Recenzija the Batman

Redatelj: Matt Reeves

Glumci: Robert Pattinson, Zoe Kravitz, Jeffrey Wright, Paul Dano, Colin Farell

Matt Reeves je već dokazao da je jedan od najboljih redatelja današnjice. A s filmom The Batman je još jednom pokazao svoju sposobnost u kreiranju velikih franšiznih filmova. Redatelj drugog i trećeg filma u trilogiji Planet of The Apes (koja mi je vjerojatno treća najbolja trilogija u povijesti), Cloverfielda te Let Me In, nastavlja svoj niz uspješnih filmova i s novom pričom o heroju iz Gothama. The Batman je prije svega uspješan film, koji ima svoju glavu i rep, konzistentnu radnju i scenarij. Ima i dovoljno razrađene likove, odličnu estetiku i nije stvoren kako bi se od njega izvukao novi serijal o Batmanu, nego kako bi se snimio kvalitetan film.

Sviđa mi se što je Reeves odlučio izostaviti dio priče koji se tiče ubojstva bračnog para Wayne koje naposljetku vodi do toga da Bruce Wayne odlučuje postati maskirani osvetnik. Tu priču smo vidjeli već dovoljno puta u raznim medijima i stvarno ju nemamo potrebe više ikada vidjeti na filmskom platnu. Bruce Wayne je Batman već dvije godine na početku filma što saznajemo u odličnih prvih nekoliko minuta. Također, odmah dobivamo dojam o Gothamu, kao gradu koji je pun korupcije i negativnih likova. Da, i do sada smo uvijek vidjeli takav Gotham. Ali vjerujte mi nitko ga nije do sada uspio vjernije predočiti od Matta Reevesa. U mnogočemu takav mračni prikaz Gothama upotpunjuje odabir Reevesa da skoro sve scene snimi u noćnom vremenu.

Batman & Catwoman vs Riddler, Penguin, Falcone

U ovom dijelu recenzije ću se osvrnuti na pozitivne stvari o filmu, a pred sam kraj ću spomenuti neke stvari koje su mi se malo manje sviđale. Vjerujem da ste već negdje pročitali da The Batman ima elemente klasičnog noire filma. To je stvarno istina, a možda ga je najbolje opisati kao detektivski triler (iako je naravno i akcijski film).

Robert Pattinson je glumac koji se nalazi u odijelu Batmana i o kojem se mnogo pričalo prije premijere filma. Ja nisam od onih koji su njegov odabir za Batmana smatrali kontroverznim jer se nakon debakla u Twilight serijalu, dokazao kao odličan glumac u filmovima kao što su The Lighthouse i Good Time. Nema se puno reći o njegovoj izvedbi u ovom filmu i to ne smatram negativnim. Reeves se odlučio koristiti lik Brucea Waynea minimalno, što izrazito poštujem i podržavam. Naziv filma The Batman pristaje jer na ekranu gledamo samo Batmana bez Brucea Waynea. Pattinson je odradio svoj posao vrlo solidno i to je sve što do sada mogu reći. Možda ćemo u budućnosti, ako će snimiti više filmova s ovom postavom, vidjeti više Brucea Waynea, a onda i Pattinsona. Ponavljam, ne smatram taj odabir lošim, naprotiv, podržavam ga.

Zoe Kravitz je, usudio bih se reći, maestralna u ulozi Seline Kyle, odnosno, Catwoman. Meni osobno, najbolja u toj ulozi još od Michelle Pfeiffer i njezine izvedbe u Burtonovom filmu. Donosi više senzualnosti, karizme i ostale dijelove svoje osobnosti, nego što je to ikada uspjela učiniti Anne Hathaway. Ali ne želim previše uspoređivati ovaj film s Nolanovom trilogijom, samo želim naglasiti koliko sam zadovoljan njezinom izvedbom Batmanove partnerice, Catwoman.

Recenzija the Batman

Ostala glumačka postava

Ne bih puno trošio riječi na izvedbe Andyja Serkisa (Alfred) i Jeffreya Wrighta (James Gordon) jer su obojica maksimalno iskoristili svoje vrijeme na ekranu i općenito odradili uloge vrlo solidno. Pogotovo se to tiče Jeffreya Wrighta kojega ipak više vidimo na ekranu kao iskrenog Batmanovog prijatelja koji mu omogućuje dolazak na mjesta zločina usprkos prigovorima unutar policijskih redova. Izrazito mi je bilo zanimljivo konačno vidjeti, nakon toliko obećanja u prošlim filmovima, Batmana kao pravog detektiva, koji dolazi na mjesta zločina i s Gordonom donosi zaključke i rješava misterije raznih ubojstava.

Glavni negativac u filmu je Riddler kojeg glumi Paul Dano. Imam osjećaj da se Dano samo mentalno vratio u ulogu iz filma Prisoners u kojeg glumi sličnog, nestabilnog lika. Reeves koristi Riddlera na fantastičan način jer nije stalno u fokusu radnje. Svaki puta kada se Riddler pojavi na ekranu, znamo da nas čekaju zanimljive zagonetke i vrlo napete scene u kojima stvarno nikada ne znamo što će se dogoditi. Osim Riddlera, u vidu negativaca imamo i gothamsku mafiju. Nju vodi Carmine Falcone (John Turturro) uz pomoć Oza, odnosno Penguina (Colin Farell). Još jedna pozitivna stavka The Batmana je što su te ikone kriminalne scene Gothama stvarno vrlo bitne, nekad i odlučujuće u samoj radnji filma. Tako je Reeves vješto iskoristio trojicu negativaca, gdje je Riddler „veliki i glavni“ negativac, ali koji se periodično pojavljuje u radnji, dok ostatak vremena provodimo uz mafijaše i ulične kriminalce obitelji Falcone.

Glazba, Glazba, Glazba!!!

Ono o čemu ne mogu prestati govoriti od kada sam izašao iz kino dvorane je odlična glazba koju je radio Michael Giacchino. On koristi većinu vremena dvije glavne glazbene teme i njihove varijacije. Jedna je Batmanova (koju slušam pišući ovu recenziju), a druga je Riddlerova. Ne mogu riječima opisati koliko mi se sviđa Batmanova glazbena tema. Još uvijek u meni traje borba između Zimmerove glazbe u Nolanovoj trilogiji i Giacchinove. Međutim, imam osjećaj da me je samo strah priznati da mi je Giacchino napravio bolji posao. Naravno, kao što je i film subjektivan, tako je i glazba, ovo je samo moje mišljenje, ali svakako vam preporučujem da drugi puta kada ćete gledati film obratite pozornost na glazbu.

Prije prelaska na negativnije stvari, osjećam potrebu reći da The Batman ima najbolju scenu automobilske potjere, u kojoj, naravno, sudjeluje Batmobile. Nakon te potjere se događa meni najbolja scena cijelog filma koju prati ranije spomenuta Batmanova glazbena tema. Također, obratite pažnju na akcijske scene u filmu koje su snimane u širokom kadru, bez brzih mijenjanja smjera kamere, takozvane shaky cam. Inače su mi akcijske scene u ovakvim filmovima najdosadnije scene, ali ovdje su odrađene fantastično.

Trajanje, problemi s Riddlerom i kraj filma

Ponekad sam već sam sebi dosadan, ali neću prestati govoriti o ovom problemu modernog Hollywooda. Naravno, riječ je o potrebi da svaki film traje barem 150 minuta. Nisam tokom trajanja filma nikada osjetio dosadu ili potrebu da pogledam na sat, ne radi se o tome. Montaža je vrlo zahtjevan posao koji s razlogom ima svoje mjesto na svim većim dodjelama filmskih nagrada. Iako u 175 minuta, koliko traje film, nisam ni jedan trenutak pomislio „kad će više film završiti?“ siguran sam da se boljom montažom moglo smanjiti trajanje filma barem nekih dvadesetak minuta. To se izrazito odnosi na kraj filma, gdje se jedino osjetnije može vidjeti upravo ovo o čemu pričam.

Riddler većinu vremena ima zanimljive zagonetke, ali nisu mi bile baš na razini filmova kao što je Se7en. Ne bih ga nikada uspoređivao s takvim legendarnim filmom u žanru, ali sam vidio jako puno usporedbi američkih kritičara upravo s tim filmom. Zagonetke i misterije koje Riddler donosi u radnju filma vrlo često budu brzo i lagano riješene. Iako smo konačno vidjeli Batmana u pravoj detektivskoj ulozi, dosta stvari umjesto njega rješavaju Gordon i Alfred.

Posljednja stvar koja me zasmetala je, već spomenuti, kraj filma. Imam osjećaj da Reeves namjerno nije htio završiti film kao što je završio Dark Knight. Zato je nepotrebno dodao još nekoliko scena koje nisu pridonijele ničemu posebno.

Na kraju, da rezimiram, Batman je uspješan film s odličnim glumcima, likovima i radnjom. Reeves je uspio u skoro nemogućoj misiji, napraviti kvalitetan (neki hrabriji bi rekli, skoro savršen) film o Batmanu koji se potpuno razlikuje od Nolanove trilogije. Film je u prvom vikendu u SAD-u zaradio ogromnih 120 milijuna dolara. Tako da me ne bi čudila u roku nekoliko dana vijest o nastavku. Na tu vijest već imam spreman odgovor: „Reeves, samo radi dalje!“

Ocjena: 85/100

Naše ostale filmske recenzije možete pronaći ovdje.

+ ranije objave

Magistar politologije. Zaljubljenik u filmove od kada sam prvi puta upoznao Donnieja Darka i Keysera Sozea. Obožavatelj psiholoških trilera i opusa Denisa Villeneuevea.

Verified by MonsterInsights