recenzija still

Michael J. Fox jednog je jutra nakon burnog izlaska primio poruku iz budućnosti. Ta poruka manifestirala se u vidu nekontroliranog trzanja prsta na ruci. Fox tada još nije razumio značenje ove poruke. Možda je bila iz predaleke budućnosti da bi je shvatio. No uskoro mu je postala jasna. To je bila poruka koja je rekla: „Michael J. Fox, filmska i televizijska megazvijezdo, tvoj život uskoro će se promijeniti“.

No Foxu je bio potreban liječnik da ovu poruku prevede. I kada je otišao kod liječnika prevoditelja, saznao je da ta poruka glasi „imate Parkinsonovu bolest“. Ovaj film priča je o životu  Michaela J. Foxa prije i nakon ove dijagnoze. Ali vrlo jasno pokazuje kako je u središtu priče o njegovom životu upravo ona te način na koji ga je oblikovala.

Jer sam film nije u potpunosti linearan. On počinje upravo ovom „porukom iz budućnosti“ kako ju je sam Fox nazvao. Ali nam isto tako govori o njegovim vrlo skromnim počecima te njegovom probijanju na televizijske ekrane koji su mu prvi donijeli slavu. A zatim je stigao i poziv Stevena Spielberga koji mu je donio svjetsku slavu. Gotovo slučajno, Fox je završio na velikom ekranu kroz Povratak u budućnost. Naime, zbog obaveza u seriji Family ties, prvotno nije mogao glumiti u ovom omiljenom filmu.

Život s Parkinsonom

recenzija still

Ipak, pored cijele priče o tome kako je tekla njegova karijera, ono što je u ovom filmu mnogo zanimljivije je njegov život s Parkinsonom. Naime, Fox godinama nije svojim kolegama rekao za dijagnozu koju je dobio. Dapače, nitko izvan njegove obitelji o tome nije imao pojma. A on je usprkos tome, naizgled neometano, nastavio glumiti.

Kako bi sakrio svoju bolest, uzimao je tablete koje je tempirao izuzetno precizno. Znao je koliko minuta prije snimanja svoje scene ih mora uzeti kako bi one na vrijeme počele djelovati. I naravno, često je držao ruku u džepu. Ili bi jednostavno nešto s njom radio kako bi ona bila „zauzeta“. To jest, kako se ne bi vidno tresla.

Tako je Foxov Parkinson s njim živio u gerili, dobro sakriven da ga „neprijatelji“ ne mogu uhvatiti. Dapače, niti doznati da postoji. No istina oslobađa, pa je tako Fox dosta kasno (u životu i u ovom filmu) javnosti rekao za svoju dijagnozu. I doista je bilo čudno vidjeti i čuti da glumac koji nije imao mira, koji je vrlo energičan, vodi borbu s jednom takvom bolešću.

Ovo nije priča o uništenom životu, već o odlučnosti i ustrajnosti

recenzija still

Ali važno je naglasiti kako ovaj film nije tužna priča o Michaelu J. Foxu. Ovo je jednostavno priča o njegovom životu. Kao i o tome kako se on odlučio nositi sa svojom bolešću. Naime, Fox se nije predao, odlučio je hodati i biti samostalan koliko god je to moguće. No za takav život određena je visoka cijena. Ona dolazi u obliku čestih padova i lomova. Ali to je cijena koju je Fox spreman platiti.

Still: A Michael J. Fox Movie, stoga je zanimljiv presjek života jednog popularnog glumca koji je donekle nestao iz javnosti. Presjek je to njegove karijere kao i osobnog života o kojem Fox otvoreno govori. Od toga kako je na početku jedva preživljavao, do toga kako je postao pomalo arogantna zvijezda. Sve do trenutka koji mu je promijenio život. I ne, ovaj put nije riječ o Parkinsonu već o djevojci po imenu Tracy Pollan.

Naše ostale recenzije pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights