Recenzija Netko kuca na vrata kolibe

Netko kuca na vrata kolibe (Knock at the Cabin) najnoviji je film redatelja i scenarista M. Night Shyamalana. A znate što to onda znači… da je film pun pogodak ili potpuni promašaj. Obično to tako bude s njim. Riječ je o čovjeku koji je napravio hitove kao što su Šesto čulo (1999), Neslomljivi (2000) i Podvojen (2016). Ali radio je i filmove kao što su Događaj (2008), Posljednji Airbender (2010) i After Earth (2013).

Iako se Netko kuca na vrata kolibe ne može u potpunosti usporediti ni s jednom od ove dvije grupe, svakako bih rekao da je mnogo bliži ovoj prvoj, tj. hitovima. No, krenimo od radnje. Jednog dana dok se djevojčica Wen (Kristen Cui) igra ispred kolibe koju su iznajmili njeni roditelji, prilazi joj nepoznati muškarac. Njegovo ime je Leonard (Dave Bautista) i iako je naizgled prijateljski nastrojen prema djevojčici, od početka je nešto čudno oko njega.

Glumački rast Davea Bautiste

recenzija Knock at the Cabin

I da odmah kažem, Dave Bautista je odličan u ovoj ulozi. Iz filma u film pokazuje se kao sve bolji glumac kojem je doista stalo do toga da ostvaruje kvalitetne uloge. A ne da tek uzima novce glumeći uvijek više-manje istog lika kao neki drugi hrvači koji su se prebacili u glumu.

No, skrećem s teme… nešto oko njega je čudno. Uskoro, u priči se pojavljuju njegovi prijatelji. Oni su Sabrina (Nikki Amuka-Bird), Redmond (Rupert Grint) te Adriane (Abby Quinn). Ova četvorka došla je ciljano u kolibu u kojoj su na odmoru Wen i njeni roditelji Eric (Jonathan Groff) i Andrew (Ben Aldridge). Naime, oni tvrde kako su imali vizije koje su im prikazale kako dolazi smak svijeta. Te vizije dovele su ih do toga da se njih četvero međusobno upoznaju i da dođu do ove kolibe.

A iste te vizije rekle su im i koji je jedini način da spriječe nadolazeći armagedon. Moraju doći u ovu kolibu i ispričati svoje vizije obitelji koju zateknu tu. Zatim, jedan od članova te obitelji mora ubiti nekoga iz svoje obitelji i tako će spasiti svijet. Obitelj sama mora donijeti odluku te sama izvršiti ubojstvo, a njih četvero su tu tek da nadgledaju situaciju.

Napeta radnja koja je dala previše odgovora

recenzija Knock at the Cabin

Premisa filma doista je zanimljiva kao i unutarnji sukobi koje likovi imaju sami sa sobom. Tako četvorka koja je došla u kolibu doista ne želi da itko bude ubijen, ali smatraju da se to ipak mora dogoditi. S druge strane članovi napadnute obitelji imaju različit pristup prema ovim uljezima u svojoj kolibi. Andrew ih smatra potpunim luđacima koji ih napadaju jer su gej par, a ne kako bi spasili svijet. Dok s druge strane Eric nastoji riješiti situaciju u kojoj su se našli pokušavajući razumjeti svoje napadače i odgonetnuti zbog čega doista rade sve što rade.

Film postaje napetiji u trenutku kada shvatimo da napadači svaki put moraju reagirati kada ova obitelj odbije žrtvovati jednog svog član za spas svijeta. Naime, tvrde kako su im vizije rekle što točno moraju napraviti svaki puta kada čuju NE.

Sve u svemu, film je zanimljiv i napet, ali najveća zamjerka koju imam prema njemu je kraj. Ne u smislu što se sve dogodilo nego što sve saznamo. Naime, film nam na samom kraju više-manje odgovori jesu li Leonard, Sabrina, Redmond te Adriane bili upravu ili su bili ludi. Jesu li imali vizije ili su autosugestivno stvorili cijelu priču zbog određenih trauma koje su proživjeli. No, čini mi se da bi sam kraj filma bio mnogo bolji da nam je ostavio više upitnika. Ipak, Netko kuca na vrata kolibe vrijedan je vaše pažnje i gledanja.

Naše ostale filmske recenzije pronađi ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights