recenzija John Wick 4

John Wick 4 (zasad) je posljednji film u ovoj akcijskoj franšizi u kojoj Keanu Reeves glumi naslovnog lika. I osvrćući se na ovaj film ne mogu se ne prisjetiti početka ove franšize. Sve je krenulo prije gotovo 10 godina. Te 2014. izašao je mali film po imenu John Wick u trajanju od oko sat vremena i 40 minuta. Nitko o njemu nije previše pričao niti je itko previše o njemu znao. Bio je to još jedan film o čovjeku koji iza sebe ostavio nasilan život samo da bi ga netko ili nešto uvuklo nazad.

Gledali smo to u filmu Unforgiven ili Nepomirljivi s Clintom Eastwoodom. Vidjeli smo takvu priču i u Loganu s Hughom Jackmanom. No nitko se nije nadao kako će John Wick postati ono što jest – nevjerojatna akcijska franšiza. Kada hvalim ove filmove, obično ljudima kažem „volim to što usred borbe ljudi ostanu bez metaka pa se moraju snalaziti“. I koliko god to smiješno zvučalo na prvu, zapravo je bitno. Jer koliko ste filmova gledali u kojima protagonisti i antagonisti jednostavno pucaju od jutra do sutra.

To je nešto što me često živcira kod filmova. Iako mi ne smeta toliko ako je to jedini problem koji film ima. A John Wick uz ostajanje bez metaka imao je i dobro koreografirane borbe, zanimljivu priču i Keanua Reevesa. Iako, koliko mi je poznato, on nije nužno bio prvi izbor za ulogu. Tj. razmišljalo se o starijim glumcima. No Reeves se ispostavio kao odlučan izbor. A cijela ova franšiza je nevjerojatno rasla kroz tri filma koja su uslijedila nakon prvoga.

Kako je John Wick bacio svoj filmski svemir u disbalans

recenzija John Wick 4

Ono što krasi filmski svemir Johna Wicka je upravo taj razrađeni svijet. On ima svoja pravila i hijerarhiju. Zna se tko može i što može učiniti. Kao i gdje se što može napraviti. No taj delikatni svijet je u disbalansu otkako se John nevoljko vraća u njega u prvom filmu. I upravo to je važno za četvrti nastavak. Jer mnogi gledaju što John Wick radi u ovom svijetu i mnogima se ne sviđa ono što vide.

On kroz njihov svijet prolazi kao vrući nož kroz maslac. Reže ga i uništava i diže se iznad onih koji njime upravljaju. Upravo iz tog razloga pojavljuje se Marquis kojeg je odlično odigrao Bill Skarsgard. Marquis je dobio praktički neograničene ovlasti unutar svijeta plaćenih ubojica. Jedino što se od njega u zamjenu traži je da zaustavi Johna Wicka. Jer ako John iz ovoga izađe kao pobjednik ili jednostavno ostane živ, mnogi bi mogli dobiti ideju da ponove nešto slično. Ili bi mogli zaključiti kako hijerarhija ovoga svijeta nije postojana i može ju se dodatno narušiti.

Stari prijatelji i novi plaćenici

recenzija John Wick 4

U svom križarskom pohodu, Marquis napada sve Johnove poznate saveznike kao što su Winston (Ian McShane) i Charon (Lance Reddick). No tu se pojavljuju i neki nama novi, ali Johnu stari prijatelji kao što je Shimazu (Hiroyuki Sanada). Naravno, u borbi protiv Johna i njegov saveznika, Marquis upošljava neke od najboljih svjetskih ubojica. Jedan od njih je Caine (Donnie Yen), a drugi je Mr. Nobody ili Tracker (Shamier Anderson).

I zanimljivo je bilo vidjeti ove nove likove koji su itekako doprinijeli izgradnji ovog svijeta. Ne samo da su dobro napisani i dobro odigrani, nego su i parirali samo Johnu Wicku. Ali ono što mi je bilo najzanimljivije je kako su svi oni imali vrlo različite stilove borbe i doista predstavljaju i utjelovljuju područje iz kojeg dolaze. Tako je npr. Tracker utjelovljenje američkog arhetipa plaćenog ubojice, dok je Caine pokazatelj, recimo to tako, azijskog i suptilnijeg borca.

John Wick tako je i dalje u bijegu pred vrlo raznovrsnim neprijateljima koji imaju različite motive, za njegov (u)lov, dok je njegova jedina želja sve ovo prekinuti i ovaj put doista završiti sa životom u podzemnom svijetu ubojica.

Vizualno najljepši film u franšizi

recenzija John Wick 4

Ono što svakako treba istaknuti uz standardno dobru glumi, lijepo razrađenu akciju i nove likove koji su doista pridonijeli ovom filmu, jest kinematografija. Odnosno, ljepota ovoga filma. Vizualno, ovo je vjerojatno najdojmljiviji film od četiri do sada snimljena. Doista su se potrudili da taj dio dignu na još višu razinu nego što je to bilo do sada.

No još jedna stvar koja je (ponovno) nevjerojatno odrađena je kaskaderski dio filma. To je nešto što je uvijek bilo dobro u John Wick filmovima, ali ono što su napravili ovaj put bilo je posebno. Tu pogotovo mislim na jednu scenu u zadnjoj trećini filma koja se događa na jako dugačkim stepenicama. Netko je na toj sceni definitivno zaradio svoju plaću.

A zaradio je i John Wick 4 da ga se pogleda. Naravno, ako ste gledali prva tri i bili su vam dobri, ništa manje ne očekujte ni sada. Ako do sada niste pogledali ni jedan nastavak…  e pa onda je vrlo čudno da baš sada krećete s gledanjem, od posljednjeg nastavka. Ali… ima vas i takvih. Nadam se da ćete uživati!

Naše ostale filmske recenzije pronađi ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights