svih triju glavnih likova (Jean, Jacques, Marguerite) i kroz cijeli film sami sa sobom slažemo svoju pravu istinu iz njihovih prezentiranja njihove istine. Vrlo interesantna tehnika, ali jednostavno je urađena na loš način jer jako puno scena se ponavlja i uopće se ne razlikuju jedna od druge ili treće. Zbog toga sam rekao na početku odlomka da smatram kako se pola sata filma moglo izbaciti i da bi to utjecalo na puno bolji završni proizvod. Zanimljiv način režiranja iskorišten za nekoliko odličnih, ali većinu dosadnih scena.

Na kraju bih zaključio da je The Last Duel film koji ima prekrasnu kinematografiju i glumačke izvedbe, ali s druge strane, ogromne probleme u tempu i vremenu trajanja. Ne čudi me što je film razočarao u američkim kinima i zaradio samo 5 milijuna dolara te se nadam da će to biti poruka za sve ostale filmove, pogotovo povijesne drame, da nije nužno snimiti film koji će trajati duže od dva sata. Ipak, preporučio bih gledanje ovog filma jednom (nema potrebe ga pogledati više puta) samo zbog odlične glumačke izvedbe Jodie Comer i zanimljivog prikaza radnje filma iz tri različite perspektive.

Ocjena: 69/100

Naše ostale filmske recenzije možete vidjeti ovdje.

+ ranije objave

Magistar politologije. Zaljubljenik u filmove od kada sam prvi puta upoznao Donnieja Darka i Keysera Sozea. Obožavatelj psiholoških trilera i opusa Denisa Villeneuevea.

Verified by MonsterInsights