Ford v Ferrari

Ford v Ferrari (Izazivač: Le Mans ’66) novi je film Jamesa Mangolda, redatelja Logana, 3:10 to Yuma, Walk the Line i drugih. Mangold sa svakim novim filmom dokazuje da je doista jedan od najboljih redatelja današnjice, a to dijelom potvrđuju i glumačka imena koja uspijeva okupiti oko sebe. Tako neke od glavih uloga u Ford v Ferrari pripadaju Mattu Damonu, Christianu Baleu i Jonu Bernthalu.

Ford v Ferrari, kao što i sam naslov govori, priča je o nadmetanju dvaju proizvođača automobila do kojeg je došlo nakon Fordovog neuspjelog pokušaja da kupi Ferrari. U tom trenutku Henry Ford II pristaje na prijedloge svojih suradnika i odlučuje da će Ford izraditi automobil koji će pobijediti Ferrarija i to na Le Mans utrci koja traje 24 sata. Može se reći da tek nakon ovog trenutka film doista počinje te kreće njegova glavna radnja.

Za potrebe stvaranja novog automobila, Ford zapošljava Carrolla Shelbyja (Matt Damon), čovjeka koji dizajnira i prodaje automobile te je nekadašnji vozač automobilskih utrka i pobjednik utrke u Le Mansu. No Shelby zna da nije dovoljno napraviti brz automobil da bi se pobjedilo Ferrarija, potrebno je imati i pravog vozača. Budući da zbog zdravstvenih problema Shelby više ne smije voziti, on izabire drugog vozača, svojeg prijatelja Kena Milesa (Christian Bale). Miles je, blago rečeno, imao težak karakter koji se nije dopadao Fordu i tu dolazi do prvih problema za njega i Shelbyja koji se zapravo protežu kroz cijeli film. Zato na kraju ostaje dojam da bi umjesto naslova Ford v Ferrari bio prikladniji Shelby&Miles v Ford, jer u filmu doista nema tako mnogo scena povezanih s Ferrarijem. Većina ih se odnosi na Shelbyja i Milesa te njihove sukobe s upravom Forda, ali su zato njihove glumačke izvedbe doista na razini zadatka.

Ford v Ferrari

Christian Bale je standardno fantastičan u ulozi ovog mehaničara i vozača automobilskih utrka i imam dojam da on danas može odglumiti apsolutno bilo koju ulogu koja mu se dodijeli. Vrlo lako i uvjerljivo je prenio sve emocije koje Miles proživljava u odnosu sa Shelbyjem, Fordom i svojom obitelji nakon što upadne u financijske probleme. Uz njega, jedanko dobru glumu pokazao je i Matt Damon kojem su se među posljednjim ulogama našli tek cameo nastupi u filmovima kao što su Deadpool 2 i Thor: Ragnarok. No Damon je ovdje, nakon nekoliko godina odmaka, ponovno pokazao svo svoje glumačko umijeće i to u velikoj ulozi.

Ono što je posebno dojmljivo je da su se i Damon i Bale uspjeli u potpunosti unijeti u svoje uloge pa tijekom filma zaboravite da gleda velika hollywoodska imena i doista vidite samo likove koje oni glume. Jedan od razloga zašto film funkcionira je i uvjerljiva dinamika između njih dvojice koji su na trenutke suprotstavljeni, ali u konačnici ipak imaju prijateljski odnos i međusobno poštovanje. Iako su obe izvedbe vjerojatno vrijedne nominacije za nagradu Oscar, pitanje je hoće li do njih doći budući da se i Damona i Balea svrstalo u istu kategoriju, onu za najboljeg glumca.

Kod ovakvih filmova koji se dosta oslanjaju na automobile i utrke, ponekad je teško održati razinu napetosti kroz cijeli film jer u jednom trenutku pomislite da ste već vidjeli tu istu scenu s tim istim automobilom. No to nije slučaj u Ford v Ferrari gdje je Mangold doista napravio dobar posao te sam film izgleda starinski, a ne kao da je uljepšavan i dorađivan kroz CGI.

Uz sve rečeno ipak treba naglasiti da Ford v Ferrari nije nezaboravno filmsko iskustvo koje svakako morate pogledati u kinu, no jest nadprosječno dobar film s odličnim glumačkim izvedbama.

Naše ostale filmske recenzije možete pročitati ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights