recenzija Fabelmanovi

Fabelmanovi (The Fabelmans) je najnovije filmsko ostvarenje proslavljenog redatelja Stevena Spielberga. Pretpostavljam da njega kao redatelja ne treba previše predstavljati jer ipak je riječ o jednom od najpoznatijih filmaša današnjice.

No ovaj put, Spielberg nam na velikom platnu donosi nešto drugačije. Ovaj put, Spielberg je ispred kamere stavio samog sebe. Ne doslovno, on ne glumi u filmu, ali film je o njegovom životu. Stoga, neka vas naslov ne zavara, jer Fabelmanovi su zapravo Spielbergovi.

Spielberg je svoj život odlučio ispričati tako da ga pretoči u likove pod drugim imenom. No glavni lik, Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) zapravo je Steven Spielberg. Mitzi Fabelman (Michelle Williams) svakako je utemeljena na Spielbergovoj majci te čak i donekle sliči njoj. Burt Fabelman (Paul Dano) njegov je otac, a u filmu se pojavljuju i verzije njegovih sestara, Natalie, Reggie i Lise, koje je tumačilo nekoliko različitih glumica.

Spielbergov život na velikom platnu

recenzija fabelmanovi

Fabelmanovi tako na filmsko platno pretaču Spielbergovu životnu priču koja nije uvijek ugodna. Ne samo zbog čestog seljenja, zbog antisemitskih iskustava (koja su u filmu svedena na minimum) nego i zbog teške obiteljske drame. Jer mladi Steven, odnosno u ovom filmu, Sammy, sasvim slučajno otkrio je obiteljsku tajnu. Ta tajna promijenila je dinamiku obiteljskih odnosa na gore, kako u filmu, tako i u stvarnom životu. Stoga ne čudi kako su Fabelmanovi na trenutke emotivno težak film, ako se doista uronite u priču.

No, kakav bi to film bio o Spielbergovom životu da u njegovom središtu nije… film! Naravno, kroz otprilike dva i pol sata Fabelmanovi nam prikazuju Spielbergovu ljubav prema sedmoj umjetnosti te njegove prve korake na filmu. Gledajući njegova genijalna rješenja za to kako pucnjavu učiniti stvarnom na filmu ili kako prikazati eksploziju nagazne mine, odmah poželite zgrabiti kameru i početi snimati. Jer ako je on to mogao sa starim filmskim kamerama, zamislite što mi danas možemo s običnim mobitelom!

No negdje sam pročitao kako su filmovi koje on kao dječak snima unutar Fabelmanovih, ipak prikazani boljima nego što su to bili kada ih je mali Spielberg u stvarnosti snimao. Ipak, ako ste ikada poželjeli snimati filmove ili raditi na filmu, te scene će vas potaknuti da ponovno počnete razmišljati o tome.

Sjajne glumačke izvedbe

recenzija Fabelmanovi

Što se tiče uloga u filmu, možda bi najviše trebalo istaknuti tri osobe. Počet ću od Michelle Williams kao Mitzi Fabelman koja je sjajno, na trenutke vrlo suptilno prikazala sve osjećaje koje njen lik prolazi. Njeno nezadovoljstvo, tugu, gutanje emocija koje kad-tad moraju izaći na vidjelo.

Naravno, kao svojevrstan glavni lik treba se istaknuti i Gabriel LaBelle koji glumi Sammyja Fabelmana. On je mladi zaljubljenik u film koji želi stvarati remek djela iako mu u filmu glume prijatelji i vršnjaci, a film praktički nema nikakav budžet. A on je ipak uspješan u tome. Takav lik mogao bi ispasti naporan ili snobovski, umišljen… ali LaBelle ga igra točno kako treba stoga kroz cijeli film navijate za njegov uspjeh.

Treća osoba je ona koja se u filmu pojavljuje praktički samo na pet minuta, a ostavila je vrlo jak utisak. To je Judd Hirsch kao ujak Boris koji provede jednu večer s Fabelmanovima i više ga nema u filmu. Međutim, njegove scene neće se lako zaboraviti, a upravo to je i bio njegov cilj. Njegove riječi prema mladom Sammyju trebale su ostaviti dubok trag na njegovom liku. Jer Sammy je sebičan, i njegovi filmovi često su mu važniji od njegove vlastite obitelji. Ali Borisove riječi ujedno su ostavile traga i na nama kao publici.

Nominacije za Oscara?

recenzija Fabelmanovi

Sve u svemu, ne bi trebalo biti veliko iznenađenje ako Hirsch i Williams dobiju nominacije za Oscara, dok se LaBelle ipak ne može tome nadati. Ali uz njih troje spomenut ću kratko još dva poznata imena u filmu. To je Paul Dano (Burt Fabelman) kojeg smo često navikli gledati kao nekakvog psihopata, kao npr. ove godine u filmu The Batman. Tako da je bilo lijepo osvježenje vidjeti ga kao sasvim normalnog oca punog ljubavi za svoju obitelj.

Uz njega, jednu od sporednih uloga igra Seth Rogen kao Bennie Loewy, njegov najbolji prijatelj. Rogen mi je bio jako dobro doziran. Pri tome mislim da ga nije bilo ni previše ni premalo u filmu, a ni njegova gluma nije bila „previše“ nego taman. To je osobito važno jer je zapravo riječ o važnom čovjeku za Fabelmanove kao obitelj, a utemeljen je na čovjeku koji je bio važan za Spielbergove.

Fabelmanove možemo zapravo gledati kao „origin story“ Stevena Spielberga. A svaki (filmski) superjunak, poput Batmana, Spider-Mana… Stevena Spielberga… treba dobru i tragičnu pozadinsku priču. Fabelmanovi su ta priča za Spielberga.

Naše ostale filmske recenzije pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights