Recenzija BlacKkKlansman

BlacKkKlansman ili Crni član KKKlana, film je Spikea Leeja, a riječ je o istinitoj priči o policajcu Ronu Stallworthu (John David Washington) koji se infiltrira u Ku Klux Klan. Što je tu čudno pitate se? Pa ništa… Osim činjenice da je Ron AFROAMERIKANAC. Nakon što putem telefonskog poziva izrazi svoju zainteresiranost za priključivanje Klanu govoreći kako mrzi sve od Afroamerikanaca do Židova, za Rona nastupe problemi. Prvi je činjenica da se prilikom poziva predstavio koristeći svoje stvarno ime. Drugi je da ga članovi Klana žele upoznati, a on baš i nema razrađen plan.

Kako bi se izvukao iz ovoga, Ron nagovara jednog od svojih kolega bijelaca, Flipa Zimmermana (Adam Driver), da ga glumi na sastanku, dok bi on i dalje s članovima Klana razgovarao telefonski. Ta varka u konačnici bude tako uspješna da zavara i samog Davida Dukea (Topher Grace), vođu Klana. 

No da ne ulazim u detalje filma, želim razgovarati o činjenici da je ovaj film snimljen po istinitom događaju. I ne samo to, na YouTubeu možete naći intervjue s i danas živućim Ronom Stallworthom koji još uvijek ima svoju člansku iskaznicu Ku Klux Klana. Poneke stvari su, naravno, malo izmijenjene od stvarnosti kako bi bile što filmskije. Tako se na primjer nikada nije dogodio Ronov telefonski poziv prema Klanu putem kojeg se on učlanio, već je bila riječ o pismu. Ali jest istina da su oni na to pismo uzvratili pozivom. Isto tako, pravi se Ron doista slikao s Davidom Dukeom, ali ne na način prikazan u filmu.

“Zanimljive” redateljske odluke

Što se tiče režije filma, nekima se možda neće svidjeti pojedine Spikeove odluke u filmu. Prije svega mislim na snimanje reakcija publike na jednom govoru. One su snimljene na način da se prikazuju pojedinci u potpunosti izdvojeni od svog okruženje. Ta odluka i još par njima sličnih, odudaraju od ostatka filma, ali osobno nisam vidio problem u njima. Ono što još moram naglasiti jest humor u filmu i njegov kraj. Iako se radi o vrlo ozbiljnoj temi, odnosno problemu, prije svega za SAD, film nije lišen onog životnog humora koji se u stvarnosti doista događa bez obzira na dramu koja nas okružuje. Sam kraj filma jest lišen tog humora jer je putem zadnjih nekoliko scena Lee želio pokazati aktualnost problema rasizma u SAD-u. Pogotovo u 2018. godini u kojoj je film sniman. 

Posljednje rečenice ove recenzije moraju biti posvećene glumačkoj ekipi koja je odradila odličan posao. Standardno dobri Adam Driver u ulozi Flipa Zimmermana. Eric Forman, pardon Topher Grace u ulozi Davida Dukea (bez brige, ovdje je bio bolji nego u ulozi Venoma). Michael Buscemi koji me tijekom cijelog filma zbunjivao jer sliči Steveu Buscemiju. I naravno John David Washington koji je s ovom ulogom počeo izlaziti iz sjene svoga oca Denzela. A danas, četiri godine kasnije, prepoznat je kao doista dobar glumac. Uz sve rečeno, dajem toplu preporuku za ovaj film!

Naše ostale filmske recenzije pročitaj OVDJE.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights