Recenzija Doktor Strange u Multiverzumu ludila

Doktor Strange u Multiverzumu ludila tek je izašao, ali na internetu već možete pronaći dosta recenzija, mišljenja i komentara. Iako sve to redovno izbjegavam prije nego i sam pogledam film i ne napišem recenziju, ovaj put u tome nisam uspio. Obično to tako bude kada je u pitanje neki blockbuster pa htjeli vi to ili ne, čut ćete nešto o njemu. U ovom slučaju, dosta komentara koje sam vidio bili su – NEGATIVNI.

Čini se kako se mnogima Doktor Strange u Multiverzumu ludila nije svidio i to je jedan od razloga zašto nastaje ova recenzija. Mnoge razloge su pojedinci navodili kao pokazatelje da je ovaj film loš ili da je on razočaranje. Neki su donekle opravdani, a neki i ne. Ima onih koji kažu „dosta mi je više Marvelovih filmova“ i taj stav ne osporavam. Netko ne voli takve filmove ili ih se zasitio, ali to samo po sebi ne znači kako je film loš. Onda je bilo onih koji kažu „ovo uopće ne izgleda kao Marvelov film, nimalo se ne uklapa u MCU“. E tu već dolazimo do kontradiktornosti. Je li ovo još jedan Marvelov film pa zato ne valja ili nije poput ostalih Marvelovih filmova pa zato ne valja?

Mislim kako se može slobodno reći da je Doktor Strange u Multiverzumu ludila otvorio jedna nova vrata. On je spojio ono što Marvel jest s nečim što nikada nisam mislio da će on postati, a to je horor. I da odmah kažem, ovo nije čisti horor film, još uvijek Marvel cilja na široku publiku, a horor bi im iz te publike izbacio djecu. No ovaj film doista ima puno elemenata horora i horor scena koje su pravo osvježenje za MCU. I da, ako kojim slučajem imate djecu… recimo… mlađu od 10 godina i želite ih voditi u kino, možda ovo ipak nije film za njih. Nešto starija djeca u načelu se ne bi trebala prestrašiti. Ali upravo ti elementi koji su možda previše za mlađu djecu, za mene su definitivno bili najbolji dijelovi filma.

Serije koje (ne)morate pogledati

Još nešto što su mnogi zamjerili je kako se lik Wande Maximoff u mnogome promijenio od posljednjeg filma. I to je istina. Ali da bi to razumjeli,morat ćete pogledati seriju WandaVision. Ona je most između Wande koju znate i Wande koju dobijete ovdje. Uostalom, serija je doista bila dobra pa je vrijedna vašeg vremena. A već smo je ranije preporučili u našoj recenziji. Od ostalih serija, kao domaću zadaću za ovaj film, možete pogledati i What If…? i Loki. Ali to je tek „za one koji žele znati više“, dok je WandaVision obavezno štivo.

Prije nego se vratim na još neke kritike ovog filma koje sam vidio, idemo stati na loptu i doći na početak. Zapravo… i sam taj „početak“, odnosno radnja filma je donekle zaslužna za kritike. Doktor Strange, kao što naslov filma kaže, nađe se u multiverzumu ludila prolazeći kroz razne verzije paralelnih stvarnosti boreći se s negativcem koji je prijetnja svim realnostima. Odnosno, cijelom multiverzumu (ludila). S obzirom na to kako ovaj film krije određene tajne, dublje od toga neću ulaziti u njegovu radnju. No mogu reći kako Strange mora naći načina da pobijedi nevjerojatno snažnog protivnika, a to neće biti u mogućnosti učiniti sam.

Budući da je ovo više-manje sve što smo o filmu znali prije njegovog početka, nije čudno što su se stvorile razne teorije. I sam sam se ponadao kako su mnoge od njih istinite pa sam imao (pre)velika očekivanja od filma. Doktor Strange u Multiverzumu ludila najavljen je kao film koji će za cjelokupni Marvel i njegove likove biti ono što je Spider-Man: Put bez povratka bio za sve Spider-Mane. ON. TO. NIJE. Usudio bih se reći da on to čak i ne pokušava biti.

Nerealna očekivanja i neostvarene teorije

No s obzirom na to kako je takva priča dugo kružila internetom, očekivale su se velike cameo uloge u ovom filmu. Reklo se tako da će se Tom Cruise pojaviti kao verzija Iron Mana. Ben Affleck reprizirat će svoju ulogu Daredevila. U filmu će biti i Loki. Naći će se tu i Magneto jer je on u stripovima otac Wande Maximoff. Uz sve to, dobit ćemo i cameo Hugha Jackmana kao Wolverina… Ovo vam sada govorim za vaše dobro, ako niste još pogledali film nego prvo čitate ovu recenziju. Nitko od nabrojanih likova ni glumaca se ne pojavljuje u ovom filmu! Baš nitko. Niti sekunde. Niti ih itko spominje.

Ulazak u kino s očekivanjem da vidite makar i jednog od njih ostavit će vas razočarane. Ali to je sad već postao problem s kojim će se Marvel morati nositi. Sada kada je otvorio vrata multiverzuma i kada se bilo tko može pojaviti u bilo kojem filmu, teorija će uvijek biti, a očekivanja će biti visoka.

Priča koja nije završila

Još jedna stvar koja će mnogima zasmetati vezano uz film je njegov kraj i osjećaj kojeg on ostavlja. Ovo se više čini kao Doktor Strange 1.5, a ne Doktor Strange 2. Dojam je kako je riječ o „među-priči“ koja će se nastaviti u nešto veće, a ne kao o zaokruženoj cjelini i to je jedina zamjerka s kojom se zapravo slažem. Takav kraj donekle vam dođe kao udarac, pogotovo ako se uzme u obzir kako je ovaj film jako brz. Konstantno se nešto događa i drži vas zaokupljenim cijela dva sata.

U tome pomažu i standardno dobre izvedbe koje su dali Benedict Cumberbatch kao Doktor Strange te Benedict Wong kao Wong. (Da, glumac se stvarno preziva kao što mu se lik u filmu zove). Ali osoba koja je ukrala gotovo svaku scenu u filmu je Elizabeth Olsen kao Wanda Maximoff. Njena dosadašnja najbolja izvedba bila mi je u WandaVision, no to je daleko nadmašila ovim filmom.

U svakom slučaju, ovo je film vrijedan gledanja, a nakon toga, sami ćete prosuditi koliko su određene kritike bile opravdane ili ne. I nemojte zaboraviti, film ima dvije credit scene.

Naše ostale filmske recenzije pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights