Recenzija Ms. Marvel

Ms. Marvel je mini serija od šest epizoda koja je dostupna na Disney+ platformi, a koja prati Kamalu Khan (Iman Vellani). Kamala je tinejdžerka s bujnom maštom i veliki je ljubitelj superheroja, u prvom redu Kapetanice Marvel.

Njena tradicionalna obitelj baš ne shvaća njenu „zaluđenost“ superherojima i nije pretjerano sretna činjenicom da Kamala dane provodi u svojoj mašti. Nije ni čudno kako Kamala stoga nema ni mnogo prijatelja osim Brune (Matt Lintz) i Nakie (Yasmeen Fletcher). Kamala dođe u sukob sa svojim roditeljima, Muneebom (Zenobia Shroff) i Yusufom (Mohan Kapur) nakon što joj oni odluče zabraniti odlazak na svojevrstan Comic-Con, odnosno stripovsku / superjunačku konvenciju.

Podijela Indije i obiteljska prošlost

Recenzija Ms. Marvel

Kamala uskoro shvati kako ta zabrana nije najgora stvar koju su mogli napraviti. Naime, njeni se roditelji predomisle i odluče je pustiti. No imaju jedan uvjet, da s njom ide i njen otac, Yusuf. …koji nosi urnebesan kostim Hulka.

Naravno, Kamala na to ne pristane te se odluči iskrasti s Brunom koji joj je pomogao napraviti kostim Kapetanice Marvel. Spletom okolnosti, ona u taj kostim uklopi i dvije, nazovimo ih narukvice, jedino što je obitelji ostalo od njene prabake koja je nestala tijekom podijele Indije 1947. godine.

Ubrzo se ispostavi kako to nisu obične narukvice, te kako njena prabaka nije bila obična osoba. U tom trenutku, Kamala otključava svoje superljudske sposobnosti te postaje superheroj. Na tom putu mora otkriti i prošlost svoje obitelji. Usput će se suprotstaviti kako supernegativcima, tako i državnoj agenciji koja motri superjunake, a Kamalu smatra prijetnjom.

A gdje je tu Inhumans priča?

Recenzija Ms. Marvel

Ova serija imala je za mene fantastično otvaranje kroz prvu epizodu. U njoj je na zanimljiv način prikazan upravo Kamalin svijet mašte. Prikazan je način na koji ona razmišlja, a ujedno i problemi prosječnog tinejdžera. No ne mogu reći kako je serija kasnije nastavila u istom tonu. U preostalim epizodama nije bilo tolike zaigranosti ni vizualnog eksperimentiranja. Može se reći da je vrlo brzo došlo do svojevrsnog pada, iako on nije bio tako dramatičan.

Ms. Marvel ujedno je pokazala i kako je Marvel unutar MCU-a najvjerojatnije odlučio odustati od koncepta inhumansa. Riječ je o ljudima sličnima mutantima, ali koji su ipak zasebna „vrsta“. Da ne ulazim u detalje njihovih međusobnih razlika, samo ću reći kako je Ms. Marvel u stripovskoj verziji inhuman. U ovoj seriji prilično jasno je rečeno da ona to nije.

Razlog za ovaj odmak je vjerojatno neuspjeh serije Inhumans (2017) koja je dobila užasne kritike. No možda je riječ i o tome da će se inhumansi spojiti s mutantima i da će zajedno, kao jedna te ista skupina biti predstavljeni u Marvelovom svijetu. Ipak, tko zna kakve planove Kevin Feige točno ima pa se nećemo ni pretvarati da možda znamo u kojem će smjeru cijela priča krenuti.

The Marvels i WandaVision

Recenzija Ms. Marvel

Ono što znamo je kako će se Ms. Marvel pojaviti u filmu The Marvels koji bi trebao izaći iduće godine. Riječ je o filmu koji je direktni nastavak Kapetanice Marvel iz 2019. godine.

Osim Ms. Marvel u njemu će se tako pojaviti i Brie Larson kao Carol Danvers te Teyonah Parris kao Monica Rambeau koja je svoje supermoći dobila tijekom serije WandaVision.

U konačnici, ne mogu reći kako je Ms. Marvel među boljim Marvelovim Disney+ serijama iako je Iman Vellani odlično odigrala ovu ulogu i vrlo je jasno kako je ona veliki Marvel fan. Pritom ne mislim samo na filmove, već na stripove, a svoje znanje pokazala je više puta kroz svoje izjave.

Nešto (relativno) novo

Recenzija Ms. Marvel

Ono što je svakako plus za ovu seriju je odmak od nekih dobro nam poznatih likova i sličnih priča. Ms. Marvel je donekle drugačija. Bavi se tinejdžericom i njenim životom i obitelji. Ono što je posebno bilo zanimljivo je i da se bavi novom kulturom. Iako ona i njena obitelj žive u SAD-u, oni su porijeklom Pakistanci koji sa sobom nose teška sjećanja od vremena podjele Indije i Pakistana.

Tako je kroz ovu seriju prikazan i jedan važan povijesni događaj koji se ne spominje tako često kroz zapadne filmove i serije. A doista je riječ o zanimljivom i tragičnom povijesnom trenutku koji je vješto ubačen u seriju. Nije on tu tek toliko da se o njemu priča već je sam dan podijele i ono što je prethodilo njemu, bitno za radnju.

Ms. Marvel tako je otvorila vrata jednom dijelu ljudske povijesti koji dosad nije spominjan, a ujedno je otvorila vrata i novim likovima. Stoga će biti zanimljivo vidjeti gdje će ova priča otići kroz The Marvels film, kao i kroz budućnost Marvelovog filmskog svemira.

Naše ostale recenzije serija možeš pročitati ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights