recenzija Flash

Flash je najavljivan uz mnogo pompe. Dosta se govorilo o ovome filmu iz više razloga. Je li prerano napraviti ovako zamršen multivezumski film? Marvel je, npr. do multiverzuma i putovanja kroz vrijeme došao tek nakon 10 godina filmova i građenja likova. Postavljalo se i pitanje koja je svrha ovog filma i gdje on stoji u DC-jevom filmskom svemiru. Hoće li on biti dio novog kontinuiteta? Hoće li događaji iz ovog filma pomoći stvoriti taj kontinuitet? Hoće li on biti potpuno zanemaren sada kada je James Gunn preuzeo kormilo DC-ja.

Veliki “hype” oko filma

recenzija Flash

Razgovaralo se dosta i o Ezri Milleru. Ako ne znate u koje se probleme Ezra uvalio, guglajte i brzo ćete saznati. I usprkos tome, DC ga je, odnosno Warner Bros., zadržao. Tako se probila priča da je film toliko dobar da im se jednostavno isplati imati problematičnog glumca. Govorilo se kako je publika na prvim prikazivanjima bila oduševljena. Da je film pogledao i Tom Cruise kojem se Flash jako svidio. Išlo se tako daleko da se govorilo kako bi to mogao biti jedan od najboljih stripovskih filmova ikada snimljenih.

I sva ta priča, pokazalo se, išla je na štetu ovog filma. Jer DC je svakako u problemima što se tiče stvaranja povezanog filmskog svemira. Nabijanje ovakvih očekivanja nije im pomoglo jer Flash je… ok. Definitivno je bilo i gorih filmova što se tiče priče, izgleda i glume. Flash je tu jednostavno okej. Iako… ne mogu ne primijetiti da su imali mnogo CGI scena koje su se mogle još dosta dorađivati.

No… prebacimo se na samu priču. Ona je fanovima stripova poznata. Čak i ako niste čitali, možda ste čuli za događaj u kojem Flash ode u prošlost kako bi spasio svoju majku. Naravno, to poremeti vremenski kontinuum i dosta toga lošega se dogodi. I zato, Flash shvati da ipak sve mora popraviti. To je više-manje radnja ovog filma koji je zapravo bio manje mračan nego što smo navikli od DC-ja. Ispunjen je mnogim poznatim facama kao i dobrim humorom koji je lijepo raspršen kroz film. A kad smo kod poznatih faca, recimo i kako je Michael Keaton kao Batman u ovom filmu jednostavno premalo i nedovoljno iskorišten. Bar za moj ukus.

Je li bilo moguće snimiti ovako ambiciozan film?

recenzija Flash

Stoga… Flash nije ostavio nešto poseban dojam. U gledanje sam ušao s velikim optimizmom koji nije opravdan. Ponavljam, film nije loš. Ali isto tako nije ni ono o čemu se šuškalo na internetu. Pitanje je li uopće bilo moguće snimiti ovako ambiciozan film u situaciji u kakvoj je DC, a da on ispadne odličan. Jer, realno, mnoge fanove je sve manje briga za superjunačke filmove. A mislim da se to još jače odražava na DC filmove. Ne zbog njihove kvalitete nego zbog konstantne rekonstrukcije njihovog filmskog studija i svemira.

Sad je ovaj šef, pa je onda onaj šef. Pa će uzeti novog glumca za ovu ulogu, a starog ostaviti za onu. Pa je ovaj film dio kontinuiteta, a onaj više nije. Pa ovaj film koji izlazi zapravo nije bitan i ne računa se, ali onaj drugi je jako važan. DC filmski svemir jednostavno nema strukturu. Na stranu filmovi The Batman i Joker koji stoje za sebe. Njima nepovezanost s bilo čim drugim ide izrazito na ruku. Fanovi jednostavno znaju da njihove zasebne franšize mogu postojati bez obzira na sve turbulencije koje se trenutno događaju.

Pomalo je tužno da je sve to pogodilo DC i doista se nadam kako će se kroz koju godinu s Jamesom Gunnom postaviti na noge i donijeti nešto u čemu ćemo svi uživati. Znam, znam, ovo je trebala biti recenzija Flasha, a pretvorilo se u rant o DC-ju i Warner Brothersu. Ali doista (trenutno) nemam (volje) što dodati o samom filmu izuzev četvrtog paragrafa ovog teksta. I ne, ne mislim da bi vraćanje, odnosno, ostavljanje Snydera spasilo DC.

Ali dok čekate neka ljepša vremena za DC… možete baciti oko i na Flasha… a i ne morate.

Naše ostale recenzije pročitajte ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights