Devs

Devs je nova serija Alexa Garlanda koji je najpoznatiji po posljednja dva filma koje je režirao – odlična Ex Machina i vrlo zanimljivi Annihilation. Iz ta dva filma vidimo da se Garland najbolje snalazi u znanstveno fantastičnom svijetu pa je tako i Devs čisti primjer Sci-Fi priče. Serija prati Lily Chan (Sonoya Mizuno) koja nakon sumnjive smrti svog dečka Sergeia (Karl Glusman) odluči istražiti radi li se stvarno o samoubojstvu ili je u njegovu smrt umiješana tehnološka tvrtka za koju oboje rade. Naime, Sergei je na dan navodnog samoubojstva bio promaknut u Devs – najvažniji odjel tvrtke za koji nitko ne zna što točno radi. Lily je uvjerena da Sergei nikada ne bi počinio samoubojstvo te počinje istraživati tajnoviti Devs i njegovog začetnika i vlasnika tvrtke Foresta (Nick Offerman).

Devs ima dobru priču, tajnovitu atmosferu, specifičnu glazbu i ostale dobre tehničke pojedinosti po kojima je tvorac serije Alex Garland već poznat. Ono što Devsu nedostaje su dobro razrađeni likovi ili barem jedan lik iza kojeg bi mi, kao gledatelji, mogli stati i navijati. Ne mogu se sjetiti kada mi je jedan glavni lik bio toliko nezanimljiv kao što je to Lily Chan. Ne mogu reći da je Sonoya Mizuno katastrofalno odglumila, nego jednostavno lik nije zanimljiv i radi neke neobjašnjive postupke. Sergei je možda čak bio najzanimljiviji lik, ali njega nema u seriji nakon prve epizode. Lily zapravo brzo zaboravi na njega iako je pokretač cijele radnje njegovo (samo)ubojstvo. Moram priznati da je bilo „fora“ gledati Nicka Offermana u ozbiljnijoj ulozi ludog genija, ali ni njegov lik ne nudi ništa novo. On je još jedan lik koji zbog tragičnog događaja u prošlosti poludi i odluči učiniti sve kako bi to ispravio. Zbog toga nema postupka koji je za njega neispravan, ako opravdava krajnji cilj – povratak njegove obitelji u život. Osim njih, značajnije uloge imaju Alison Pill kao Katie i Zach Grenier kao Kenton, no i oni su samo jednolični likovi koji ne nude ništa osim svojih pravocrtnih postupaka.

Kraj serije me također zabrinjavao jer nisam bio siguran može li mi on biti dobar ako me nije briga za likove. Ipak, on je odrađen solidno i nije ostavio gorak okus u ustima. Naravno da bi bio bolji da su likovi bolje razrađeni, ali barem me nije potpuno razočarao. Kako sam i rekao na početku, glavna priča je dobra i stvar na kojoj Devs radi je svakako zanimljiva, ali jednostavno sve opada u vodu kada nemate zanimljive likove. Zbog tog svega dolazim do pitanja je li Devs bilo bolje snimiti i napraviti kao film? Moje mišljenje je da bi vjerojatno bio bolji film nego serija. U filmu nam ne bi bilo potrebno toliko razraditi likove koji ne bi trebali raditi toliko nelogičnih i neobjašnjivih postupaka.

Na kraju bih savjetovao Alexu Garlandu da se drži filmova jer su Ex Machina i Annihilation znatno bolji od Devsa. Ipak, ne bih htio tvrditi da Garland ne može napraviti dobru seriju jer je sigurno jedan od najperspektivnijih mlađih kreatora u Hollywoodu. Jedno je sasvim sigurno, sve što će ikada Garland napravit će me automatski veoma zanimati jer smatram da je Ex Machina najbolji znanstveno fantastični film ovog desetljeća. Preporučio bih ipak Devs svim Sci-Fi fanaticima jer će njima biti lakše odvojiti nezanimljive likove od zanimljivog i tajnovitog projekta na kojem Devs radi.

Naše ostale recenzije serija možete vidjeti ovdje.

+ ranije objave

Magistar politologije. Zaljubljenik u filmove od kada sam prvi puta upoznao Donnieja Darka i Keysera Sozea. Obožavatelj psiholoških trilera i opusa Denisa Villeneuevea.

Verified by MonsterInsights