Recenzija Sve u isto vrijeme

Sve u isto vrijeme, odnosno, Everything Everywhere All at Once (2022), film je koji predvodi ovogodišnje Oscare s čak 11 nominacija. Zanimljivo je kako se među tih 11 kriju čak četiri glumačke nominacije. Njih su zasluženo dobili Michelle Yeoh za glavnu žensku ulogu, Stephanie Hsu i Jamie Lee Curtis za sporedne ženske uloge te Ke Huy Quan za sporednu mušku ulogu.

No, krenimo redom. Sve u isto vrijeme moj je najdraži film iz 2022., ali je ujedno i film koji je podijelio gledatelje. Čini mi se kako su mnogi njime oduševljeni ili im nije baš nešto. Malo je onih u sredini kojima je film možda samo… ok. Dobar.

Doktor Strange VS Sve u isto vrijeme

Recenzija Sve u isto vrijeme

Na moje iskustvo gledanja ovog filma zasigurno je utjecalo i to KADA sam ga pogledao. Naime, pogledao sam ga malo nakon što sam u kinu odgledao Doktor Strange u Multiverzumu ludila. A oni koji su čitali moju recenziju Doktora Strangea, znaju kako mi se taj film zapravo prilično svidio.

No tek kada sam odgledao Sve u isto vrijeme, shvatio sam koliki kinematografski potencijal ima koncept multiverzuma. Doktor Strange 2 je u usporedbi s ovim filmom tek zagrebao površinu jednog paralelnog svemira. S druge strane, Sve u isto vrijeme dao nam je sve paralelne svjetove koji su mogući. I dao nam ih je… u isto vrijeme.

Ovaj film doista se poigrao s konceptom različitih života koje jedna osoba može živjeti. I dao nam je vrhunske verzije tog života, kao i njegove dramatične verzije te poneki urnebesni svijet. Ali kada pogledamo samu srž koju Sve u isto vrijeme nosi, tada ćemo vidjeti kako ovdje nije riječ o multiverzumu.

Otuđenost jedne obitelji

Recenzija Sve u isto vrijeme

Tema ove priče zapravo je otuđenost jedne obitelji. Evelyn Wang (Michelle Yeoh) žena je koja nije ispunila potencijal svog života. Ili barem tako sama misli. Nezadovoljna je svojim obiteljskim poslom, odnosno praonicom rublja koju vodi s mužem. Nezadovoljna je životnim izborima svoje kćeri, Joy (Stephanie Hsu). Ali nezadovoljna je i ponašanjem svog supruga, Waymonda (Ke Huy Quan).

I odnos ova tri glavna lika predstavlja svojevrsni trokut tuge. Jer i Waymond je nesretan. Ne zato što je razočaran svojim životom, već zato što vidi kako je njegova supruga razočarana. A to vidi isključivo kao svoju krivicu. Jer on joj ne može dati život koji ona želi, dok je njegova ideja savršenog života jednostavno… život s njom. U bilo kojem univerzumu i u bilo kojim uvjetima.

Taj trokut zatvara Joy koja je tužna i razočarana… Ona propituje sam smisao života i svrhu svog postojanja. Većina tih pitanja proizlazi upravo iz njenog odnosa s majkom. Odnosa u kojem njena majka odbija vidjeti nju onakvom kakva jest. Odbija prihvatiti to što ona je. I odbija uopće slušati i govoriti o onim dijelovima života svoje kćeri koji se njoj ne sviđaju.

Obiteljska drama kroz milijune univerzuma

Recenzija Sve u isto vrijeme

I upravo preko ove obiteljske drame prevučeno je nekoliko slojeva multiverzuma koji nam daju uvid u živote ovih likova u različitim svjetovima. A svim tim različitim svjetovima prijeti uništenje, odnosno multiverzumski negativac Jobu Tupaki. I koliko god ova posljednja rečenica zvučala neskladno s ostatkom priče, ona se zapravo savršeno uklapa u nju.

Ove dvije priče se nadopunjavaju i isprepletene su tako da zajednički donose humor i dramu. S tim da su redatelji / scenaristi, Dan Kwan i Daniel Scheinert točno dozirali i rasporedili humor. On nije ubačen u najtežim trenucima kako bi razbio ozbiljnost određene scene. On je koherentno povezan s ostatkom cjeline i film jednostavno… teče. Zato čim stignete, bacite oko na Sve u isto vrijeme i vidite u koju grupu vi spadate. Onih koji su oduševljeni filmom ili onih koji ne shvaćaju zašto je film tako popularan.

Naše ostale recenzije filmova pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights