recenzija Ahsoka

Ahsoka je TV serija smještena u svijet Ratova zvijezda, a u čijem središtu se nalazi Ahsoka Tano (Rosario Dawson). Oni koji nisu pratili animirane serije iz svijeta Ratova zvijezda, možda nisu najbolje upoznati s ovim likom. Iako ju zapravo prvi put, u igranoj verziji, vidimo u Mandalorianu.

Dakle, za one koji ne znaju, Ahsoka je bila padawan, odnosno učenica Anakina Skywalkera. I tijekom godina, kroz animiranu seriju Ratovi zvijezda: Ratovi klonova te kasnije kroz Ratovi zvijezda: Pobunjenici, postala je jedan od omiljenih Star Wars likova.

Sama serija Ahsoka, veže se uz Star Wars svijet na Disney+ streaming servisu. Pod tim mislim kako je ona povezana sa serijama The Mandalorian te The Book of Boba Fett. Kao i u trećoj sezoni Mandaloriana, i ovdje se priča (donekle) vrti upravo oko preživjelih carskih činovnika i generala te svih ljudi lojalnih Carstvu koji u tajnosti okupljaju svoje snage kako bi ponovno srušili Republiku. Kao što već znamo iz sequel trilogije, u tome djelomično i uspiju kroz Prvi Red (Frist Order). I čini se kako nas ove serije upravo vode prema tome. Odnosno pokazuju nam što se događalo u vremenu između filmskih epizoda šest i sedam.

Nastavak serije Ratovi zvijezda: Pobunjenici

recenzija Ahsoka Pobunjenici

Što se tiče same radnje, ona je ujedno i direktni nastavak na ranije spomenutu seriju Pobunjenici. Pa ako je niste gledali, a želite je pogledati, ovo vam je upozorenje kako slijede spoileri.  Uz samu Ahsoku, u seriji nam se pojavljuje mnoštvo poznatih likova iz Pobunjenika. To su prije svega Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) te Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead), kao i neizostavni droid Chopper.

Ahsoka je još u Mandalorianu zarobila Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto), no na samom početku ove serije, nju oslobađaju Baylan Skoll (Ray Stevenson) te njegova učenica Shin Hati (Ivana Sakhno). Riječ je o dvoje mračnih korisnika Sile koji pak nisu Sithovi. Ono što Morgan želi ostvariti je vratiti Admirala Thrawna (Lars Mikkelsen) iz njegovog egzila u nepoznatoj galaksiji.

Naime, Thrawn je bio izuzetno inteligentan i visoko pozicioniran časnik u Carstvu koji je dugi niz godina uspješno uništavao pobunjenike i njihove pokušaje sabotaže. Riječ je o odlično napisanom liku koji nije, kao mnogi negativci, sklon nelogičnim pogreškama. No na kraju serije Pobunjenici, nestane zajedno sa Ezrom Bridgerom (Eman Esfandi). Jedini način da se pobjedi Thrawna, bio je da i sam Ezra žrtvuje svoj život te nestane zajedno sa Thrawnom.

To je bio plan kojeg Thrawn ipak nije mogao očekivati jer je Ezra imao pomoć od bića zvanih Purrgil. Svojevrsnih svemirskih kitova koji imaju prirodni hiper pogon te koji tijekom svojih migracijskih puteva zgrabe i Ezru i Thrawna te ih odvedu u udaljenu galaksiju.

Povratak Admirala Thrawna i Ezre Bridgera?

recenzija Ahsoka admiral Thrawn

Iako svi godinama, pretpostavljaju kako je ovaj dvojac mrtav, Morgan je ta koja sazna pravu istinu te se odluči na zahtjevnu misiju pronalaska i spašavanja Thrawna. A sve s ciljem njegovog postavljanja na čelo novog, obnovljenog Carstva.

Iako, Ahsoka otkriva ovu zavjeru te ima pomoć Here Syndulle koja je republička generalica, vodstvo Republike ipak nije uvjereno da prijetnja zapravo postoji. Smatraju kako je riječ tek o nategnutoj priči i kako je Hera želi istražiti u nadi da će pronaći svog prijatelja Ezru, a ne kako bi spriječila Thrawna. Zbog toga, sprječavanje Morgan u njenom planu padne tek na nekoliko pojedinaca predvođenih Ahsokom.

Ova serija doista je zanimljiv nastavak priče koja je krenula s Mandalorianom i veselim se njenoj krajnjoj kulminaciji koja će vjerojatno završiti ili filmom ili crossover eventom. Jedna film zapravo je već i najavljen, no još treba vidjeti kako će cijela priča doista završiti.

Mali dio velike Star Wars slagalice

recenzija Ahsoka Baylan i Shin

Ono što svakako želim naglasiti je kako je Ashoka tek dio velike slagalice, pa iako može biti gledana samostalno, ipak nije loše ako imate i određeno predznanje o priči. Osim toga, bilo bi dobro i da odmah prihvatite kako će se priča iz Ahsoke nastaviti kroz neke druge serije te da možda nećete dobiti konačni (željeni) kraj priče u finalnoj epizodi.

Za sam kraj, želim naglasiti još nekoliko stvari. Jedna je kako je u seriji i David Tennant. Neću vam reći u kojoj ulozi, ali mislim da ćete ga brzo prepoznati. Druga stvar su scene s jednim omiljenim likom koji se kratko pojavljuje u Ashoki. Riječ je o scenama koje se mogu nazvati flashbackovima na razdoblje Ratova klonova, a koje je doista bilo odlično vidjeti.

Treće, ova serija nam je donijela live-action verzije nekih od najboljih i najmračnijih scena koje smo mogli gledati u seriji Rat klonova. I četvrto, Ray Stevenson odigrao je svoju ulogu Baylana Skolla tako dobro da je mnogima postao jedan od najdražih i zanimljivijih likova u Ahsoki. Nažalost, znamo kako Stevensona sigurno više nikada nećemo vidjeti u ovoj ulozi. Ne zbog nečega što se dogodi s njegovim likom u seriji, već zato što je preminuo prije same premijere serije.

No treba još dodati kako je Ahsoka (lik i serija), tako u konačnici uspješno spojila više-manje sve najvažnije priče iz Ratova zvijezda. Originalnu trilogiju, prequel i sequel trilogiju. Zatim animirane serije Ratovi klonova i Pobunjenici, kao i serije koje izlaze na Disney+ servisu. A uz to, ostavila je prostor za razvoj još zanimljivih priča u budućnosti Ratova zvijezda.

Naše ostale recenzije serija pročitaj ovdje.

+ ranije objave

Filmofil i ljubitelj stripova od malih nogu. Novinar s višegodišnjim iskustvom, voditelj emisije A sada film na Radiju Delta Metković te autor znanstvenih radova o pop kulturi, Hollywoodu i X-men filmovima.

Verified by MonsterInsights