recenzija blijedoplavo oko

The Pale Blue Eye ili Blijedoplavo oko, film je redatelja Scotta Coopera inspiriran istoimenom knjigom. U njemu se pojavljuje nekoliko poznatih imena kao što su Christian Bale (Augustus Landor), Harry Melling (Edgar Allan Poe), Timothy Spall (Thayer), Toby Jones (Dr. Daniel Marquis), Gillian Anderson (Julia Marquis) i Robert Duvall (Jean Pepe).

U filmskom svijetu prepunom superjunačkih filmova, The Pale Blue Eye možemo nazvati „origin storyjem“ Edgara Allana Poa. Naime, radnja prati Augustusa Landora. Velikog istražitelja koji je već neko vrijeme u mirovini, no pozvan je u vojnu akademiju kako bi istražio ubojstvo u kojem je stradao jedan od kadeta.

Misteriozni slučaj koji je stvorio E.A. Poea

recenzija blijedoplavo oko

Ubojstvo je na prvi pogled neobjašnjivo. Kadet je obješen o stablo, a idućeg jutra netko mu je ukrao srce. Doslovno. Usprkos ovom strašnom zločinu, kolege ubijenog kadeta prilično strogo se drže zavjeta šutnje te nerado s Landorom dijele ono što znaju. On se stoga sprijateljuje s pomalo čudnim kadetom po imenu Edgar Allan Poe koji je Landoru voljan dati svoje uvide u ovaj zločin.

Film je, mogli bi reći, klasična „murder mystery“ priča. Odnosno, imamo zločin i tražimo krivca do kraja filma. Nije neobično ni to što ovaj dvojac, istražujući zločin, dolazi do sve više uznemirujućih saznanja koja su ih odvela dalje nego što su mislili.

No ono što je doista posebno  u ovoj priči jest Edgar Allan Poe. Jer u svom središtu, ovaj film, ova priča, pita se: „kako je Edgar Allan Poe postao onakvim kakvim ga znamo“. Ovdje gledamo njegov (zamišljeni) nastanak. Odakle toliko mračnih priča i pjesama koje su izašle iz njegovog pera? Što ga je oblikovalo u autora kakvog znamo i što mu je bila inspiracija.

Odlični Christian Bale i Harry Melling

recenzija blijedoplavo oko

Valja nadodati i kako ga je Harry Melling doista jako dobro odglumio. A treba li uopće trošiti riječi na glumca kao što je Christian Bale? Ne, jer je bio maestralan kao i obično.

No, Blijedoplavo oko nije dobilo najbolje kritike. I donekle mogu shvatiti zašto. Film je možda prespor za neke, možda tip priče ne odgovara svakome. Ali za mene, film je tekao vrlo dobro i iz njegovog gledanja izašao sam zadovoljan, a ne s osjećajem da sam to vrijeme potratio. Ono što sam još primijetio je kako mi je s odmakom film bio bolji. Zaboravio sam na eventualne probleme, a u sjećanju su mi jače ostale one pozitivne strane filma.

Zato, ako volite sporogoreće misterije, istraživanje ubojstava, malo nadnaravnog i naravno, E.A. Poea, onda svakako bacite oko na Blijedoplavo oko.

Naše ostale filmske recenzije pronađi ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights