dobitnici BAFTA 2024

Sinoć su u Londonu dodijeljene BAFTA nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti.

Pobjednik večeri je Oppenheimer koji je u dodjelu ušao s čak trinaest nominacija, a osvojio je sedam nagrada. One za najbolji film, režiju, glavnog i sporednog glumca, montažu, kameru i glazbu. Film je u svim ovim kategorijama nominiran i na Oscarima te se sada sigurno promaknuo u favorita u većini tih kategorija.

Odličnu večer imao je i Poor Things koji je osvojio nagrade za najbolju glumicu, vizualne efekte, produkcijski dizajn, kostime, šminku i frizuru.

Glavne glumačke nagrade osvojili su Cillian Murphy (Oppenheimer) i Emma Stone (Poor Things). A sporedne Da’Vine Joy Randolph (The Holdovers) i Robert Downey Jr. (Oppenheimer). Nagrada za najbolji casting, koju uskoro gledamo i na Oscarima, pripala je filmu The Holdovers.

dobitnici BAFTA 2024

Najboljim originalnim scenarijem proglašen je Anatomy of a Fall, a American Fiction je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenarij. The Zone of Interest je ironično osvojio nagrade za najbolji britanski film i za najbolji film koji nije na engleskom jeziku. 20 Days in Mariupol je najbolji dokumentarac, a The Boy and the Heron najbolji animirani film.

Sve u svemu, dodjela je prošla bez velikih iznenađenja te većinu istih dobitnika očekujemo i na ostalim ovogodišnjim nagradama. Uključujući i Oscare koje gledamo 11. ožujka.

Za još filmskih vijesti klikni ovdje.

+ ranije objave

Magistar ekonomije. Ljubitelj rock glazbe i veliki filmofil koji gleda barem 4 filma tjedno. Koje filmove gledam i kada ih gledam možete pratiti na mojem Letterboxd profilu.

Verified by MonsterInsights