Recenzija Black Panther Wakanda Zauvijek

Black Panther: Wakanda Zauvijek nastavak je kino hita Black Panther iz 2018. godine koji je osvojio tri Oscara. Redatelj Ryan Coogler ovaj put imao je mnogo teži zadatak prilikom režiranja filma. Naime, Coogler je već dovršio scenarij za nastavak u trenutku kad je objavljena iznenadna i prerana smrt Chadwicka Bosemana.

Sigurno je teško raditi na filmu kada te napusti bilo koji član filmske ekipe. Kamoli glavni glumac koji tumači naslovnu ulogu. Tim više jer nitko osim Bosemanove obitelji nije ni znao da on boluje od raka pa je njegov odlazak time bio još veći šok. Marvel se nakon toga ubrzo oglasio, a Kevin Feige je potvrdio kako se za ulogu kralja T’Challe, neće tražiti novi glumac. Odlučeno je kako će priča na velikom platnu pratiti priču iz stvarnog života – Chadwick / T’Challa nas je iznenada napustio, a njegova obitelj i prijatelji moraju se nositi s tim.

Shuri, princeza Wakande

Recenzija Black Panther Wakanda Zauvijek

Ovaj neočekivani događaj svakako je doveo i do neočekivanih razvoja likova u filmu jer Letitia Wright (Shuri) se vjerojatno nije nadala kako će od zabavnog sidekick lika postati netko tko djelomično mora iznijeti ovaj film. Jednako kao što ni njen lik Shuri nije mogao ni sanjati kako će u malo vremena ostati bez oca, a onda i bez brata i time postati još važnija figura u Wakandi.

I doista, Letitia Wright je jedna od glumica koje nose ovaj film. Razvoj njenog lika je neočekivan s obzirom na ono što znamo o njemu iz prijašnjih filmova. Ali je očekivan i jedini mogući s obzirom na događaje koji su zadesili Wakandu. No hoće li se Shuri u svojoj boli okrenuti prema apatiji pa čak i mržnji ili će ponoviti T’Challine riječi i reći „u mojoj kulturi, smrt nije kraj“ i pomiriti se s onim što se dogodilo? To je putovanje kroz koje idemo dva sata i 40 minuta te tek na samom kraju dobijemo odgovore na ova pitanja.

Sukob nove kraljice i stare generalice

Recenzija Black Panther Wakanda Zauvijek

Uz Letitiu, posebno valja istaknuti i Angelu Bassett koja glumi kraljicu Ramondu, T’Challinu majku. Nakon što je izgubila supruga, a zatim i sina, teret kraljevske krune pao je upravo na njenu glavu. Usprkos svim nedaćama koje su je zadesile, ona tu krunu drži uspravno i ponosito kroz cijeli film, a na trenutke ostavlja i prijeteći dojam. Prije svega se to odnosi na njen govor stranim silama koje po smrti T’Challe žele iskoristiti nestabilnost u Wakandi i doći do vibranija.

Još veću ulogu nego ranije, u filmu je dobila Danai Gurira koja glumi glavnu generalicu Wakande, Okoye. Ona tijekom ovog filma gubi kraljičinu naklonost i milost ne samo zbog događaja u filmu već i zbog događaja iz prvog nastavka Black Panthera. I dio tih događaja, kao i ono što je Killmonger (Michael B. Jordan) radio, nose određenu težinu u ovom filmu te nije zaboravljeno tko je stao na čiju stranu tijekom kratkog sukoba u Wakandi. Osim toga, upravo je scena između Ramonde i Okoye jedna od najsnažnijih u cijelom filmu.

Namor je stigao u MCU

Recenzija Black Panther Wakanda Zauvijek

No osim dobro nam poznatih likova, Black Panther: Wakanda zauvijek, predstavio nam je i jednog novog lika, a njegovo ime je Namor. Namora tumači Tenoch Huerta, a on je, recimo to tako, Marvelova verzija Aquamana. Više-manje svi likovi koji postoje u Marvelu, postoje i u DC-ju i obratno. Samo je pitanje tko je svojeg lika napravio prije, a tko kasnije. No kada govorimo o popularnosti, u pop kulturi je možda poznatije ime Aquamana koji je i dobio svoj solo film prije nego se Namor pojavio u MCU.

No, njih dvojica ipak nisu tako slični kako se čini. Obojica su kraljevi podzemnih svjetova, ali Aquaman je u DC-jevom filmskom svemiru heroj. S druge strane, Namor je u najmanju ruku antiheroj, ako ne i negativac. No cijeli njegov dizajn i priča u ovom filmu su bili odlični, a posebno treba pohvaliti podvodne scene koje nisu izgledale… čudno. Niti loše!

Istina, Namorovu priču i nastanak njegovog naroda dobijemo većinom kroz prepričavanje. Stoga se može dogoditi da pojedini gledatelji ne prihvate do kraja njegovu motivaciju. I doista, dio kritike je išao na to da Namorova motivacija nije u potpunosti uvjerljiva. Naime, ono što ga motivira je većinom ono što je on ČUO ili VIDIO, a ne ono što je se sam proživio. No, osobno nisam imao problema s tim.

Film obilježen ozbiljnošću i tragedijom

Cijeli njegov narod i njihova kultura koja korijene vuče iz srednjoameričkih i južnoameričkih plemena, bila mi je fascinantna. Njihovo prvo pojavljivanje na ekranu bilo je doista upečatljivo, a oni su se doimali prijeteće. I to je svakako jedna od boljih stvari vezanih uz ovaj film – osjećate prijetnju. Doista, likovi u filmu su u opasnosti. Niste uvijek sigurni što se može dogoditi ili tko bi mogao nastradati. Black Panther: Wakanda Zauvijek odiše ozbiljnošću, a ono malo humora koje je prosuto kroz nekoliko scena, nalazi se na pravim mjestima.

Nakon gledanja filma, ne mogu reći da sam zapazio ijedan ozbiljan ili tužan trenutak koji je bio presječen humorom. To je nešto što Marvel često i u mnogim filmovima radi. Ponekad to funkcionira bolje, a ponekad lošije. No ovdje to doista ne bi funkcioniralo. Možda prije svega jer je ovaj film obilježen stvarnom tragedijom jednog voljenog glumca.

No ovo je ton filma koji češće želim vidjeti od Marvela. Ne, ne želim da sve konstantno bude mračno. Želim ponekad i ton filma kakav je bio i u Ragnaroku, ali želim još i pokoji poput novog Black Panthera. Nadam se doista da ćemo više toga vidjeti u budućnosti, ali i da takvi filmovi neće, poput ovog, proizaći iz stvarnih tragedija.

Naše ostale filmske recenzije pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights