recenzija Stranger Things četvrta sezona

Ovu recenziju započet ću s jednom čudnijom stvari koju sam otkrio pišući ovaj tekst. Naime, Stranger Things ima svoj službeni naziv, tj. prijevod na hrvatskom i on glasi Čudnije Stvari. What?? Dosad sam živio u uvjerenju kako ova serija nema nekog službenog imena na hrvatskom, ali čovjek uči dok je živ.

No vratimo se na samu seriju i na ovu četvrtu sezonu. Kada je Stranger Things tek izašla na Netflixu, dosta sam slušao o njoj i napokon je se odlučio pogledati nekih mjesec dana kasnije. Bilo je to 2016. godine i sve do sada nisam požalio svoju odluku. Ova serija vrijedna je vaše pažnje.

Ali zašto ovu recenziju četvrte sezone Stranger Things počinjem sa pričom o prvoj sezoni? Pa zato što mi je sve do sada prva sezona ujedno ostala i najbolja. Djelomično je to zato i što nisam bio siguran što očekivati od nje. Pa kad sam vidio što sam dobio, bio sam oduševljen. I iako su mi i druga i treća sezona bile dobre, nisu bile na razini te prve sezone s kojom je sve počelo.

Povratak hororu

recenzija Stranger Things četvrta sezona

A onda… onda je došla četvrta sezona. Ona je vratila onaj horor dojam prve sezone i još ga pojačala. Oni klinci iz prve sezone sad su već odrasli, a kratko vrijeme zatišja u kojem se nisu morali boriti sa stvorenjima iz paralelnog svemira, bilo je tek zatišje pred buru. Ova sezona doista je početak kraja jer nakon nje imat ćemo samo još jednu sezonu. I ono što je odlično napravljeno jest to što se kraj ove priče neće početi raspetljavati tek u petoj sezoni. On se počeo raspetljavati već sada, a konačan kraj i smjer u kojem će sve otići saznat ćemo tek sa posljednjom sezonom.

Bez puno spoilera, ono što se dogodi u četvrtoj sezoni Stranger Things jest da polako dobivamo pozadinu cijele priče. Zašto su se i kako otvorili procjepi između dva svijeta. Tko svime upravlja. Što taj “netko” pokušava učiniti i zašto. A sve počne time da se u Hawkinsu ponovno počnu događati ubojstva tinejdžera. I ovaj put, ona su jezivija nego ikada prije. Razlog za to je što su tvorci serije ovaj put inspiraciju potražili u hororima iz 1980-ih godina.

Max i Eddie

recenzija Stranger Things četvrta sezona

Kroz sezonu se protežu tri priče, odnosno tri lokacije: Hawkins, California i Rusija (SSSR). Kako sezona (koja je bila podijeljena u dva dijela) dolazi svom kraju, tako se i te tri priče polako ujedinjuju.

Uz standardno dobre mlade i nešto manje mlade glumce, u četvrtoj sezoni bih posebno izdvojio Sadie Sink te njen lik Max Mayfield. Njezina tragična priča (disfunkcionalna obitelj i brat koji bude ubijen na kraju prošle sezone) ovdje se samo nastavila i produbila. A mlada Sadie Sink je maestralno odigrala svoju ulogu i još je jednom pokazala kako je bila izvrstan dodatak ovoj seriji.

No ove sezone stigao je još jedan izvrstan dodatak. Bio je to Edward “Eddie” Munson, kojeg je glumio Joseph Quinn. Njegov lik donio je posebnu draž ovoj sezoni i ubrzo je postao jedan od najdražih likova mnogim fanovima serije. A to doista nije lako postići, pogotovo ne svake sezone, kao što su to činili kreatori serije, braća Duffer.

Nije ni čudo stoga što su najavili kako u posljednjoj sezoni neće uvoditi nove likove već će se fokusirati na one koji su već tu i kroz njih završiti ovu priču.

Kraj koji će slomiti srca

A gledajući kako ova priča teče kroz sve ove godine, doista se pitam kako bi ona mogla završiti… Ne kakav će točno biti kraj ni hoće li nam odgovoriti na sva ona pitanja koja nas muče. Zanima me koliko će nam kraj ove serije zapravo slomiti srca. Jer, iskreno, ne vjerujem kako će nam svi glavni likovi ovo preživjeti.

I pod GLAVNI likovi ne mislim npr. na Teda Wheelera (otac Mikea i Nancy) kojeg glumi Joe Chrest. Iako, njegov lik mi je apsolutno urnebesan u svakoj od par scena u kojima se pojavi po manje od 10 sekundi. Mislim na doista GLAVNE likove kao što su Eleven (Millie Bobby Brown), Mike Wheeler (Finn Wolfhard), ranije spomenuta Max Mayfield (Sadie Sink) i ostali.

No takav kraj, koji bi dotukao njenu vjernu publiku, samo bi zacementirao status Stranger Things kao jedne od najboljih serija desetljeća (i ne samo desetljeća).

Naše ostale recenzije serija pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights