Recenzija Na zapadu ništa novo

Na zapadu ništa novo (2022), njemački je (Netflixov) film o grupi mladića koji se priključe Njemačkoj vojsci u Prvom svjetskom ratu. Film vam je možda poznatiji pod svojim engleskim imenom, All Quiet on the Western Front. A možda ima i vas nekoliko koji ćete ga znati pod originalnim imenom Im Westen nichts Neues.

Riječ je o, koliko mi je poznato, trećoj verziji ovog filma nastalog po istoimenoj knjizi iz 1929., autora Ericha Marie Remarqua. I sve tri verzije bile su kritički prihvaćene i nagrađivane. Iako tek treba vidjeti koliko će Oscara osvojiti ova najnovija verzija. Nominirana je za njih devet.

Priča o zabludama i uništenoj mladosti

Recenzija Na zapadu ništa novo

Na zapadu ništa novo zapravo je sumorna priča o uništenoj mladosti i zabludama koje rat često nosi sa sobom. Naime, kao što sam na početku rekao, film prati grupu mladića koji se s oduševljenjem priključe vojsci. Željni su ići u rat, ubijati Francuze te ostvariti pobjedu i slavu za svoju domovinu. A oni koji ih šalju u rat te pritom ostaju kod kuće, obećavaju im kako će rat biti kratak. Kako će se oni vratiti kući kao heroji te kako nema ničeg važnijeg od njihove invazije na Francusku.

No film je zapravo općenito antiratna priča koja ne nastoji glorificirati ni rat ni one koji u njemu sudjeluju. Želja mu je prikazati strahote onih koji su se borili, koji se bore i koji će se boriti. A Prvi svjetski rat je upravo odlična podloga za tu priču zbog načina ratovanja. Zbog rovovskih borbi i fronti koje su se pomicale par metara ovamo pa par metara onamo, bez značajnijih uspjeha.

Od novaka do prekaljenog ratnika

Recenzija Na zapadu ništa novo

Većinu priče pratimo kroz oči Paula Bäumera (Felix Kammerer), mladića koji čak nema ni uvjete za biti primljen u vojsku. No Paul lažira potpis svog oca te sam potpiše suglasnost za odlazak u rat. I izvedba Felixa Kammerera je ona koja se najviše ističe u ovom filmu. Promjena njegovog lika događa se postupno kroz dva sata i 28 minuta. Paul tako od ushićenog novaka polako postaje prekaljeni ratnik koji samo čeka da sve završi.

Iako je film dobar i doista šalje jaku i tmurnu poruku, imao sam osjećaj kako mu je malo nedostajalo da bude odličan. Možda još bolja glazba? Možda malo kraća ili malo izmijenjena priča? A možda je i bilo tek do mene samog i do trenutka u kojem sam ga gledao. Odnosno do trenutka u kojem nisam mogao upiti svaki segment ovog filma. Jer svi mi koji volimo gledati filmove i koji ponekad gledamo iste filmove više puta, znamo da ih ne doživimo svaki put isto.

No bez obzira na to, film je doista dobar i vrijedan je vaše pažnje. A dva i pol sata će proći mnogo brže nego što vam se to sada čini.

Naše ostale recenzije filmova možete pročitati ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights