recenzija prazni čovjek

Prazni čovjek (The Empty Man) je film kojeg sam sasvim slučajno pogledao. Jedna scena s početka filma koja se vrtjela na TikToku izgledala je jako zanimljivo i eto… odlučio sam pogledati film. I nije to prvi put da gledam neki film jer sam vidio jednu scenu koja me zaintrigirala. Ponekad tako otkrijem odlične filmove koje inače ne bih pogledao. A ponekad se ispostavi da i nije riječ o najkvalitetnijim uracima sedme umjetnosti.

Iako uvodne scene filma nemaju veze s njim, priča se vrti oko bivšeg policajca Jamesa Lasombre (James Badge Dale). On se neslužbeno uključio u istragu nestanka mlade djevojke i na tom putu otkriva brojne neobjašnjive zločine. Kada eliminira sva logična objašnjenja, preostaje mu ono koje bi trebalo izgledati nemoguće. A to je da je u cijelu priču uključena misteriozna grupa koja pokušava prizvati opasno nadnaravno biće – The Empty Man.

Lasombra tako sve dublje i dublje ulazi u sfere ovog mračnog društva koje privlači sve više mladih. Polako, on otkriva njihove tajne iz prošlosti te dosadašnje eksperimente i pokušaje prizivanja. No, hoće li „The Empty Man“ doći i po njega? Ili će se uspjeti izvući iz njegovog stiska? Ili možda to nadnaravno biće ni ne postoji? Lasombra nema mnogo vremena da otkrije odgovore na ova pitanja. A nema ni mnogo saveznika koji bi mu pomogli u traženju odgovora.

Vizualno lijep film

The Empty Man definitivno možemo nazvati „slow burner“ filmom. Odnosno onim čija se priča i radnja vrlo sporo razvijaju. Ali ne presporo. Film je začuđujuće vizualno lijep što inače nije odlika nepoznatih horor filmova. No ovdje se netko doista potrudio oko njegovog vizualnog identiteta. Oko prijelaza među scenama… Ipak, možda to ne bi ni trebalo biti tako iznenađujuće ako znamo kako je redatelj ovog filma zanat pekao uz Davida Finchera. Njegovo ime je David Prior, a The Empty Man bio mu je prvi, a zasad i posljednji igrani dugometražni film koji je snimio.

Istražujući malo razloge njegovog neuspjeha, otkrio sam kako je film imao jako slab marketing. Čini se, zahvaljujući studiju koji nije mnogo vjere polagao u film. Ono što im se (između ostalog) nije svidjelo je trajanje filma, a to je oko 2 sata i 20 minuta. Jer, čini se, horori ne smiju biti dulji od sat i 40. Filmu nije mnogo pomoglo ni to što se internetom proširila informacija kako je film toliko loš da ga ne treba ni pokušati gledati. I čini se kako je veliki broj ljudi poslušao upravo taj savjet… nažalost.

Među vama koji ovo čitate, uvjeren sam, naći će se netko tko će biti oduševljen ovim filmom. Istina je kako određene stvari nakon gledanja ostaju pomalo nejasne, pa čak i nedorečene. Ali film je i pozitivno čudan, tajnovit, napet i sporogoreći. Nadnaravan je i zamršen. Vizualno lijep, a kroz dva gledanja možda ćete zamijetiti i neke stvari koje se kroz film (namjerno) ponavljaju. The Empty Man ima sve odlike da postane kultni hororac koji će imati, možda malu, ali vrlo privrženu publiku.

Hoćete li vi biti dio te publike? Pa, samo je jedan način da saznate – pogledajte ga!

Naše ostale filmske recenzije pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights