Recenzija The Book of Boba Fett

Kada je serija The Book of Boba Fett onako dramatično najavljena na kraju druge sezone Mandaloriana, bilo je to ogromno iznenađenje za sve fanove. Boba, onakav kakvog poznajemo, dolazi i mrtav hladan ubija Bib Fortunu i sjeda na njegovo prijestolje. Na prijestolje koje je nekada držao Jabba the Hutt. A pored njega, izgledajući jednako opako, sjeda Fennec Shand.

U tom trenutku, ova serija je bila osuđena na dosta pomiješane reakcije. Prvo, jer je ta najava izgledala nevjerojatno dobro i iznenađujuće pa su fanovi odmah imali ogromna očekivanja. Drugo, najavljena je na kraju druge sezone Mandaloriana. Nakon što se u njoj pojavi ONA osoba i svi fanovi Ratova zvijezda apsolutno polude.

I ne samo to, Mandalorian je ionako postavio visoke standarde jer je bio bolji nego su mnogi očekivali. Dapače, bio je jako dobar. Treće, ta najava za The Book of Boba Fett nije nam pokazala u kojem će smjeru serija zapravo ići. Bolje rečeno, nije nam pokazala u kojem će smjeru Bobin lik ići.

Neki novi Boba Fett

Svi smo očekivali krvoločnog ubojicu. Čovjeka koji ne preže ni pred čim i ni pred kim da dođe do onoga što želi. A na kraju smo dobili promijenjenog čovjeka. Kažem čovjeka, a ne lika. Jer nije Jon Favreau izmijenio to što Boba Fett jest, već mu je dao razvoj s obzirom na sve ono što je prošao i doživio. Taj razvoj, očekivano, nije svakome sjeo.

Kada se tek pojavio u Mandalorianu, dosta fanova je bilo složno da su njegove prve scene tamo vjerojatno nešto najbolje što smo vidjeli od njegovog lika u cijelim Ratovima zvijezda. Pokazao nam je koliko je opasan čak i kada ima samo štap u rukama. Pardon, Gaffi štap, jer tako ga zovu Tuskeni (Tusken Raiders). Ako se pitate tko su Tuskeni, to su vam oni koje Anakin u prequel trilogiji masakrira. I to, kako sam kaže „ne samo muškarce, nego i žene i djecu“.

Ali kao što nam je ova serija pokazala Bobu Fetta u drugom svjetlu, tako je pokazala i drugačije Tuskene. Pokazala je kako oni nisu obični divljaci. Kako nisu „svi isti“ i kako se plemena međusobno razlikuju. I to je definitivno jedna od kvaliteta koje The Book of Boba Fett ima. Osim toga, prenijela je neke jako fora likove iz stripova i animiranih serija u igrane serije. I uz sve ostalo, dala nam je jednu od najboljih epizoda u cijelom svemiru Ratova zvijezda. Epizoda šest tako nam je dala apsolutno sve što smo željeli vidjeti i što nismo znali da želimo vidjeti. A došla je nakon odlične pete epizode.

Boba back in business

I zato ako krenete gledati The Book of Boba Fett, ali vam ne sjedne nakon prve dvije epizode, izdržite još malo. Pogotovo ako ste fanovi animiranih serija. A da se vratim i samom naslovnom liku… negdje na pola serije sam dobio dojam da je The Book of Boba Fett trebao biti jedna od onih priča u kojoj se bivši ubojica/revolveraš/kriminalac povukao iz tog načina života, ali nešto ga protiv njegove volje vrati nazad u taj svijet.

Taj dojam pojačala je činjenica da paralelno pratimo radnju iz Fettove prošlosti, nakon filma Povratak Jedija, kao i trenutnu radnju. Pa smo tako istovremeno mogli gledati Fetta koji se povukao iz posla, zajedno sa Fettom koji je na neki način “back in business”.

Odmah sam se sjetio filmova kao što su Nepomirljivi (1992), Logan (2017) pa i John Wick franšize. Ne znam jesam li s tim 100 posto u pravu, ali ne mogu se oteti dojmu da je to djelomično bila želja. A ako se takvo što tek malo nasluti na pola sezone koja je ionako kratka (sedam epizoda), e pa onda to i nije baš najsretnije izvedeno. Ali ne mogu reći kako je serija loša, samo je… ne dobra kao The Mandalorian.

Povezanost svih priča

Najveći problem same serije je to što je njen glavni lik Boba Fett. On je svima dobro poznat i o njemu svi već desetljećima imaju mišljenje i ideju kako bi trebao izgledati. A kao što znamo, fanovi Ratova zvijezda znaju biti dosta oštri kada nešto ne ispadne onako kako oni to žele i smatraju da treba biti. No kad se i to uzme u obzir, reakcije na The Book of Boba Fett zapravo nisu bile loše nego su jednostavno bile pomiješane.

Glavni razlog za to je možda upravo nekonzistentnost epizoda. Sve nisu jednako dobre, jednako dinamične i ne prate jednako samog Fetta. Najveći razlog za zabrinutost, kreatori serije mogu vidjeti u činjenici kako su dvije najbolje epizode one u kojima Boba Fett (gotovo) nije zastupljen.

No s obzirom na količinu filmova te igranih i animiranih serija koje postoje u svijetu Ratova zvijezda, teško je bilo što promatrati zasebno. The Book of Boba Fett ne bi postojao da nije bilo originalne trilogije i serije The Mandalorian. Da nije bio animiranih serija kao što su Ratovi zvijezda: Ratovi klonova, onda neke stvari u ovoj seriji ili u Mandalorianu ne bi bile tako značajne. Opet, da nije bilo prequel trilogije, način na koji su ovdje prikazani Tuskeni ne bi bio tako bitan i emotivan. Sve je povezano i kao što je George Lucas rekao, sve se rimuje, to je kao poezija.

Zato vrijedi pogledati sve što Ratovi zvijezda imaju ponuditi. Vrijedilo mi je i presjediti kroz Fantomsku prijetnju, ako zbog ničeg drugog, onda zato da upoznam lik Darth Maula. Lik koji toliko toga ponudi u nekim novim nastavcima priče o Ratovima zvijezda, a koji su izašli godinama nakon Fantomske prijetnje. Vrijedi stoga pogledati i The Book of Boba Fett. Valjda ćete u njoj naći bar jedan trenutak koji ćete voljeti.

Naše ostale recenzije serija, među kojima su i prve dvije sezone Mandaloriana te sve sezone Ratova klonova, možeš pročitati OVDJE.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights