recenzija Oštri predmeti

Oštri predmeti (Sharp Objects) je HBO-ova mini serija iz 2018. godine, a čiji kreator je Marti Noxon. Serija kroz osam epizoda prati novinarku Camille Preaker (Amy Adams) koju njen urednik pošalje da istraži i napiše članak o ubojstvu dviju djevojčica u jednom malom gradu.

Camille nakon nagovaranja nevoljko prihvaća ovaj zadatak jer su se ubojstva odvila u njenom rodnom gradu. U njemu još uvijek živi i njena majka, odnosno njena dobrostojeća obitelj. No Camille dugo nije bila u gradu te ubrzo postaje jasno kako nosi određene traume iz djetinjstva i mladosti koje nastoji utopiti u alkoholu.

Ali kako se vraća u grad i ponovno gleda neka davno zaboravljena lica, tako i njena sjećanja sve više izbijaju na površinu. A sa svakim novim valom, vidi se kako su ta sjećanja sve manje i manje ugodna te kroz osam epizoda poput mozaika se polako nadopunjuju i stvaraju cjelokupnu sliku.

Opstrukcije istrage

recenzija Oštri predmeti

No osim što se Camille mora suočiti sa svojom prošlošću, ona mora i napisati članak o ubojstvima. To podrazumijeva uzburkivanje duhova u ovom gradiću. Naime, ubojstva nisu razriješena, a lokalni šerif, odnosno chief Bill Vickery (Matt Craven) ima svoju teoriju o tome tko je ubojstva počinio, no za Camille ta priča ne drži vodu. S njom se slaže i detektiv Richard Willis (Chris Messina) koji nije dobro primljen u ovoj maloj sredini jer je došao izvana kako bi istraživao ubojstva.

Vrlo brzo postane jasno kako se Camille u svojoj istrazi ubojstva ne mora boriti samo s Vickeryjem koji joj ne želi dati ikakve informacije, nego i sa svojom majkom Adorom Crellin (Patricia Clarkson). Naime, njena majka sebe vidi kao svojevrsnu zaštitnicu ovoga grada, a dolazak njene kćeri prema njoj nije dobar za grad. Jer prije toga, svi su nekako prihvatili da su se dogodila dva strašna ubojstva, ali stanovnici grada se nastoje ne petljati previše u njihovu istragu. Camille se, naravno, ne uklapa u tu priču, što posebno iritira njenu majku koja je sabotira na svakom koraku.

Oštri predmeti vs Pravi detektiv

recenzija Oštri predmeti

Pri samom početku gledanja, Oštri predmeti snažno su me podsjetili na prvu sezonu Pravog detektiva (True Detective). Oni imaju sličan ton neugodnosti koji se širi kroz cijelu seriju. Jako su tmurni i ne samo zbog činjenice da su se dogodila ubojstva koja su djelo jednog ubojice koji se okomio na mlade djevojke. Serija je tmurna i jer cijelo vrijeme dok ju gledate, vidite kako nešto nije uredu. Osjećate kao da svatko nešto skriva i više likova je sumnjivo. I bez obzira koliko možete naslutiti tko bi mogao biti kriv, teško je sa sigurnošću utvrditi o kome je riječ.

No serija ipak odgovori na to pitanje na svom kraju, tako da nećete ostati zbunjeni neriješenim slučajem. Ali oni koji ne vole sporiji razvoj radnje, možda i neće biti tako oduševljeni Oštrim predmetima. Iako je riječ o samo osam epizoda, doista se čini kao da se rasplet cijele priče odvija polako. I vrlo teško. No takav osjećaj mi nije umanjio iskustvo gledanja serije.

Serija za jedno popodne

recenzija Oštri predmeti

Dapače, to je ono što me vuklo da na kraju svake epizode odmah poželim upaliti onu iduću. Jednostavno sam morao znati odgovore na sva ta pitanja. Morao sam znati zašto je osoba A napravila stvar A, a zašto je osoba B napravila stvar B. I zašto je osoba C onako čudno pogledala osobu D.

Može se slobodno reći kako su Oštri predmeti konstantno držali moju pažnju, a radnju su konstantno držali napetom. Poželio sam znati više o Camille, o odnosima u njenoj obitelji, u cijelom gradu, a i o ubojstvima. Stoga, Oštri predmeti svakako idu uz toplu preporuku za gledanje. No ono bi, ako se uhvatite serije na neko kišno popodne, moglo jako kratko trajati. (Ja sam uspio izdržati tri dana)

Još jedna uputa za sve one koji se upuste u gledanje Oštrih predmeta je kako posljednja epizoda ima i postcredit scenu. Ona nam naknadno pokaže neke zanimljive detalje pa svakako ostanite do kraja uz svoje ekrane. Iako, ne sumnjam da bi vas Oštri predmeti zalijepili uz sebe i bez ove rečenice.

Naše ostale recenzije serija pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights