Recenzija Ratovi Klonova

Animirana serija Ratovi zvijezda: Ratovi klonova, više-manje je djelo istog čovjeka koji je stvorio i seriju The Mandalorian. (Čiju smo PRVU i DRUGU sezonu već recenzirali). Taj čovjek je, naravno, Dave Filoni, a ova serija radnjom je smještena u prequel trilogiju Ratova zvijezda. Njena radnja prati upravo kako joj sam naslov kaže, Ratove klonova. Riječ o razdoblju rata između Republike i Separatista nakon što je stvorena vojska klonova (između Epizode II i Epizode III). Radnja se proteže do samog kraja rata, pada Republike i Jedija te uzdizanja Carstva i Sithova.

I da odmah kažem, nisam ljubitelj prequel trilogije. Mislim da je loše odrađena iako je imala neke odlične likove zbog čega mi je bilo još i gore vidjeti u kakve su filmove stavljeni. Možda najgore od svega mi je bilo to što je Anakin Skywalker prikazan kao cendravac, a njegova promjena bude pomalo nagla. Tako u trećem filmu odbija ubiti Palpatina jer smatra da bi mu se trebalo suditi. Onda ipak pomogne Palpatinu ubiti Macea Windua. A nakon toga bude ona famozna scena kada on dođe pobiti svu djecu koja se obučavaju za Jedije. I sve to u 15 minuta… Najprimjerenija reakcija na to mi se čini onaj „well, that escalated quickly“ meme.

Međutim, ova serija dala mi je ono što filmovi nisu. Dala mi je RAZVOJ LIKOVA. Pokazala mi je sve kroz što Anakin prolazi. Pokazala mi je lagane i suptilne naznake njegovog približavanja mračnoj strani. Dala je smisao svemu što se kasnije dogodi i nadopunila je to s mnogo odličnih detalja. Tako da, ako volite Ratove zvijezda, vjerojatno će vam se i Ratovi klonova svidjeti.

Povratak starih i dolazak novih likova

Ali osim Anakina, tu se pojavljuju i ostali dobro nam poznati likovi. Obi-Wan Kenobi, Yoda, Mace Windu, Dooku, Palpatine, Bail Organa, Padmé Amidala, R2-D2, C-3PO te mnogi drugi. Njima glasove većinom daju novi glumci koji su odradili nevjerojatan posao što se toga tiče. Tako da kod nekih ni ne primijetite razliku od onoga što ste čuli i vidjeli u filmovima.

Jedna od najboljih stvari u Ratovima klonova je i činjenica kako smo dobili nekoliko novih, bitnih likova, a među njima je svakako najvažnija Ahsoka Tano. Riječ je o mladoj djevojci koju za Jedija obučava sam Anakin. Njihov međusobni odnos čini Anakinov kasniji pad pod mračnu stranu još tragičnijim.

Među novim likovima moraju se istaknuti i klonovi koji su u seriji odlično prikazani. Nije riječ tek o tamo nekim vojnicima koji su tu da se bore i samo tome služe u cijeloj priči. Klonovi su ovdje dobili osobnost, a iako su klonovi, ipak se svi pomalo razlikuju jedni od drugih. Meni osobno najdraži i najistaknutiji je bio Rex. Jedan od klonova koji je tijekom rata usko surađivao sa Anakinom, Obi-Wanom te Ahsokom. Prikaz bliskosti između Jedija i klonova učinio je kraj ove serije još mračnijim i tužnijim. Jer kako svi znamo iz filmova, klonovi su ti koji izvrše zapovijed 66 te se okrenu protiv Jedija i krenu s njihovim smaknućima.

Jedan film i sedam sezona (i još malo toga)

Ratovi zvijezda: Ratovi klonova emitirali su se kroz sedam sezona, od 2008 do 2014 te ponovno 2020. godine. I kako je serija išla naprijed, tako su sezone postajale sve mračnije i tragičnije. U konačnici, to je i prikladno s obzirom na sve što se dogodi i kako cijeli rat završi. Moram spomenuti i kako je animacija kroz cijelu seriju odlična, ali promjena se osjeti u posljednjoj sezoni koja je napravljena s odmakom od sedam godina.

Za kraj još treba dodati kako je prije serije izašao i istoimeni film Ratovi zvijezda: Ratovi klonova pa ne bi bilo loše i njega pogledati prije same serije. Prije svega jer u tom filmu vidimo kako je došlo do toga da Anakin poučava i obučava Ahsoku. Ali Ratovi zvijezda ne bi bili to što jesu da osim ove serije i filma ne postoji još jedna „mikro serija“ pod istim nazivom. Naime, od 2003. do 2005. izlazile su mini epizode od po nekoliko minuta koje su također bile rađene pod imenom Ratovi zvijezda: Ratovi klonova. One su pravljene u vrlo posebnom stilu koji u potpunosti odudara od svega drugoga što smo mogli vidjeti unutar Lucasfilma i Disneyja. No, koliko mi je poznato, Disney je nakon kupnje prava na Ratove zvijezda ovu seriju izbacio iz „canona“ te ona više službeno nije dio Star Wars svemira.

Međutim, ako ste ljubitelj Ratova zvijezda, probajte u bespućima interneta naći i ove mini epizode i pogledajte ih pa ćete između ostalog saznati zašto General Grievous kašlje (ne šalim se).

Naše ostale recenzije serija možete pročitati OVDJE!

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights