recenzija bazen beskraja

Infinity Pool (2023), odnosno, Bazen beskraja, film je Brandona Cronenberga u kojem glavne uloge tumače Alexander Skarsgård kao pisac James Foster te Mia Goth kao njegov veliki fan Gabi Bauer. Radnja je smještena na imaginarni otok La Tolqa na kojem se nalazi turistički resort. Gostima je izlazak iz turističkog dijela otoka strogo zabranjen zbog brojnih opasnosti koje se kriju na La Tolqi.

No kako to već biva s turistima, oni ubrzo prekrše ova pravila te tako otkriju mračne tajne koje ovaj otok krije. Perverznu subkulturu, hedonistički turizam i mogućnost da radite što želite dok god imate dovoljno novca.

Turizam naš svagdašnji

recenzija bazen beskraja

Ako i sami dolazite iz sredine koja je oslonjena na turizam, onda vam je ovaj opis zasigurno poznat. Jer jedan dio turista se i u stvarnosti ponaša upravo kao da mogu raditi što hoće iz jednostavnog razloga što su oni gosti. A gost je uvijek u pravu.

Ovaj film stoga je i određena vrsta komentara na moderni turizam. Odnosno na nešto što nam je u Hrvatskoj dobro poznato. Ne čudi stoga da je film sniman baš u Hrvatskoj. Brojne domaće lokacije se prepoznaju tijekom gledanja filma. A isto tako prepoznaju se i razni domaći glumci među kojima su npr. Zijad Gračić ili Amar Bukvić. Uz njih ima još poznatih lica, ali svi oni su u prilično malim ulogama.

Znanstvenofantastična misterija u hrvatskoj koprodukciji

recenzija bazen beskraja

Film spada u kategoriju znanstvenofantastične misterije koja definitivno ima natruhe horora i trilera. No usprkos zanimljivoj temi i činjenici da je film napravljen u hrvatskoj manjinskoj produkciji, nisam ostao posebno oduševljen njime. Zanimljiv je u tome što je dao ZF spin aktualnoj temi za naše podneblje (masovni turizam), ali dalje od toga za mene nije otišao.

Bazen beskraja zanimljiv je uradak i među filmovima je koji su se istaknuli u prvih šest mjeseci 2023., ali sigurno se neće naći na nekoj većoj dodjeli nagrada. No to ne oduzima od činjenice kako su Alexander Skarsgård i Mia Goth dali dobre izvedbe. A film je u cijelosti malo… pomaknut i blago uznemirujući. No i to mu daje na zanimljivosti i dio je njegove draži.

U svakom slučaju, bilo je lijepo vidjeti da je film ovakvog kalibra odrađen u Hrvatskoj koprodukciji. Možda u nadolazećim godinama to budemo i češće viđali. I to na nekim još većim filmovima. Nada umire posljednja.

Naše ostale recenzije filmova pronađi ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights